Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daniel mieszkam na trasie Mordy - Przesmyki. Aż tak jak u Ciebie nie lało ale swoje zrobiło...

Mam las w Głuchówku po pradziadku (stamtąd pochodził. Połowa wsi to moja rodzina :lol: )

Tam u was może mniejszy padał. Ode mnie poszło na Siedlce. Mieszanki u niektórych to jak po wale.

Opublikowano

Ja mieszkam w okolicach Jeleniej Góry, u nas zboże dojrzewa później, do tej pory nie było sensu wyjeżdzać w pole bo niedojrzałe. Ja planuje jechać w środe bo zapowiadają dobrą pogode. Moje pierwsze żniwa własnym bizonem :D

Opublikowano

u mnie na niebie zaobserwowałem że chyba front z północy zaczyna się ścierać z południowym, robią się ciemne chmury, ale narazie nie wygląda że ma być burza. jestem dobrej myśli że do rana się wypogodzi.

Ale przeszło i słonko wyszło B) Jak powiadasz że okolice kościerzyny to w linii prostej ode mnie na północ. Zbiornik na mleko tam sprzedałem

Dziś nie padało i wygląda że będzie ok jutro po powrocie z wielkiego miasta jade słome przegrabić i może potem da się ukosić cos jak nie to we wtorek 100% dalej żniwowanie

Opublikowano

Ja jestem z małopolski okolice Wadowic. U mnie od rana wprawdzie nie pada, ale wczoraj troche pokropiło, dziś cały dzień szarówa. Owszem zdarzają się ładnie dni ale co z tego jak przywali słońcem każdy się cieszy że zacznie żniwa pod wieczór już wszystko zaczyna powoli obsychac a na drugi dzień znowu deszcz <_< Szału dostane z tą pogodą beznadziejną, mój tata się boi że pszenżyto bedzie rosnąc w kłosie.

Opublikowano

Mazowieckie. Okolice Łosic , u mnie pada prawie codziennie, zboża stoją dzielnie , ale co z tego ja ziarno zaczyna rosnąć w kłosie ;[ nie mam pojęcia co to będzie , w tym roku tylko raz widziałem kombajn jak kosil w okolicy ;[

Opublikowano

ja wykosiłęm najwięcej w mojej okolicy 4ha, większośc nawet jeszcze nie wyjechała z garaży sprzętem. na szczęście wykosiłem to w dobrym momencie i już nie martwię się że będę musiał siać pszenica podeszczową;d

Opublikowano

dziś o 7:30 byłem już na łące :P trawa po tych deszczach nie wygląda aż tak źle jak się spodziewałem. trochę ją ruszyłem i jutro tak o 9 rano prasuję. dziś tak od 15 do 17 padał deszcz, ale tylko taki "kapuśniaczek" i to z przerwami, teraz świeci słońce i wieję lekki watr i nie ma już znać że padało ;) jutro ścinam jęczmień o dziś już ziarno twarde że ciężko przegryźć. podobno w okolicach Malborka (ok. 60 km ode mnie) było oberwanie chmury więc tam przez tydzień pewnie nie ruszą ze żniwami no chyba że na bliźniakach. całe szczęście że to mnie ominęło.

Opublikowano

Lubelskie , okolice Puław. Dzisiaj wreszcie nie padało, ale na słabszej ziemi , IV, V klasa woda stoi w zagłębieniach, zboża praktycznie nie ruszone, rzepak u kuzynów w połowie skoszony. Nie miałem czasu zapytać się jak im wychodzi. Generalnie masakra. :( W naszej gminie zboża to uprawy dodatkowe ale inne uprawy też cierpią :huh:

Opublikowano (edytowane)

Krakow- u nas nawet rzepaku nie zebrali,a jak tak dalej bedzie z pogod to moze na przyszla srode co zaczniemy.

Edytowane przez seba87
Opublikowano

@Henius-u mnie podobnie pokropiło(rwałem marchew i tylko rękawice miałem mokre),a w Chwaszczynie kałuże stały.

niby pada codziennie,a w ziemniaku się już twardo robi(o 17 wybierałem i większe bryłki już jakby chciały być).

praktycznie na Kaszubach pada tyle żeby żniwa oddalić,bo w ziemi się sucho robi,jak popada to jakby podwójnie opryskał-jak chodzę w kapuście,kalafiorze,to mokry aż po klejnoty :lol: a chwasta wyrwę i się korzeń do czysta otrzepie.

tak jak mówię żartobliwie-"na sąsiada siano".

Opublikowano

w niedziele w siedlcach bylo mozna powiedziec oberwanie chmury 3 godziny lalo bardzo mocno chodzilem dzis po polu to mieszanka w wodzie stoi masakra ale jak bedzie pogoda to kolo czwartku ruszam i zobaczymy co z tego wyjdzie

powiem krotko na koniec! DESZCZU WYPI3RDALAJ Z POLSKI !!!;[

Opublikowano

Oj lało :blink: Myślałem że wiąz sąsiada przewróci się na mój dom. Wiąz taki solidny. Nie chcę strzelać ile ma średnicy ale wielki jest. W Siedlcach i tak nie było takiej wichury jak u mnie tylko lało podobno.

Opublikowano

wichury nie bylo i cale szczescie bo zborze by plackiem juz lezalo ale teraz trzeba tydzien upalu zeby ta woda odparowala z pola w niektorych miejscach a siedlce to juz kilka razy tak zalalo w tym roku ze pod wiaduktami bylo ponad pol metra wody i niektore ulice byly nieprzejezdne ;[