Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Chodziło mi po głowie.. a mianowicie tutaj piszemy jaki akumulator był, i ile lat działał. Zacznę pierwszy

Akumulator Centra 150A 12V. działał, do kąd nie pękł, czyli 17lat. smile.gif

Teraz także kupiony akumulator firmy Centra, i narazie ma 5lat, zobaczymy ile wytrzyma.

Opublikowano

powiem tak, w c360 żaden nie wytrzyma dłużej niż 5 lat, bo akumulator będąc na samym przodzie nie mając zbytniej amortyzacji poprostu się psuje wytrząśnie go i po zawodach... w T25 miałem centre 7 lat i wkońcu wysiadła cela... obecnie mam autopart plus i to dziadostwo, pojeździł 2 lata i do wyrzucenia już jest praktycznie

Opublikowano

@piotrb14 - w nowszych 3P był akumulator z przodu, w 4011, 355 i 360 aku są pod kabiną.

Co do akumulatorów - Centra 120A 12V ma już kilkanaście lat, nawet wytopił się ten stożek co się na niego klemę zakłada czy jak to się nazywa, nalany nowy samodzielnie i lata już tak 4 lata.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jaki polecacie akumulator do mf 255? bo ja co kupie to po 3-4 latach do wyrzucenia

Opublikowano

W moim Volvo ponoć (piszę tak bo pierwsza właścicielka twierdzi że nie był wymieniany-ja tez nie wymieniałem) siedzi pierwszy akumulator-tzn. od 1993 r -możliwe ???

Opublikowano

mozesz sprawdzic jezeli jest wybita na nim data produkcji ale mysle ze jest to mozliwe bo to co kiedys robili bylo naprawde dobre i porzadne a nie to co teraz jeden wielki bubel !! ;[

Opublikowano (edytowane)

Ja w 4514 miałem kiedyś Vartę bardzo mocny był wytrzymał 12 lat, w tym 6 lat u mnie i 6 w Danii. Teraz jest 3 letnia Centra i na zimę do wymiany pójdzie bo już nie da rady w zimę rozrusznik ciągnąć. W c-360 i c-330 miałem akumulatory (chyba NBA) z 15 lat siedziały i potem trzeba było co tydzień prostownik podłączać. Teraz w c-330 mam 3-letniego Sznajdera i jest ok, kręci bez problemu. W Zetorze oryginał Akuma wytrzymał 3 - lata. Teraz ma wsadzony najtańszy chiński siedzi 2 lata i jest ok. W akumulatory nie ma co inwestować bo się niszczą jak znajdują się z przodu ciągnika tj. przed chłodnicą.

Edytowane przez sebekwolkasos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jaki akumulator warto kupić? Wiem ze jest tam 105Ah, 800A i podchodzi Varta 12V 105Ah/800A PROMOTIVE HD.
      Może coś tańszego?
    • Przez Camry
      Mam małe pytanko czy taki prostownik z rozruchem będzie dobry np. do rozruchu bizona czy też większego ciągnika . Jeśli macie lepsze propozycje to podsuncie. Wiem tematów było już dość dużo ale jakoś chodzi mi po głowie ten model a nigdzie tu na forum nie bylo o nim wzmianki. Dzięki 
      https://erli.pl/produkt/prostownik-z-rozruchem-class-750-lcd-rozruch-700a,166480992?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwnv-vBhBdEiwABCYQAxkx6XIYDalvfXO3ZVaR2kdU2vq10NvAl9YBT0uqTsAOZf32j7LRChoCQ80QAvD_BwE

• Przez ma123
      Witam planuje zakup prostownika z rozruchem z tego co czytałem to dobrze by było gdyby miał chociaż 500ah podczas rozruchu głównie miał by służyć do odpalania c360 c330 zimą oba posiadają akumulator 120 ah jakie polecacie prostowniki z rozruchem 
    • Przez lysyrolnik
      Witam

No i stalo sie w moim MTZ 82TS padly baterie, i tu nasuwa sie moje pytanie- Jakie polecacie akumulatory?
      dodam ze w moim MTZ-cie sia aku... 2x 6v
    • Przez Fugeo
      Cześć Jaki polecicie mi nowy prostownik 12 V i 6 V do 200 zł do ładowania głównie akumulatorów w ciągnikach. Pojemność największego w claasie to jak się nie mylę ok 160-170 Ah. I czy warto szukać prostownika z funkcją rozruchu?
  • Dodaj nową pozycję...
v