Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy stałem przed kupnem belarusa chciałem kupić model 1025 w metalu ale ze względu na skrzynie wziąłem model 952 w metalu i tu jest moje pytanie czym różnią się te silniki bo z tego co pisze w instrukcji to są identyczne chyba różnią się tylko dawką paliwa i obrotami silnika turbina chyba ta sama dało by rade z belarusa 952 zrobić te 105 koni jakie ma 1025 jak tak to jak to zrobić?

Opublikowano

Ogranicznik w pompie podkręć;) osobiście nie chce mi sie bawić w taki TUNING ale mam kaskadera który z 1800 obr na 2300 podciągnął belarusa noooo i Ci powiem, prędkość, moc, ale i spalanie poszło stanowczo do przodu;) jak na razie ponad 400 mtg bez większych usterek tak przechodził

Opublikowano

yahooo777-kolega musiał sobie po tym tuningu pewnie ochraniacze słuchu kupić :lol: :lol:

Ja słyszałem że podobno 952 od 1025 różni się dawką paliwa i turbiną[w 1025 ma większą wydajność ]

Opublikowano

ogranicznikiem przy pompie zwiekszysz tylko obroty silnieka i szybciej go zajedziesz chcąc miec większa moc to zwieksza sie dawke paliwa można zwiekszyc filtr i nie wiem jak jest u ciebie bo jeśli nie ma interculera to można by dołożyc

Opublikowano

Dawkę paliwa zwiększyć o jeden obrót i już czuć różnicę w mocy, w spalaniu praktycznie niezauważalna różnica. Można 2 obroty, mamy rakietę, ale jakie jest wtedy spalanie i co na to wtryski tego nie wiem :)

Opublikowano (edytowane)

a gdzie zwieksza sie dawke w pronarze 1221A na czeskiej pompie wtryskowej czy wystarczy zwiekszyc obroty z 2200 na 2500

zeby byl troszke mocniejszy bo w tym roku orka ciezka jest

Edytowane przez Lukaszjarm
Opublikowano

w 1025 jest wieksza turbina niz w 952

samo zwiekszenie obrotow za wiele nie da

trzeba zwiekszyc dawke paliwa

co do filtra to mysle ze nie trzeba nic zmieniac

sprobuj zwiekszyc dawke paliwa i jezeli masz manometr cisnienie doladowania turbiny na kierownicy (jezeli takowa jest )

Opublikowano

Kuzyn w 82TS pompę wysyłał do Pronara i ustawiali ją. Różnica duża wyszła. Nic więcej nie zmieniał.

Podniesienie mocy w domu to nie tak łatwo osiągnąć.

Nie wystarczy tylko dokręcić śrubę o 1-2 obroty. Trzeba doregulować całą pompę, do mocy. Niestety nie wiele pompiarzom chce się to robić, bo jest trochę z tym zabawy.90% pompiarzy powie że tylko zwiększenie dawki wystarczy.

Opublikowano (edytowane)

Zwiększenie obrotów max. nic nie da, ten silnik z turbo ma moc max. coś ok. 1900obr/min, moment jest trochę niżej. Za to po zwiększeniu max. obrotów analogicznie prędkość wzrośnie.

Dawki nie zwiększaj, skoro jest ustawiona fabrycznie niech tak będzie, po zwiększeniu może nie dopalać paliwa, niekoniecznie wtedy musi być widać, że kopci, a wcale nie musi być przy tym mocniejszy, do większej dawki potrzeba więcej powietrza.

A co mocy ci brak? Jak już to przy czym?

Edytowane przez Junkers
Opublikowano

wie ktoś gdzie w czeskiej pompie przestawia się dawke bo ta pompa jest jakaś dziwna jest przy niej do regulacji tylko jedna śrubka którą się reguluje obroty i nic więcej nie ma

chyba ze jest coś tam gdzie jest ten dekielek na rozrządze przy pompie

wie ktoś gdzie to przestawić?

Opublikowano

kolego audi80b4 ale po co ci więcej mocy w 952???? masz aż tak duży sprzęt do niego??? mój 952,2 ciąga agregat podorywkowy 3m, bronę wirową 3 m LELY+ siewnik Amazone D7, pług 4*40 i jakoś mocy mu nie brakuje a spalanie wychodzi śmieszne

Opublikowano

kolego audi80b4 ale po co ci więcej mocy w 952???? masz aż tak duży sprzęt do niego??? mój 952,2 ciąga agregat podorywkowy 3m, bronę wirową 3 m LELY+ siewnik Amazone D7, pług 4*40 i jakoś mocy mu nie brakuje a spalanie wychodzi śmieszne

Jestem pod wrażeniem! Napisz kolego jaką klasę ziemi masz, czy równa.Jeśli chodzi o maszyny:jaki agregat podorywkowy(typ),pług zagonowy?. Nie ma problemu z podnoszeniem lely+amazon?

Opublikowano

no właśnie o to chodzi ze w tej pompie nie ma zadnyvh śrub do regulacji dawki i albo jest pod deklem albo jest tak ze ten regulator on jest połączony rurką z kolektorem ssącym i im większe ciśnienie doładowania tym większa dawka moze nie ma wogle zadnych śrubek a to on steruje dawką w zależności od obrotów i ciśnienia doładowania ?

do czego ten regulator wogle służy?

Opublikowano

Nie znam tej pompy to mi ciężko. Nie ma tam żadnego małego dekielka. Na regulatorze od tyłu. W 912 są dekielki na 4 śrubki m6. Pod nim są dwie śrubki m5 i m6. Do dawki jest m6, jak się wkręca ją to się dawkę zwiększa. Może wystaję z regulatora jakaś śrubka na wkrętak m6 lub m8 dokręcona nakrętką.

Co do regulatora ciśnieniowego to jet na nim śruba do regulacji ciśnienia.Jak się ją dokręci czy odkręci to turbo się szybciej załączy. Ale ten regulator to nie ma nic wspólnego z dawką.On otwiera zwiększa, dawkę paliwa jak się turbo włączy.

Opublikowano

ja mam 1025 i mam wymiennik ciepła dodatkowy pod filtrem oleju, mam większą chłodnicę i turbinę.... ale myślę że i 952 i 1025 to samo pociągniesz i nie ma jakiejś dużej różnicy...

masz wymiennik ciepła bo ruskim nie chciało się zamontować chłodnicy olejowej

Opublikowano

Panowie tak na marginesie widząc wasz wielki zapał chciałbym "delikatnie" zauważyć że :

1) raczej w modelach 952.x nie brakuje mocy ( przynajmniej tych oryginalnych: 90KM -95KM). Czterocylindrowa jednostka D245..i pochodne .. może mieć aż do 115KM -118KM mocy ( w zależności od osprzętu i regulacji. Według mnie po to producent ograniczył obroty w tych modelach aby "dość sztucznie" ograniczyć moc silnika poprzez obcięcie charakterystyki w stosunku do 1025.x. Zwiększanie mocy .. może skończyć się szybszym zużyciem - zniszczeniem skrzyni lub elementów w tylnym moście. Rozumiem, że chcecie zrobić z niego 1025 ...ale tak naprawdę to się użytkowe charakterystyki i tak niezbyt różnią (według mnie 952 i tak popracuje z każdą maszyną co pracowała w 1025) , a po drugie 1025 ma skrzynie 18, a 952.3 z reguły 14/4 i ta z 1025 choć uważana za mniej udaną ma jedną różnicę - posiada smarowanie ciśnieniowe... rozumiem tych co podkręcają obroty bo chcą szybciej.....ale to szybciej przy dużym obciążeniu może się skończyć źle!

2) w 952.x (nawet przy nominalnej mocy) należało by pomyśleć raczej nad poszerzeniem ogumienia w stosunku do oferowanego standardowo aby lepiej wykorzystać to co oferuje ten bardzo mocny i dość oszczędny silnik ..ewentualnie jakieś drobne ingerencje w stylu magnetyzery dające niewielki wzrost mocy ale i oszczędność paliwa...

Pozdrawiam