Skocz do zawartości

Sieczkarnia PZ MH80

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam

mam taka sama sieczkarnie i jak chcesz zdemontować tarcze tnące to musisz odkręcić całe te bebny do których sa przymocowane te tarcze a zeby się do nich dostać musisz odkręcić pokrywe na wieszchu i tam są nakretki na klucz nasadowy którymi popuscisz te całe bebny . a tak dokładniej to musisz rozmontować prawie cała sieczkarnie żeby mieć swobodny dostęp do tych części .

a można wiedzieć jaki masz powód demontażu tych części ??

Opublikowano

Dostał się do bębnów kawał balchy i noże popękały na zdjęciu tego nie widać ale uszkodziły się dość konkretnie. Blachę wyciągnąłem bez specjalnego rozbierania. Ktoś wyrzucił to na pole a że to przy drodze to mnie teraz nie dziwi, ludzie to prawdziwe świnie zawsze na złość chcą drugiemu zrobić.

W sklepie powiedzieli mi 500zł za jedną tarczę nie wiem chyba ze srebra są ale będę szukał tańszych. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Ja już nie pamiętam dokładnie bo ja to przerabiałem 2 lata temu ,pamiętam że trzeba cheder od kręcić i te czuby [tam są jakieś śruby przy bębnie]czy coś musiał bym zobaczyć ,pamiętam że nam to zajeło 5 godzinek ;) 500zł :blink:

http://allegro.pl/noz-sieczkarnia-do-kukurydzy-pz-mh-80-80e-i1864646557.html

tu jest taniej :D Ja za 2 i dłutko dałem 500zł ,tyle że 2 lata temu ;)Jak bys miał problemy to pisz na pw postaram się pomóc :)

Opublikowano

koledzy macie pz-ki napiszcie czy warto taką kupić bo w mojej okolicy ich niema jedynie co na filmikach patrze to jest ponich bałagan na polu gubją kukurydzę ile będe kosił hektar jakiej mocy musi być traktor jaki roztaw rzędów kukurydzy trzy polecacie tą sieczkarnie

Opublikowano

dominik1882-pod względem cięcia i zapotrzebowania mocy polecam,tzn. jak jest dobrze ustawiona,ostre noże to 3P spokojnie idzie ziarka też są uszkodzone,ale system ścinający to jedna wielka chu**ia jak masz dobre noże i ostre dłutko to idzie fest,ale jak coś nie tak z nożami albo rosa na qq to koniec koszenia ,nie nawidzą zielska.U mnie rozstaw rzędów 60cm.

Opublikowano

Tak się składa że mex-a II też mam, i powiem Ci że do niego to min. moc to 70KM i wcale nie będzie miał lekko,wg .mnie traktor do tej maszyny to 80-85KM .Co do maszyny to moja tnie można powiedzieć w ''kostkę'' ,tzn. wszystkie łodygi i liście są pocięte precyzyjnie i tak samo ,nie ma że jak pójdzie w większa qq to gorzej tnie,wszystkie ziarka są przecięte lub poważnie uszkodzone,ta sieczkarnia ma zabezpieczenie ścinalne hedera co jest niewątpliwym + ,Co do minusów to każdy łańcuch w tej maszynie jest minusem <_< dlatego że było z nimi sporo zabawy [jak ją kupiliśmy to łańcuch padł to żadem łańcuch polski nie pasuje ...no i oryginalne części sporo kosztują ]jest dużo zębatek ,kalamitek ,łańcuchów ,przekładnia -Jednym słowem ma się co psuć.Podsumowując pottinger to porządna szwabska maszyna ,jest masywana a przez to ciężka i potrzebuje dużo mocy ,ale pod względem cięcia nie ma sobie równych :)

Opublikowano

Tak się składa że mex-a II też mam, i powiem Ci że do niego to min. moc to 70KM i wcale nie będzie miał lekko,wg .mnie traktor do tej maszyny to 80-85KM .Co do maszyny to moja tnie można powiedzieć w ''kostkę'' ,tzn. wszystkie łodygi i liście są pocięte precyzyjnie i tak samo ,nie ma że jak pójdzie w większa qq to gorzej tnie,wszystkie ziarka są przecięte lub poważnie uszkodzone,ta sieczkarnia ma zabezpieczenie ścinalne hedera co jest niewątpliwym + ,Co do minusów to każdy łańcuch w tej maszynie jest minusem dry.gif dlatego że było z nimi sporo zabawy [jak ją kupiliśmy to łańcuch padł to żadem łańcuch polski nie pasuje ...no i oryginalne części sporo kosztują ]jest dużo zębatek ,kalamitek ,łańcuchów ,przekładnia -Jednym słowem ma się co psuć.Podsumowując pottinger to porządna szwabska maszyna ,jest masywana a przez to ciężka i potrzebuje dużo mocy ,ale pod względem cięcia nie ma sobie równych smile.gif

Ja pottingera II ciągam ursusem c-355 i też daje rade.

Opublikowano

Cześć mam problem z sieczkarniom PZ MH 80 E nie chce mi zabierać kukurydzy tylko naskłada kilka i zatyka tam pod tarczkami i składuje się i później nie zabiera kukurydzy i zatyka wie ktoś czemu