Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam was chciałbym się dowiedzieć czemu mogła pęknąć głowica 3 z kolei w ciągu 5 lat i traktor był na plynie i nie był przegrzany pękła od szpilki do kanału wodnego i nie wiem czemu ta głowica pochodziła raptem 3 mies

Edytowane przez milanreal1
orty
Opublikowano (edytowane)

termostat był wyjęty traktor nie miał nigdy ciężko bo sprzęt miał mały jak do niego dokręcałem kluczem dynamometrycznym mi się wydaję że coś jest z blokiem nie tak bo 3 głowica w tym samym miejscu pękła i to nie może być wina operatora ani głowicy tylko czegoś innego ale nie wiem czego a głowica to nie taki mały koszy bo w granicach 2500tys

głowica jest żeliwna bo to perkins i była po regeneracji zaworów była planowana i w ogóle

orty
Opublikowano

"termostat był wyjęty" ciecz chłodząca w obiegu wymuszonym bez termostatu ma lżej wracać przez pierwszą i drugą głowicę czyli jak najbliżej pompy wodnej niż płynąć do 3-4 głowicy , czyli w dalszym obiegu jest wolniejszy przepływ cieczy tym samym wyższa temperatura tym samym większe różnice rozszeżalności cieplnej miedzy 1 a 3i4 cylinndrem tym samym pękanie głowic i bloków, zrób se z tą wiedzą co chcesz, nie obchodzi mnie to załóż następną głowice, albo termostat i głowice, ale jeżeli zawsze szlag trafia 3 głowice to musi jak dla mnie być lekko zwichrowany blok w tym miejscu albo na chama była dociągana ta głowica, albo zaniedbania przy montażu typu niewyczyszczone płaszczyzny, a jeżeli głowica to monolit to nie trzyma któraś ze szpilek, pewnie ta obok której pęka.

Pytałem co to za silnik, co to za traktor typ, rok podaj

Opublikowano

kolego to jest massey ferguson silnik perkins 4 i to jest głowica całościowa ja obstawiam na blok właśnie bez termostatu ma lżej i mniejszą temperaturę ma bo ma układ otwarty cały czas termostat ma to do siebie że w zime szybciej temperaturę łapie ja myśle że coś jest z blokiem nie tak bo to nie możliwe głowica była sobrze dokręcona bo kluczem denamometrycznym głowica była planowana

Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że dokręcałeś śruby zgodnie z kolejnością dokręcania :) bo to też BARDZO WAŻNA!!!! sprawa przy dokręcaniu głowicy.

Wg mnie:

1. Planowanie bloku,

2. Nowa głowica z termostatem (dobrej firmy a nie firma "kogucik" - wziął pieniądzie i ucik ;p ,

3. Sprawdź czujnik temperatury,

4. Przy montażu głowicy zachowaj kolejność dokręcania śrub. Śruby najpierw dokręć lekko, a później coraz mocniej, zwiększając moment na kluczu dynamometrycznym. Robiąc szybciej nic nie zyskasz, niestety taka prawda.

Powodzenia

Edytowane przez Michufarmer
Opublikowano

Panie Rafale0079 dowiedz się czy jest coś takiego w mechanice jak obieg otwarty , to nie układ krwionośny gadów, weż liniał i sprawdź płaszczyznę bloku, choć pewnie bedzie dobra, napewno bedzie to wina złego dokrecania i braku termostatu, pytałem co to za traktor, model podaj, silników perkinsów 4 wychodziło ze 20 rodzai

Opublikowano (edytowane)

kolego bobytempelton wiem co to jest obieg otwaty i mysle ze to jest coś z blokiem ponieważ głowice dobrze przykęciłem to wc to odpada ale rozmawiałem z mechanikiem i mówił ze moze to być przyczyna że silnik kiedyś został przegrzany i takie obiawy mogą być że głowice pękają bo są delikatne a to jest silnik perkins 4 A4-318:)

orty
Opublikowano (edytowane)

Kolego rafal0079 wstaw nowe tuleje i odaj blok do planowania wraz z glowica chyba ze bedzie nowa. Ta jak kolega asharot pisal spr. kanaly wodne bloku i glowicy i zobacz czy pompa wodan jest sprawan i ktorejs lopatki nie ma urwanej, ale ja obstawiam na blok i teramosta musisz miec, tak jak wczesnie pisal kolega bobytempelton. To nie 30 ze bedzie sobie latac,a perkins musi byc "dopieszczony" jesli chodzi o uklad chlodzenia. A mam takie pytanko, jak wam grzeja te ferdki chodzi mi o nagrzewnice bo u mnie niby wszystko jest drozne a nie chce grzac??

Edytowane przez KamilK199