Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś dać przykład jak wyglądają te ruszta opisać jak działają itd na oborze uwieziowej? jakieś fotki albo opisać jak to działa

http://www.rbprojekt.home.pl/katalog%20-%2...006/wa-006.html nie orientuje się ktos ile by wyniosla budowa takiej obory bez ruszt i na rusztach?

Mam takie pytanie miał ktoś taki problem z budowa ze grunt był pod katem albo w jakiejś części w poziomie a później spadał w dol? Ja tak mam i nie wiem co poradzic

Opłaci się stawianie obory jednej obok drugiej jeśli nic nie poradzę na różnice poziomów?

Opublikowano

Projekt jest dobry, ale na 340m2 można trzymać o wiele więcej opasów. A po drugie lepiej było by usunąć pomieszczenia sanitarne i dodać więcej stanowisk. Zrealizowanie takiego projektu z oczywiście usuwaczami obornika to jakiś 300 000 musiał byś mieć :) Ale nie wiem czy cie wystarczy :) Lepiej zacznij od trzymania 10 na początek wtedy będziesz wiedział czy warto. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja chcę dobudować kawałek obory 15m X 15m powiedzcie ile bym tam zmieścił opasów i jak bym musiał to rozplanować. Albo lepiej powiedzcie jaką macie szerokość obory, długość i ile trzymacie sztuk. Interesowała by mnie również odległość pomiędzy Bydłem, jakiej długości macie ganek i czy macie kojce czy murki betonowe. I jeszcze jak macie rozmieszczone poidła. Piszcie co wiecie to dla mnie ważna i pilna sprawa po nowym roku chciałbym ruszyć z budową.

Opublikowano

Kolego, obora musi mieć ściśle określone niektóre parametry, ale większość po prostu warto zachować i wiedzieć. Budujesz oborę bez planu budowlanego? Architekt musi wiedzieć takie rzeczy.

Obora na rusztach jest bardzo dobra do obsługi, ale np jest duży problem z wilgocią i grzybicami. Ponad to jest to ze względu na koszt koryt i rusztów najdroższy typ obory. Taniej jest zrobić zbiornik/lagunę na zewnątrz.

Jeśli chcesz dobrze wybudować oborę musisz przemyśleć szereg rozwiązań:

1) głęboka ściółka, płytka ściółka, bezściółkowa - na rusztach, na wygarniaczach. Ruszta w zimie zamarzają, podnosiłeś kiedyś taki bloczek? Legowiska na matach, piasku, trocinach, gazetach?

2) a może uwiązowa?

3) wietrzenie, nie za duży przeciąg, ale wydajny, po co później stosować wentylację mechaniczną, czyli odpowiedni kąt dachu, duża szczelina a nie małe okna itd. Bydło lubi chłód, (ale bez przesady), nie lubi wilgoci. Jaki świetlik

4) niezamarzające poidła, są różne szkoły rozwiązania tego problemu,

5) dostarczanie paszy i czyszczenie stołów,

6) miejsce na poskrom, izolatkę, porodówkę itp

Radziłbym Ci żebyś się skonsultował z jakąś firmą która projektuje obory, za 1 tyś zrobią koncepcję, a ty masz temat do przemyśleń.

Trochę znam się na tym, i wierz mi nie warto zepsuć projektu bo później wiecznie masz jakiś problem a to kosztuje.

Pozdrówka

Opublikowano

paweł74 chcesz dobudować do obory to sam musisz po planować drzwi gdzie będą (bo jakoś jeść trzeba dać i gnój usunąć, a co ze starą oborą nie ma na tej ścianie drzwi, okien? Czy chcesz połączyć je, czy nie ma różnicy co gdzie ?? No i co będzie strych czy nie, no i czy uwięziowa czy luzem ? I wtedy można gadać (za mało dałeś informacji)

Opublikowano

A więc tak mam garaż na kombajn i na inne maszyny w tym pomieszczeniu są 3 bramy od przodu a od tyłu ściana o długości 15m nie ma na niej okien. I od tej ściany na długość chciałbym wybudować oborę na 15m długości może nawet więcej ale nie wiem jaka ma być szeroka. Ściana garażu ma 15m to maksymalna szerokość mojej obory. Mnie interesowało by jaką macie szerokość obory ganek, i jaką macie odległość między bykami. Oczywiście cały czas mówię o oborze uwięzionej. Bo chciał bym na środku ganek a po obydwóch stronach aby były stanowiska. Powiedzcie jak wy byście to rozplanowali ile mogę w tej oborze trzymać opasów?? A i nie żadne ruszta tylko zrobię sobie drzwi w jednym rogu i w drugim i będę wjeżdżał taczką i wywalał, od tyłu.

Opublikowano

No to dominik93 podał Ci wymiary (teraz musisz tylko wiedzieć jakie wielkie sztuki będą, a najlepiej to mieć z jednej strony mniejsze a z drugiej większe stanowiska) . Jak tak chcesz mieć uwięziową i płytką ściółkę to kanał na gnój i ścieki powinien mieć z 0,5 m i od tego jeszcze z 1,5 m do ściany by swobodnie taczką jeździć i słomę gdzie rzucić.

A stół paszowy to od ciebie zależy też z 0,5 na koryta i resztę na transport taczkę czego nie radzę lepiej od razu na ciągnik z 2 metry czyli z 2,5-3 metry .

A co z szambem ? Nie myślałeś o głębokiej ściółce zawsze to tylko pościelić (chyba że nie starczy Ci słomy) i czasem wywieźć tylko też trzeba mieć czym

Opublikowano

Jakie przegrody macie na bydło mięsne?

Czy przegroda IIA sprawdzi sie w bykach?

Czy nadaje sie ona tylko dla krów mlecznych?

Opublikowano
  sebe1033 napisał(a):
No to dominik93 podał Ci wymiary (teraz musisz tylko wiedzieć jakie wielkie sztuki będą, a najlepiej to mieć z jednej strony mniejsze a z drugiej większe stanowiska) . Jak tak chcesz mieć uwięziową i płytką ściółkę to kanał na gnój i ścieki powinien mieć z 0,5 m i od tego jeszcze z 1,5 m do ściany by swobodnie taczką jeździć i słomę gdzie rzucić.

A stół paszowy to od ciebie zależy też z 0,5 na koryta i resztę na transport taczkę czego nie radzę lepiej od razu na ciągnik z 2 metry czyli z 2,5-3 metry .

A co z szambem ? Nie myślałeś o głębokiej ściółce zawsze to tylko pościelić (chyba że nie starczy Ci słomy) i czasem wywieźć tylko też trzeba mieć czym

Z szambem nie będe miał problemu ponieważ mam płyte gnojową jakieś 5m od teg miejsca gdzie planuje pobudować tę obore.A przy płytkiej ściółne bedzie co robić ;)

Opublikowano

Ale kombinujecie...

Ciekawe kto za te wszystkie pomysły zapłaci... albo czym się potem kredyty popłaci....

Obora dla bydła mięsnego według mnie ma spełniać takie parametry jak:

TANIA w budowie - wiata z 3 stron zamknięta

Tylko głęboka ściółka wywożona 3 razy w roku (2 razy?)

Sprzątanie tylko mechaniczne tur/cyklop

Spełnione minimalne standardy (kłania się dobrostan ochrona środowiska i takie tam inne głupoty...)

Inwestowanie dzisiaj większych pieniędzy w cokolwiek jest ryzykowne przy dzisiejszych wahaniach rynku nie tylko rolnego...

można złote klamki montować tylko po co???

A tak naprawdę jeśli tylko jest taka możliwość to trzymać bydło cały ro pod chmurka, lub w połączeniu z wiatą o której pisałem...

Opublikowano

Mi też się nie widzą ruszta. Ale wiaty tez nie postawie bo to troche prymitywne (nie obrażając oczywiście nikogo). Wybuduje porządną obore z pustaków zrobie strop, dach. Na płytkiej ściółce, i wszystko będzie ok.

Opublikowano

Jestem tego samego zdania co @at herses sam planuje wybudowac wiate okrywana jakims lekkim materialem z mozliwoscia szybkiego odkrycia i zakrycia scian obornik usowany turem

Przylaczam sie do pytania @wolf19 czy takie przegrody zdadza egzamin w bydle miesnym i jakie wy macie te przegrody? nie wiece ile moga kosztowac takie przegrody jak pokazal @wolf19?

Opublikowano
  wolf19 napisał(a):
Jakie przegrody macie na bydło mięsne?

Czy przegroda IIA sprawdzi sie w bykach?

Czy nadaje sie ona tylko dla krów mlecznych?

Ponawiam pytanie. Czy jest na AF jakiś specjalista od przegród? Trzyma ktoś może byki na tych przegrodach?

Opublikowano

Na jednego byka od małego do odstawy najlepiej dać 1.20m i sobie policz przez 13 metrów długości :P ja bym polecił oborę głęboko ściółkową bo to nie jest wymagane jak u krów. Nie wiem ile stanowisko musi być do dopłat. Bo są jakieś odpłaty od ileś tam sztuk dopłata do zwierząt i dopłata paszowa

Opublikowano

Na małego cielaka nie trzeba 1,2m. Ja właśnie tak robię. To co obecnie robię będą 4 stanowiska po 1,2metra a to co zrobiłem są mniejsze po około 90-100 (tu wymiary były narzucone przez konstrukcje budynku i więcej by się nie wyciągłą). Koszt całej mojej przeróbki to około 2tyś zł.

Opublikowano

Zdjęcie robione na potrzeby nadruku na opakowanie będzie tak zrobione żeby zachęcić do kupna a nie odstraszyć. Kupił byś mleko jak by na opakowaniu było zdjęcie krowy upaćkanej po grzbiet w gnoju?? Wszędzie krowa jak z wystawy.