Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jaki agregat (wielkość,marka) do Farmera 81 KM - proszę o porady. Nie kniecznie muszą być to nadroższe sprzęty - najlepiej coś w miarę dobrego za rozsądne pieniądze :)

Opublikowano

Osobiscie polecam ci agregat KUS firmy mandam bardzo solidna konstrukcja firma robi głównie na eksport :) bardzo dobrze robi mam taki 3 metrowy kosztował 12 tys( zabezpieczenie bolcowe) naprawdę dobra maszyna:) wejdz sobie na ich stronę tam masz opisane szerokości do ilości koni mechanicznych i trzeba im przyznać ze tak jak piszą tak jest bo sam się przekonałem ze żeby gruber dobrze pracował musi mieć odpowiednia w miarę szybką prędkość roboczą:)

Opublikowano

Z jakim ciągnikiem ten 3m pracuje ? Jak zabezpieczenia bolcowe się sprawdzają ? Duża była różnica w cenie pomiędzy bolcami, a sprężynami ?

Opublikowano

ciągnik 140 koni:) to tak 3 metrowy bolcowy 12 tys ze sprężynowym 15tys a oni jeszcze maja taka opcje ze jest podwójny wał z tyłu i tam jest dopłata o ile się nie mylę 3 tyś dopłaty:) wiesz nie robiłem sprężynowym to śie nie wypowiadam:) nie mam kamienia na polu to uznałem ze szkoda kasy na to:)

tylko sam sie przekonałem ze miedzy sprzedającymi jest nawet do 3 tysięcy różnicy..... bo oni sami z firmy nie sprzedaja tylko przez przedstawicieli ale sami mi powiedzieli gdzie dzwonić i mi gościu z pod kielc przywiózł od razu a koles co jest odemnie 30km chciał 3 tysiace wiecej i powiedział mi ze bedzie miał za 3 misiace....;p

Opublikowano

ja mam sprzet z tej firmy http://www.skotarek-maszyny.pl/ pracuje nim 3 sezon zadnego problemu ja za 2.6 na zabespieczeniu kolkowym placilem 10tys brutto za sprezynowe chcieli 13tys do twojego ciagnika proponuje szerokosc 2.1m cena takiego jest odpowiednio 9tys na kolku i 11.5tys na sprezynie ceny wystawili na allegro :)

Opublikowano

ja tez polecam szerokosc 2.1 bo bez predkosci 10-12 km nie zrobisz odpowiedniej uprawy a co do firmy to wybierz jakąs ciezka maszyne i najlepiej z regulacja kata natarcia zebow co przyda ci sie w suchych warunkach

Opublikowano

Do tej mocy też polecam 2.1 mam Pronara 90KM i w 2.1 ma co robić. Z bierną maszyną liczy się prędkość. Widziałem że Mandam 2.2 z Premium trade kosztuje 9 400zł. Ja mam Brodnicę i też nie narzekam :)

Opublikowano

ja w tym roku kupiłem agregat scierniskowy agro masz 2.2m i myslałem ze bede mogł szybciej ganiac ale niestety niema czym a mtz ma ten sam silnik co farmer a myslałem zeby sobie wziasc 2.6 m tak na przyszłosc jak bym kiedys kupił wiekszy traktor a za ten agregat daŁEM 7400 dowozem :) jestem zaDOWOLONY BO IDZIE SZYBCIEJ NIZ PŁUGIEM I NIE TRZEBA BRONOWAC

Opublikowano

Witam do ciągnika o mocy 91 km zamówiłem agregat podorywkowy marki Rabe Werk 2,30 m na 11 pojedynczych łap z wałkiem i zaganiaczami na sprężynach i mam pytanie jak wasze ciągniki radzą sobie w takim sprzęcie z jaką prędkością pracujecie i na jakiej głębokości.

Opublikowano

mam MTZ 952 90km i chce wziąść nowego grubera z agromaszu z tyłu z jednym wałem tylko nie wiem jakiego 2,2 czy 2,6 z 2,2 to by sobie spokojnie radził i prędkość by była napewno ale zastanawiam się nad 2,6 ale nie wiem czy czasem nie okarze się za szeroki jak na ten traktor co o tym sądzicie?

Opublikowano

Jasne że da radę pociągnąć,pytanie tylko jaki będzie efekt. Ja sam posiadam grubera agrofaktory 2.2m na sprężynach i pracuje z nim mf-m 85km i uważam że ta szerokość do niego jest optymalna, można pojechać szybko, jest maleńki zapas mocy który przydaje się na górkach i na bardziej gliniastych glebach. Usiebie też musisz wziąć pod uwagę jakie masz ziemie no i to żebyś mogł nim pracować ze stałą prędkością min. 10-11km/h bez względu na warunki

Opublikowano

Do MTZ 952 trudno wybrać ;/ Bo jest lekki to jest jego problem ! Ja mówie że Unia Kos 2,6 :)

Na pewno da radę z 2,6m. Nawet takimi ciągnikami ciągają 3 metry.

Za szerokich tez niema co ;/ Może i ciagają 3 metry i jaki są efekty pracy ? I jeszcze są te ciągniki MTZ za lekkie !

Opublikowano

2,6m to według mnie byłby optymalny wybór, chociaż jak zauważono wcześniej - zależy jakie masz gleby i jaki ukształtowanie terenu. Poza tym są użytkownicy, którzy podobnymi lubi takimi samymi ciągnikami pracują z gruberami. Zapytaj o wrażenia osobiście, otrzymasz najpewniejsze odpowiedzi.

Opublikowano

Witam ja włśnie też chce kupic taki ciągnik jak twój i właśnie myśle nad gruberem i ci powiem że ja wybiore chyba 2,2 bo czy sucho czy mokro to da rade a i zrobi porządnie robote u nas jeden gościu ma mtz 82 i ma do niego 2,4 i zrobi ale nie jest az tak ładnie a kuzyn ma takiego samego grubera do zetora 11441 i mówi że go czuje jak go troche czuje jak go głębiej wpóści ale ale taka jest tylko moja opinia to już twój wybór :)

Opublikowano

2,2m to ja agreguje z Ursusem 4514 :rolleyes:. Daje radę na każdym typie gleby. Nie wiem jaka jest masa 952, ale mój sąsiad ma 82TS i agreguje go z Unijnym Kosem 2,6 na zabezp. sprężynowych i daję radę. Możesz zastanowić się nad wersją na mechaniczne zabezpieczenia. W swoim po przerobieniu 80ha zerwałem tylko 2 kołki.

Opublikowano

Jeżeli masz mało zakamieniną ziemię to można wziąść zabezpieczenia na kołki, a jeżeli trochę kamieni jest to już trzeba się rozejżeć za resorami albo spręzynami  :) Bo na kołkowych to nie robota  :( 2,6m to może trochę maławo do MTZ-ta  :P

Opublikowano

Masą nie musisz się przejmować. U mnie Pronar 1025 bez dodatkowych obciążników radzi sobie bez problemu z Kosem 3m, więc Belarus 952 też problemu nie będzie miał, zwłaszcza że u Ciebie to max 2,6m.

8km/h to na zwięzłych glebach za mało, zostają zbyt duże bryły i gleba jest za mało zmieszana z resztkami pożniwnymi.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak mówicie. 2,6m to optymalna szerokość do tego ciągnika. Polecam Rolmako bądź Mandam.

Kolejne cytowanie, i niedozwolone reklamy. Masz tydzień na przemyślenie.

Edytowane przez milanreal1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Polecasz bo taki sprzedajesz?