Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Poszukuję odpowiedzi czy ursus 1014 da radę podnieść i pociągnąć agregat talerzowy o szer. 2,7+ poznaniak .Do ciągnika posiadam komplet obciążników na przód. Jeśli tak to jakiej firmy polecacie? Zaznaczam że zimie mam lekkie 5 i 6 klasa. Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez marcin999
Opublikowano

czy da rade sam oceń

a co do agregatu talerzowego to czy nadaje sie on na 6 klase..? też myślałęm na takim wynalazkiem ale nie wiem jak on by sie sprawował na piachu czy po prostu nie topiłby sie zbytnio..? niech napisze ktoś kto ma takie doświadczenia/..

Opublikowano

tez mi sie wydaje ze nie ma potrzeby na takie ziemie brać talerzowy. uprawowy wystarczy aby przygotowac dobrze ziemie przed siew. chyba ze taki agregat talerzowy mialby tez inne zadania, jak uprawki pozniwne, poplony, itd. Wtedy talerzowy bedzie bardziej uniwersalny.

Opublikowano (edytowane)

byłeś użytkownikiem każdego z nich ze ich nie polecasz..?

moim zdaniem maszyny tych firm też swoje zrobią i wytrzymają swoje wszystko zależy w jaki sposób będą eksploatowane i na jakim areale...

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

A ja mam agregat HENRYK BATYRA 2,7 M i robotę robi.Mam go z hydropakiem więc używam tego również jako agregatu uprawowo siewnego.Jego zaleta to każdy talerz na spręrzynie a jak wiadomo spręzyne daje tylko BURY I MANDAM(ale za to jaka cena) .Pracuje z nim DF 85 km ale to jednak za mało dodam że na przednim TUZ mam 400kg.Jeżeli chodzi o ścierniska czy po kukurydzy to jeden przejazd i ziemia.Polecam ten agregat fajna sprawa a dałem za niego na wiosnę 13400.Odpowiednia moc do tego agregatu to 100km to wtedy będzie i prędkość i ciągnik będzie stabilniejszy.Agregat waży sam koło 1000kg z siewnikiem(zasypany) 1650.

Edytowane przez jaro30
Opublikowano

Witam zamierzam w najbliższym czasie (2-3 miesiące) zakupić agregat talerzowy z hydropackiem ... mam kilka wątpliwości :

- z jakim wałem brać

- jaką wielkość talerzy

- jakiej firmy ( unia group, agro-masz, mandam .... jaki inne znacie ? )

Pewne jest tylko że ma być rozmiar 2.7m bo tak jest w prow wpisane oraz będzie pracował z ursus 5314 (72km) , cel jest niszczenie ścierniska po kukurydzy, zbożach, uprawa po orce z lub bez siewnika (wg producenta podnosi max 2.2t ) czy taka maszyna nadaje się do mieszania na ściernisku obornika tak aby go jakoś schować ?

Opublikowano

czy wielkość talerzy ma znaczenie ??czy większe nie idą cięzej o ile wiecej może gotowa maszyna wazyć? wiadomo orać nim sie nie bedzie ale scierniska wszelkie(kukurydza zboża) oraz pod siew uprawa ....