Skocz do zawartości

Ustawienie pługa obrotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pług chyba nie idzie równolegle i ściąga go. Stabilizatory boczne masz luźne? Szerokość pierwszej skiby dobrze ustawiona?

@ omen jak można ustawić szerokość pierwszej skiby cięgłem???

Opublikowano

to raczej nie powinno być problemów z przygniataniem, coś z ustawieniem pługa musisz po kobinować, trzeba dobrze dopasować szerokość pierwszej skiby. Za dużo ona też nie może brać bo będzie zły efekt

Opublikowano

u mnie było podobnie na polu robiła się fala wzdłużna i źle były wyregulowanie śruby od koła podporowego, na początku mierzyłem długości gwintów ale jest to za mało precyzyjne, teraz mam poznaczone śruby, jeżeli jedna jest o pół obrotu źle to na polu już widać.

Opublikowano

Panowie ja mam podobny problem mam kvernelanda 4 obrotowa i musze regulowac podnosnikiem glebokosc pierwszej skiby bo mi ja wciaga i wtedy kopie a jak ja wynurze lacznikiem gornym to nie moge obrocic bo lapie za ziemie.Robilem kiedys plugiem kolegi i nie wciagalo mi pierwszej skiby. Co robie zle. Ramiona mam w poziomie i w miare rowno ustawione na srodku. Dodam ze orzac na lewa strone tak bardzo jej nie wciaga ale sciaga mi troche ciagnik w strone oranego ale jadac na prawa strone wciaga bardzo. Teraz to chyba juz wole zagonowy :(

Opublikowano

Witajcie mam taki problem mam pług 3 skibowy rabewerk starego typu ciągam go ursusem 385.Gdy próbuje orać i gdy jade w jedną strone to jedzie dobrze lecz gdy go obruce i jade w drugą strone to pług ściąga i niezakrywa bruzdy a po za tym pierwsza skiba za głęboko wchodzi i robi sie fala lecz gdy podniose na pompie to dwie ostatnie skiby nic nieorają.

Opublikowano

bo jeżeli masz skręcony łącznik centralny to po podnoszeniu podnośnika w pierwszej kolejności podnosi pług od tyłu po pierwsze rozkręć łącznik centralny pług powinien spierać się tylko na kole podporowym i łączniku a nie na cięgnach z podnośnika lemiesze z obu stron pługa są równe ??

Opublikowano

Witam. Szukam podpowiedzi co zrobić aby pług obrotowy orał tak samo w obie strony. Obecnie Jadąc w jedną stronę pług orze idealnie, pierwsza skiba dosypuje, skiby ładnie się obsypują, mam zapas mocy i mogę jechać szybciej ( niż z powrotem). Po obróceniu i powrocie, orka jest już bardziej wyskibiona, ciagnik ma ciężej,musze jechać bieg niżej i pierwsza skiba czasem bardziej się wyskibia. Po zaoraniu pola znać każdy przejazd (pług 4 skibowy), 4 skiby ładnie obsypane, cztery wyskibione, cztery łądnie, cztery wyskibione....i tak całe pole. Wydaje mi się że próbowałem już wszystkiego, i nie mam już na to pomysłu. Proszę o jakieś wskazówki, co z tym fantem zrobić. Pług to Unia Ibis M4

• 0

•  

Opublikowano

odnawiam temat mam takie pytanie jak zrobic żeby obydwie strony mi ładnie kryły bo tak jak kolega juz pisze mi tez jedna strone ladnie ora a w druga juz klapa i widać taki pasy jak orały 4 skiby a jesto unia ibis 3+1 pomocy panowie prubowalem juz wszystkiego co moglem ale nic nadal może podcinacz jest za daleko z jednej strony czy może coś żle ustwaione

Opublikowano

Jeżeli zawieszenie pługa jest idealnie w osi ciągnika i nw poziomie a pług nie odkłada jednakowo to przyczyny należy poszukać w luzach podnośnika ale nie gdy pług jest podniesiony ale gdy postawimy go na ziemi