Skocz do zawartości

Geoportal- dokładność map a stan faktyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno wynikła taka sprawa: sąsiad zaczął mieć pretensje że woruję się w jego działkę. Odkąd pamiętam czyli te kilkadziesiąt lat zawsze tak było orane, a zawsze były problemy z nim że on lubił sobie podskrzybywać miedzę :lol: Nigdy nie miał pretensji że orzę na jego albo coś podobnego :D

Najlepsze że patrząc na mapki geoportalu rzeczywiście widać że to ja wchodzę na jego pole. I mam pytanie: czy można wierzyć 100% tym mapkom i siatce pokazującej granice działek? Bo jak patrzyłem po sąsiadach to niektórzy mają wjazd na podwórek po działkach sąsiadów. A w rzeczywistości wjazd mają na swoim podwórku.Gdybym chciał zastosować się do map i granic z geoportalu to musiałbym przesunąć się nawet i o kilka metrów oddając mu kawałek pola a następnie ja musiałbym wejść w pole drugiego sąsiada i zabrać mu te kilka metrów z szerokości, sąsiad następnemu itd. Co najzabawniejsze aktualne miedze miejscami lecą po uskokach tak że pole sąsiada jest 1.5m wyżej niż moje, a drugiego sąsiada 1.5m niżej od mojego :)

Opublikowano (edytowane)

patrząc po moim polu i granicach w geoportalu mogę stwierdzić, że są przesunięcia na mapkach. z sąsiadem mam granicę, w granicy mam ścianę jednego z garaży, i wg mapek na geoportalu ta ściana jest już na działce sąsiada. a patrząc na słupek graniczny okazuje się, że ten mur jest jakieś pół metra od granicy na mojej działce. także, orientacyjnie można z tamtych granic skorzystać, ale dokładnie to będziesz musiał znaleźć sobie kamienie graniczne i sam to ocenić albo po prostu wynająć geodetę.

Edytowane przez paragwaj
Opublikowano

Zgadzam się z przedmówca. Na geoportalu wiele działek zgadza się ze stanem faktycznym (ze słupkami) jednak nie wszystkie. Mam jedno miejsce gdzie stoi słupek a geoportal pokazuje ze granica jest zła pomimo, że jest na 100% dobra. Jak sąsiad ma pretensje to każ mu przyjść z geodetą.

Opublikowano

mogą być granice poprzesuwane. była u nas jedna działka gdzie koniec sięgał kilka metrów za rów melioracyjny (co było niemożliwe) a teraz jest już dobrze tylko że z działki 4,30 zrobiło się 4,15 (według ARMiR) i po granicy jest uprawiane.

Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)

Mapy z Geoportalu są mapami tylko orientacyjnymi. Nawet jest tam taka informacja, że dane z portalu "mogą być wykorzystywane jedynie w zakresie przybliżonej identyfikacji i lokalizacji przestrzennej działki oraz oszacowania jej powierzchni"

To samo się tyczy ortofotomap którymi posługuje się ARiMR (też są niedokładne) jednak nie przeszkadza to agencji w obliczaniu powierzchni działek z dokładnością 1 ara i pomniejszaniu dotacji bezpośrednich dla rolników... :D

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

jeżeli nie masz pojęcia gdzie szukać kamieni to pozaglądaj na mapki. warunek: muszą to być stare mapki, nie ze zdjęciami, chyba wiesz o co chodzi. ja mam w domu takie mapki na których właśnie są zaznaczone te kamienie, układ granic, punkty orientacyjne w terenie. jeśli nie masz - popytaj rodziców, sąsiadów z którymi masz dobre układy i mają działki niedaleko tego pola.

Opublikowano

Na geoportalu od jakiegoś czasu jest komunikat żeby się nie sugerować obrazem a granicami. Sąrozbieżności. Jedynie można zauważyć że np granica idzie prosta a miedza jest półokrągła. Ja tego używam żeby sobie wymierzyć np w kawałku 15ha ile mam kuku a ile owsa mniej więcej

Opublikowano

w mojej okolicy jakoś tam te mapki się zgadzają nawet dokładnie :D Co do budynków weźcie pod uwagę że zdjęcia są z satelity (z powietrza na pewno) i mogą być lekko z boku więc budynek "krzywo stoi" na mapie ;)

Co do kamieni granicznych zawsze znajdują się w miejscu załamania linii, stoją po prostu tak że pomiędzy nimi jest tylko linia prosta.

Opublikowano

Ja używam geoportalu w ostateczności, tj. kiedy mam zastrzeżenia przy usłudze koszenia kombajnem... ;)

Opublikowano

Granice są pozaznaczane różnie, tak jak trzeba przyznać że część jest nieco poprzesuwana, tak samo jest całkiem sporo dobrze zaznaczonych. Wiem jedno-jeśli mierzy się powierzchnie nanosząc linie pomiarowe po obrazie to pomiar wychodzi idealnie-porównywałem pomiar z Geoportalu i pomiar GPS wykonany na na kilku kawałkach, różnica jeśli była to w granicach 1% sie mieściła(oczywiście przy bardzo uważnym zaznaczaniu na geop.) ;)