Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam chwytak do bel marki quicke a model to flexigrip 160, moim problemem jest gdyż jest on za duży na bel 120x120 a był przeznaczony na bele o wymiarach 120-150cm. Teraz mam zamiar kupić inny chwytak do bel ale coś mniejszego i wygodniejszego w obsłudze, i teraz dla was zagadnienie co polecacie ? :) Jak ktoś chętny to sprzedam mój chwytak po promocyjnej cenie ! B)

post-23517-0-17820100-1308947151_thumb.jpg

Opublikowano

Myślę że lepszym wyborem będzie cięższy chwytak . Ma szerszą łapę więc będzie lepiej trzymał owiniętą bele . Znajomy ma takie też na takim Zetorze i chwali go sobie , jednak ja wolę chwytak na dwóch tłoczkach .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@emtecc jak zakupiliśmy ładowacz do ciągnika to w osprzęcie był ten standardowy chwytak z metal-fachu. Pracował on tylko niespełna 2 sezony. Niezadowolony jego pracą wymieniłem go na http://www.metalfach.com.pl/oferta/osprzet-do-ladowaczy/chwytak-do-bel.html Nie mam już problemu z podziurawionymi balikami. Przy tym standardowym trzeba bardziej uważać na te wystające "czuby", aby nie zahaczyć o belę przy układaniu. Plus dla tego droższego, to to, że lepiej chwyta belę- większa powierzchnia styku, dzięki czemu mogę wozić nim baloty z wysłodkami których waga przekracza ponad tonę. Dodatkowo każde ramię jest niezależne.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Właśnie, że one są wygięte na zewnątrz, przez co trzeba obchodzić się z tym chwytakiem jak z przysłowiowym "jajem".

Ceny za ten drugi chwytak już nie pamiętam, ale wiem, że było gdzieś w granicach 2500-3000 zł.

Opublikowano

możesz napisać na PW gdzie kupiłeś ten chwytak

Chciałbym Was jeszcze zapytać jak jest ze stabilnością przy wożeniu beli na chwytaku z jednym siłownikiem (głownie chodzi mi o cięższy model z Metal Fachu).

Nie ma czegoś takiego że bela buja się na boki (takim bujaniem można wywrócić ciagnik).

Waszym zdaniem lepszy na dwa siłowniki (w jaki sposób zamocowane) czy na jeden siłownik. Na pewno przy zastosowaniu 2 siłowników łapy trzymane są stabilnie i nie przesuwają się. Z drugiej strony gdy ramie chwytaka nie przesunie się można uszkodzić belkę lub przewrócić stóg

Opublikowano (edytowane)

Można kupić za niecałe 2, tutaj podałem tylko przykład jak to wygląda

a mozna wiedzieć gdzie mozna kupic taki chwytak za niecałe 2000 bo rozglądam sie za jakimś niezłym chwytakiem a ten ze zdjęcia wcale żle nie wygląda

Edytowane przez kramer
Opublikowano (edytowane)

Te chwytaki z "małymi łapami" wydaje mi się że nie sa za dobre....chyba że do słomy. Do sianokiszonki łapy chwytaka powinny być dobrze wygięte w kształt półkola aby równomiernie ścisnąć bele. Sianokiszonki nie można ściskać byle jak. Nie jest również wskazane wbijania w nieowiniętą belę jakiś ładowaczy typu "igła"

Powtarzam moje pytanie jakie + i - chwytaka z dwoma/jednym siłownikiem?

Jak zachowuje się bela w chwytaku metal-fach (cięższym) z jednym siłownikiem?

Edit

Co myślicie o tym chwytaku na dwa siłowniki (2600zł)

http://allegro.pl/chwytak-do-bel-krokodyl-widly-do-obornika-lycha-i2117598559.html

Edytowane przez emtecc
Opublikowano

Osobiście posiadam chwytak firmy mandan i jestem z niego bardzo zadowolony świetnie ustawia się nim stogi, nie dziurawi folii, bele sie nie wyślizgują używam go ładnych parę lat zapłaciłem za niego 2700 z wtyczkami euro. Kilka osób we wsi ma chwytaki na 2 siłowniki i niektórzy mówią że przy ustawianiu dziurawią bele