Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja stosuję obecnie protamilk z sano i witaminy z dolfosu ale musze trochę zmniejszyć koszt bo protamilk drogi...co myślicie zeby zastosować unipro też sano i do tego soję? taniej wyjdzie trochę

Opublikowano

Ja sam wytwarzam i nie wiem czy tanio. A skład to; śruta sojowa 83kg 6,5kg BMP dolfos 6,5kg dolbuf pro, 4kg kredy. Plus swoja pasza 25kg owies 25kg pszenzyto i 20kg kukur ziarno. Efekty sa wydajności w mleku. I co myslicie o tym?

Opublikowano

jeśli chodzi o dolfos to biore tylko od nich witaminy. Są dobre. Mają bogaty skład. Na temat koncentratów sie nie wypowiem bo nie dawałem. Zamówiłem pasze schaumann. Koncentrat białkowy 25% Superenergia. brutto 1940zł. Biore na spróbowanie tone. Ponoć są to najlepsze pasze. zobaczymy. cena troche mnie przeraża

Opublikowano

ja stosuję koncentraty z Piasta i ProBio Sano Nutrena

Piast Krowa B Krowa A

ProBio Ultra 34 Opti KJ 30 Opti 30

Sano Lacatoma Protaminio KM Topsan Protamilk Camisan

Nutrena Kromilk 32% Kromilk 38% Kromilk 18% z lucerną

Dolfos BM, B,

plus śrut mieszanka z żyt pszenicy ozimej pszenżyta ozimowego jęczmień ozimy i jary owies i kukurydza śruta rzepakowa

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o mieszance z BIOFEED Golden MaxVit:

energia -7,4 MJ

b.o - 42%

tł -2%

włókno -5,4%

wapń - 35g

fosfor -11g

magnez -13,5g

sód -12,5g

jod -20mg

cynk -1200mg

mangan -700mg

miedź -180mg

selen -3mg

kobalt -12mg

wit A -65000 j.m

wit D -6000 j.m

wit E -550mg

wit z grupy B

niacyna -1000mg

biotyna -6000mcg

lizyna -2%

met+cys -1,14%

treonina -1,35%

tryptofan -0,42%

+ przeciwutleniacz

+ żywe kultury drożdży

+ SomatMaster

Cena: 56,50zł/ 25kg

2260zł/t

Jak u Was wychodzą ceny i zawartość?

Edytowane przez Pestus123
Opublikowano

a ja mam takie pytanie, odnośnie potrzebny mi jakiś dobry koncentrat witaminow z de heus i koncentrat który będzie ,,pędził mleko", znaczy powodował większą wydajność. Możecie podsunąć jakieś dobre nazwy? Dobrze by było jeżeli byłaby to firma de heus, blisko mnie hurtowni mają właśnie tę firmę, a że biorę od nich wszystko prawie to mam troszkę zniżki. Ale jeżeli uważacie że sano czy dosche są lepse to czeam na propozycje ;)

Opublikowano

Witam. Zaczołem karmić premiksem 25% energetyczno, białkowo witaminowym za 2000zł tona z schumanna. Koszt dzienny koncentratu na sztuke to 2.6zł a średnio wzrosło mi mleko o 3 litry na sztuce. reszta żywienia bez zmian. Odleciały tylko witaminy i kreda bo w premiksie jest więc 600zł zaoszczędzam. Jestem w miare zadowolony. Prędzej próbowałem wszystkiego. Ani sano, ani de haus, ani provimi nie zwiększa o tyle. w ich przypadku tylko zwraca sie tyle ile trzeba dać za ich pasze. to już lepiej kupić śrute sojową i rzepakowa. U mnie akurat pasza schumanna sie sprawdziła a u innego sprawdzi sie inna. Wszystko zależy kto jaką paszą objętościową karmi. Pozdr.

Opublikowano

co sadzicie o firmie BIOFEED i ich preparatach dla bydla? ktos stosowal?

Opublikowano

ja stosuję m.in. koncentraty trouw nutrition supremus energovital, vitarex kmu i kmb a także provimi mastermilk. Nie są one podawane w tym samym okresie i nie wszystkim krowom. W zależności od potrzeb ale wszystkie posiadam.

Opublikowano

Drożdże można dawać po wycieleniu. Ludzie z mojej okolicy po wycieleniu dają BoviFit z Sano, drożdże, 1/2 kg cukru albo Vitatrunk z Josera. Ja z BoviFit jestem zadowolony teraz testuje Vitatrunk.

Gość rmiecz8
Opublikowano

Ja daję drożdże z trouw nutrition i z doświadczenia wydają mi się lepsze jak z sano

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.

Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.

1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .

Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/

Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR

2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca

Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.

Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
  • Dodaj nową pozycję...
v