Skocz do zawartości

Cebula

SUZI

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

a dzięki, ja tak mam z tymi "zdaniami" choć można dyskutować czy to w jakimkolwiek języku; u mnie w potocznych tekstach interpunkcja jest najczęściej domyślna xD

czy szczypior załamie? z tego co już widać to na pewno tylko część a czy większość czy mniejszość załamie to zależy jak się pogoda ułoży i w razie suchej to choroby nie nadążą tak szybko do szyjki i ma szansę większość fizjologicznie zaschnąć w szyjce i się załamać, no gdyby nastał okres wysokiej wilgotności powietrza, mżawek i jeszcze ciepła to ze 30% może i załamie a reszta będzie kopana "na baczność"
ostatni był do infinito dodany difenokonazol tak że z przechowaniem nie powinno być tak źle.
Nie będziemy czekać z kopaniem aż szyjek sięgną strefy infekcji i to wystarczy; przynajmniej innymi laty wystarczało

dużo to też i cecha odmiany i jak dotąd najlepiej załamywała szczypior odm Hybele gdy obok jakaś - nie pamiętam już jaka - zaschła "na baczność" z identycznych warunków uprawy bo gdy się Hybele nasiona skończyły to dosypaliśmy tej drugiej i ...
Różnica była no stuprocentowa. Gdzieś mam fotki ale weź je znajdź jak nawet nie pamiętam ile to lat temu

Edytowane przez dysydent

a po czym poznasz że

6 godzin temu, porosdawid000 napisał:

tylko z dymki

?

pytam bo ja miał bym problem rozpoznać z godną takich postulatów pewnością
w przypadku zimówek wręcz z żadną

skoro ju,z tu jestem to jak wytłumaczyć zdrowotność plantacji która opisałem w cytowanym poscie gdzie trzykrotnie były fungicydy

Dnia 1.08.2024 o 14:58, dysydent napisał:

nie mam w okolicy porównania ale nasza nie jest taka zła
AP1GczPN3hvCkTL_MyWScf3WppHTmwUjdv6tOyeV

za gęsto mi się posiała, chroniona też tak trochę na odp...ol co z resztą widać i główna zasługa że taka porosła
(łapę mam jak szufla piaskówka :D  tak że może nieco mylić proporcja ale średnica cebul na plantacji to tak najwięcej będzie 5-8cm; samo git na detal)

AP1GczOc-v0ZmTdRIMPDsI0yrL2CqUsxMw-zEFKF

to wczesny termin siewu; jeszcze w marcu na ciut przed Wielkanocą tegoroczną w tym roku kluczowy dla powodzenia uprawy z nienawadnianych plantacji no i zasługa zbilansowanego nawożenia gdzie azotu tak średnio dane ale dużo całej reszty bez pomijania siarki i magnezu w doglebowym siarczanie a i bor w saletrzaku poszedł tylko PK z chlorem w Polifosce ale - jak widać - zniosła a pH uregulowane ze trzy lata wcześniej bo cebula nie przepada za świeżym wapnowaniem no chyba że wapnem defekacyjnym to jak najbardziej tylko po defekacyjnym trzeba lepiej chronić od chorób
wciornastka nie widzę choć nic z insektycydów tam nie było, może dwukrotny dolistny siarczan magnezu ograniczył bo nie wiem jak to inaczej tłumaczyć
no i odchwaszczanie trochę .. no nie za dobrze wyszło ale oby tak co roku to lepiej nie chcę
sie wykopie sie wyschnie :P

plac skrzypu wyszła porażka z fluroksypyrem bo za późno wystartowałem i tam już taka trochę grubsza jak dymka zebrana pole stalerzowane ale to ze trzy może mniej ary tak że fakap zawsze się jakiś trafi i taki do przełknięcia.

acha - najlepsza wyszła na stanowisku po ub r cebuli, to co z działki po za cebuliskiem na marchwisku i ćwiklaczysku o jakieś 20% drobniejsze gdzieś mniej więcej takie jak w ub r  była na tym polu tylko już nie pomnę po czym ale nie po cebuli oczywiście bo trzy lata po sobie to było by za duże ryzyko

jedynie porównywalne cebule bywały u nas po udanych ale to na prawdę udanych fasolach, a może nawet i lepsze niż cebula w drugim roku po sobie bo na pewno zdrowsze

podczas gdy cztery dni później posiana koło domu na własne bieżące potrzeby bo główna działka kilka km od domu i na tej przydomowej grządce wygląda jak poniżej a ani razu niczym z fungi ani insektycydów nie pryskana
Różnice to odmiana przy domu zwykła Kristine a na głównej nie pamiętam ale jakaś niemiecka F1 co najmniej dziesięciokrotnie droższa no i nawożenie niższe o jakieś 30% na tej przydomowej bo w działce pod fasolę i fasolowe dawki poszły a nie cebulowe i tylko azotu uzupełniłem ręcznie przedsiewnie do poziomu jak na głównej działce bo pod fasolę zbędny, no może jedyne wytłumaczenie to przedplon bo ta koło domu po pszenicy a towarowa po sobie choć rok temu tam gdzie towarowa porażenie było jeszcze większe niż w tym roku mimo identycznej ochronie

to już drugi dowód w ostatnich dwu latach jaki mam że ochrona fungicydowa w cebuli nic albo prawie nic nie daje
herezja? nie wiem, ale sama praktyka tak pokazuje
ręcznym siewnikiem siana no i - jak to dla siebie - te mijaki i z siewu i że

sporo my już .. zjedli :D
nno trochę poszło na przetwory i na mały detal

20240802_125435.jpg

Edytowane przez dysydent

ja jedyną jaką znam z praktyki to panther F1 i zimowała nieźle i plonowała przynajmniej niegorzej od jarych ale ostatnie zimy to i jary jęczmień w ozimej pszenicy nam zachwaścił plon i marchew jak mi się na wiosnę jakieś niedokopki wyorały to tylko ze dwa cm od główki przemarznięte reszta; ho ho, jaki super sok z sokowirówki wyszedł.

tylko ta Panther olernie drogie nasiona a i nie przy późno się robi na siewy zimówek? najlepiej nam wyszła z siewu gdzieś przed piętnastym bo z dosiewki dwudziestego dziewiątego była o dwa tygodnie późniejsza wiosną i tak duża jak wcześniej siana nie porosła bo zaschły razem a i jak by nieco gorzej przezimowała gdzie śniegu nie było i drobniejsze wiatr w mróz wysuszył że gdy jakoś się pozbierały to niewiele wcześniej handlowo na pęczek od wczesnych odmian jarych wyszły na łysinie pagórka gdzie najsuszej zimą było

che; w takie zimy jak ostatnie to każda odmiana by przezimowała czy jara czy zimówka

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1

A właśnie różnie sieja i początkiem września , nawet na YouTube jest pełno filmików gdzie opowiadają o cebuli z września , bardziej zachwalali późniejszy siew niż ten wcześniejszy , teraz się trochę pogoda pozmieniała i jesienie są ciepłe to ze wszystkim można termin trochę przesunąć 

Panowie producenci cebuli. Co jest ze w tym roku tak cebule gniją w przechowalniach? Z kim nie rozmawiam to narzeka. U mnie to samo. Cebula zebrana i schowana za sucha a teraz 10% już gnije i śmierdzi... 

Pryskane na wcirnastka od zwykłych cyperkile po movento czy benevie. Z 8 zabiegów napenwo. 

Na choroby grzybowe to samo od topsina po lune czy signum. Z 5 zabiegów 

Na bakterie z 2 razy Agro ecca. 

I cebula na początku lipca z ładnej przez tydzień została tak zjedzona przez grzyba czy coś że zrobiła się biała i uschla na stojąco. I nie tylko u mnie tylko na większości plantacji. Czy to przez to??? 

jeśli za późno wykopana to tak
jeśli wleje się woda do suchej szyjki a jeszcze korzeniem z gleby nałapie syfu gdy szczypior już martwy i asymilatów nie ma na energię obrony przed patogenami to... cebulę się kopie/wyrywa zanim szczypior zasechł bo inaczej będzie gnić a że w tym roku upały skróciły wegetację nieraz nawet i na lipiec to wielu kopało w/g terminów wieloletnich a nie po fenologii i ... będzie gnić i tyle i w tym roku chłodnie duużo mogą dać forów tym którzy je mają

pono cena i tak podła a i zbyt siadł tak że - jak to mówią - nieszczęścia chadzają parami

Dnia 1.10.2024 o 20:40, roni9411 napisał:

Panowie producenci cebuli. Co jest ze w tym roku tak cebule gniją w przechowalniach? Z kim nie rozmawiam to narzeka. U mnie to samo. Cebula zebrana i schowana za sucha a teraz 10% już gnije i śmierdzi... 

Pryskane na wcirnastka od zwykłych cyperkile po movento czy benevie. Z 8 zabiegów napenwo. 

Na choroby grzybowe to samo od topsina po lune czy signum. Z 5 zabiegów 

Na bakterie z 2 razy Agro ecca. 

I cebula na początku lipca z ładnej przez tydzień została tak zjedzona przez grzyba czy coś że zrobiła się biała i uschla na stojąco. I nie tylko u mnie tylko na większości plantacji. Czy to przez to??? 

U mnie to samo się dzieje z cebulą kopana za pogody 12 sierpnia jak w żadnym roku i zaraz zbierana sucha. Mi się wydaje że to wina nasion u znajomego fuzarioza atakowała młode siewki cebuli 

Dnia 4.10.2024 o 18:10, Kobi napisał:

U mnie to samo się dzieje z cebulą kopana za pogody 12 sierpnia jak w żadnym roku i zaraz zbierana sucha. Mi się wydaje że to wina nasion u znajomego fuzarioza atakowała młode siewki cebuli 

Żadne nasiona. Przebieg pogody był taki, że fasarium  żarło jak głupie. Plantacje sadzone z dymk,i, gdzie dymka była wykapana w zaprawie przed sadzeniem dały sobie radę. 

W dniu 23.11.2024 o 23:11, jan88 napisał(a):

Zależy jaką cebule chcesz uprawiać, na worek czy może na przemysł ? 

na worek ,będę chciał zrobić i z dymki i z siewu żeby mieć porównanie bo jedni chwalą tylko taką drudzy tylko taka . Ja od 12 lat uprawiam czosnek więc opryski sa bardzo podobne o ile nie te same tak samo nawożenie jak czytam to tak samo bez chlorkowe