Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie 2 sąsiady mają 3p to za lasem 2 km już słychać że wraca do domu bo żęzi.. Też miałem dylemat 6 lat temu co wybrać czy 3p czy u3512. Kupiłem 3512 dokupiłem koła 14.9R28 TAURUSA i teraz to rakieta lezie po błocie jak amfibia, a 3p sąsiad bardziej grzęźnie w błocie bo ciężki. A w pługu 3 na regulacji siłowej wcale kołami nie grzebie i tak samo idzie jak 3p. Wybór co kto lubi. Ja postawiłem na ciszę a nie jazgot.

Opublikowano

dzieki wielkie wszystkim za posty :) narazie nie kupuje tylko sie zastanawiam, kupie gdzie w jesieni

a powiedzcie mi panowie jeszcze jedno. mf 255 to to samo co ursus 3512?

i tak samo mf 235 i ursus 2812? co lepsze massey ferguson? czy ursus? czy wogule nie ma roznicy?

Opublikowano

Mf 255 i Ursus 3512 to to samo. Jak wygasła licencja Fergusona to Polacy pozmieniali kilka drobnostek i z tego wyszedł 3512. A więc 255 i 3512 to jest to samo.

Opublikowano

Mf ma części Angielskie ale składany za to w Polsce w U-R-S-U-S-I-E

Mf jest lepszy ;) A co do podnośnika to się nie zgodzę że lepszy podnośnik jest w 3512 :blink:

Opublikowano (edytowane)

Na początku robili na angielskich podzespołach, ale czasem ursus zastępował je swojej produkcji także to nie tak do końca, że MF 255 to na angielskich częściach.

Różnica udźwigu jest bo w U3512 zastosowano pompę nowego typu i ma zwiększony udźwig i chyba te ursusy mają regulację ciśnieniową, której MF"y nie miały ;)

Edytowane przez samczyk1991
Opublikowano

Ja mam c-360 i ursusa 3512 i napewno 3512 jest dużo lepszym ciągnikiem, wygodniejszym, bardziej zwrotnym, ma dużo lepszą pompe, mniej awaryjnym i ogólnie dla mnie nie ma porównania :D Co do wcześniejszych wypowiedzi to mf 255 i ursus 3512 różni się przede wszystkim w środku, w ursusie są dużo lepiej umiejscowione pedały, jest nagrzewnica, dużo więcej miejsca w kabinie itp.

Opublikowano (edytowane)

3p nawet porównania do mf a nie ma. Skrzynie tak wyją, że w kabinie silnika nie słychać. Mf jest lepszy w każdym porównaniu poza wagą oczywiście. Pług 3 skibowy jest do tego silnika poprostu za duży idealny był by jak ktoś napisał 2x40. 255 i 3512 to praktycznie to samo 235 jest krótki i z tej racji do jakichś cięższych prac praktycznie się nie nadaje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Na początku robili na angielskich podzespołach, ale czasem ursus zastępował je swojej produkcji także to nie tak do końca, że MF 255 to na angielskich częściach.

Różnica udźwigu jest bo w U3512 zastosowano pompę nowego typu i ma zwiększony udźwig i chyba te ursusy mają regulację ciśnieniową, której MF"y nie miały ;)

to ci się ciągniki pomyliły

właśnie mf miały ciśnieniową a u3512 nie

co do mojego osobistego zdania wybrałbym mf 255

poprostu

z 3p styczności nie miałem ale standardową c360 jeździłem i tak most wyje że głowa mała, naszczęście kabiny nie miała :)

Opublikowano

Choć jestem fanem ursusa to zdecydowanie wybrał bym MF 255. Jestem pełen podziwu , co ten traktor może wytrzymać. Z silnikami bywa różnie , ale most i skrzynia to chyba nie do ruszenia :blink: .

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v