Obora na bydło mięsne
-
Podobna zawartość
-
Przez kuna9977
Mam wąskie drzwi w pomieszczeniu do mleka żeby wstawić chłodnie muszę ją przewrócić na bok czy ktoś wie na którą stroną? Czy niema to znaczenia
-
Przez rolnikgospodarny95
Mam do was pytanie gdzie założyć poidła czy w korycie? lub poza ? ale bydło nie sięgnie jak będa poza korytem
Wiem że muszę kupić wax ale co dalej gdzie dać zawór?
Jakie dać rurki? Bo wąż 3/4 starczy raczej
Czekam na wasze odpowiedzi lub ma ktoś tak jak
To proszę o zdjęcia jak macie poidła zamontowanie.
-
Przez DrDeutz
Witam– czy jest jakiś sposób aby pozbyć się wróbli z obory? Szkodniki tylko przeszkadzają, a nie mogę znaleźć na nie żadnego sposobu, będę w góry wdzięczny za wszystkie odpowiedzi
-
Przez rolnikgospodarny95
Sprawa jest tego typu będę postawił budynek w którym będzie mieściła się chłodnia, zbiornik na mleko jakieś 600l lub 700litrow, i agregat do tego zlew bojler na ciepłą wodę i odpływ oraz będą mieściły się kany
Powiedzcie że swojego doświadczenia jaki ten budynek musi mieć wymiary?
Jak cenowo by wyglądało pobudowanie budynku? Za wszystkie odpowiedzi dziękuję jest to plan który muszę wykonać do lipca żebym miał gdzie wychowywać krowy 😉😃
I czy muszą być płytki na ścianach czy tylko na podłodze ? I czy musi być zbiornik do wody ? A czy można połączyć zrobić odpływ do obory w rynsztok? I do zbiornika wpadnie do gnojowicy czy będzie spełniał to wymogi? Poprzez jakie procedury trzeba przejść żeby budynek spełniał wymogi dojarni ? Wiem tylko że musi być nadany numer weterynaryjny i powiatowy lekarz musi przyjść na inspekcję
-
Przez Gqrtek
Witam wszystkich czy ktoś miał taki problem że na końcu przewodu udojowego w dojarce przewodowej na ostatnich stanowiskach pulsatory elektryczne przestają prawidłowo pulsować czasami zawieszają się na kilka sekund lub nie doją się wcale co uszkadza strzyki .. a czasami doją się w miare normalnie lecz nie jest to jakieś dobre dojenie krowy często zaczynają wierzgać .. próbowałem wszystkiego obstawiłem pompę została zregenerowana spokojnie nabija te 0.8 ale zawór odcina na 0.5 im bliżej pompy tym lepiej krówki się doją czy to może być brak wydajności pompy ? dodam że kiedyś spokojnie doiłem na 5 aparatów aktualnie na 4 jest problem nie wiem gdzie szukać rury powietrzne też płukałem ciśnienie przy 4 aparatach nie spada a zawór nadal upuszcza ciśnienie jest to bardzo męczące dla mnie i dla krów . pompa polanes nominalnie miała 1000l na min obora ma 33 m z dwóch stron + łączenie co daje jakieś 75m rur powietrznych dodam że gdy po jednej stronie są wszystkie 4 aparaty wszystkie zaczynają mieć problem z pulsacją . zastanawiam się czy pompa po mimo regeneracji może po prostu jest za mała i gdy wszystko było nowe to jakoś dawała radę a może gdzieś powstał zator chciałbym się upewnić zanim wymienię pompę na większą
-
Rekomendowane odpowiedzi
Hala łukowa jako obora na bydło mleczne
Czytaj dalej »
Bydło