Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Od wielu już lat istnieje u mnie problem w stadzie kanibalizmu jak pewnie u większości hodowców tego drobiu.

Gęsi się dziobią, ganiają, wyciągają sobie pióra, a gdy już wyciągnie pojawia się u niektórych krew. Ptaki widząc takiego osobnika zaczynają go męczyć, wyrywać kolejne pióra. W najgorszym wypadku jeśli się wcześnie nie oddzieli takiej gęsi od stada to oskubią do łysa i jednocześnie z wycieczenia zdycha, lub na odwrót (zdechnie i oskubią).

Jakie są przyczyny kanibalizmu?

Jakie znacie sposoby aby temu zapobiegać?

Opublikowano

Dodajesz jakieś dodatki do śruty zbożowej? Jeśli dajesz jakieś pasze z witaminami z zakupu to zmień na inne, kiedyś miałem tak samo u świń nie pamiętam jaka to była pasza ale nie tylko u mnie gryzły się gdy jadły tą paszę, zmiana na inną i jest ok, jeśli nie dodajesz to spróbuj dodać i będziesz widział efekty.

Opublikowano

witaj

to, że gąsiory momentalnie wykańczają słabszego osobnika to jest rzecz normalna, szczególnie w sezonie nieśnym, najpierw chora lub osłabiona gęś jest odganiania od jedzenia/picia i sama oddala się od stada, jeśli ma gdzie, bo jeśli jest za ciasno to po 1-2 dniach masz upadek.

U nas od lat występuje to zjawisko, wg. mnie najlepiej odseparować słabszą sztukę i dać jej czas na dojście do siebie, jeśli gęś choruje lub coś zje to z reguły pada, jeśli ma uraz mechaniczny często dochodzi do siebie.

Jednego roku miałem problem z kanibalizmem, w okresie zimowym gęsi dosłownie co noc wykańczały osłabioną sztukę i ją rozdziobywały, szczególnie wnętrzności... z lekarstw pomagał tylko stresorak na wyciszenie gęsi i to tylko odrobinę, ale temat załatwiło zajęcie czymś gęsi (?!) przez jakiś czas podawałem im dodatkowo kapustę i marchew pastewną i te zamiast skubać koleżanki skubały warzywka i wyszło na to że cały ten kanibalizm to z nudów:D

Opublikowano

Daj gęsiom jakieś zajęcie np. wrzuć gałęzie aby je skubały lub na wybiegu wbij w ziemię kołki drewniane i przybij do nich kawałek łańcucha tak aby wisiał i gęsi mogły się nim bawić. Duża ilość ściółki na wybiegu tak aby gęsi miały zajęcie.

Możesz również wyszukać gęsi które wyskubują pióra i je oddzielić aby nie targały pozostałych. Jednego roku musiałem wyłapać ze 12 sztuk takich które tylko targały pierze , Jak je odizolowałem to problem kanibalizmu znikną.wtedy targały się tylko te odizolowane.

Często przyczyną kanibalizmu jest nadmiar światła- czy w nocy świecisz gęsiom?

Opublikowano

Od wielu już lat istnieje u mnie problem w stadzie kanibalizmu jak pewnie u większości hodowców tego drobiu.

Gęsi się dziobią, ganiają, wyciągają sobie pióra, a gdy już wyciągnie pojawia się u niektórych krew. Ptaki widząc takiego osobnika zaczynają go męczyć, wyrywać kolejne pióra. W najgorszym wypadku jeśli się wcześnie nie oddzieli takiej gęsi od stada to oskubią do łysa i jednocześnie z wycieczenia zdycha, lub na odwrót (zdechnie i oskubią).

Jakie są przyczyny kanibalizmu?

Jakie znacie sposoby aby temu zapobiegać?

Przyczyny kanibalizmy noga być różne: zbytnie zatłoczenie, nadmiar światła, niedobory w żywieniu: np. białka, wapnia itd., pasożyty, skłonność do dziobania. Najprościej zrobić tak, żeby naraz spróbować działać na różne przyczyny, bo nie wiadomo co je wywołuje: zmienić paszę, zwiększyć przestrzeń, zaciemnić nieco okna,podawać do dziobania marchew i buraki ćwikłowe.

Opublikowano

Daj gęsiom jakieś zajęcie np. wrzuć gałęzie aby je skubały lub na wybiegu wbij w ziemię kołki drewniane i przybij do nich kawałek łańcucha tak aby wisiał i gęsi mogły się nim bawić. Duża ilość ściółki na wybiegu tak aby gęsi miały zajęcie.

Możesz również wyszukać gęsi które wyskubują pióra i je oddzielić aby nie targały pozostałych. Jednego roku musiałem wyłapać ze 12 sztuk takich które tylko targały pierze , Jak je odizolowałem to problem kanibalizmu znikną.wtedy targały się tylko te odizolowane.

Często przyczyną kanibalizmu jest nadmiar światła- czy w nocy świecisz gęsiom?

Świecę żarówkami 15W - panuje półmrok.

Radzę sobie z tym zjawiskiem jakim jest kanibalizm u gęsi, a temat powstał dla nas wszystkich wtajemniczonych ;) hodowlą tego drobiu.

Opublikowano

Ja światło stosuję do ok. 9 tygodnia zmniejszając stopniowo ilość światła(zmieniając żarówki na słabsze i wykręcając coraz większą ich ilość aż w końcu przestaję świecić w nocy)