Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich Chcialbym poradzic sie odnosnie zakupu prowadnicy do pily stihl ms230. Otoz mysle nad zakupem pprowadnicy o dlugosci 46cm gdyz mam do wyciecia topole w gospodarstwie i majac wlasna pile chce sam sie z tym uporac lecz nie wiem dokladnie czy pila sobie z taka prowadnica poradzi. Wszak topola to niezbyt twarde dzewo ale chcialbym zasiegnac opinji innych. Napiszcie co o tym myslicie

Opublikowano

Jak kupisz to się przekonasz. Da rady, ale jak topola duża to i tak będziesz wycinał po kawałku. Ja piłą z prowadnicą 35 spuściłem topolę która miała z ponad 60 cm średnicy.

Naciąć ile się da , potem parę klinów wyciąć i drzewko leci.

Opublikowano

jak dla mnie bez sensu zakladanie prowadnicy wiekszej niz 40cm, taka mozna nie jedno drzweo powalic, jak pisal kolega rowniez z pomoca klinow

zakladajac dluzsza musisz liczyc sie ze spadkiem mocy, pila w twardszym lub grubszym drewnie bedzie sie dusic

Opublikowano

nie kupuj takiej dlugiej prowadnicy.... z 38cm starczy ci spokojnie po kawalku i poleci... ale jesli nie masz za duzo doswiadczenia to uwazaj zebys niczego nie uszkodzil i drzewo cie nie zabilo....

Opublikowano

Najwieksza topole mam o srednicy ok 1m a reszta juz mniejsza a innych takich duzych drzew nie zamierzam scinac dlatego myslalem nad taka prowadnica by sobie samemu tylko z topolami poradzic. Drzewa przed scieciem i tak bede naciagal lina i ciagnikiem gdyz sa blisko zabudowan. pewnie macie racje ze prowadnice do 40cm kupic i stopniowo podcinac Mam orginalna prowadnice 35cm ale do takich drzew to troche za mmala i z takim np odziemkiem niezbyt szybko sie uporam.

Opublikowano (edytowane)

Wyczytalem gdzies w parametrach pily o takiej samej mocy ze dopuszczalna jest praca z prowadnica 35-46cm. Tylko ze niewiem jak to jest w praktyce. A ze producent daje nowa mniejsza prowadnice w zestawie to nie znaczy ze motor z wieksza sobie juz nie poradzi. Nie mowie o zawodowej pracy pila bo do tego trzeba miec mocniejszy sprzet ale w przydomowej wycince drzew jak np lipa,kasztan,topola pila o mocy 3KM powinna sobie poradzic i w weikszej prowadnicy.[chyba ze silnik juz jest wysluzony i niema mocy}

Edytowane przez KRISTOFORn
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

kolego jak masz prowadnicę 35 cm to mozesz powalic drzewo o średnicy ok 80-85 cm wg teori czyli jak masz jedno drzewo o srednicy 1m to dasz radę ta prowadnića z pomocą klinów, jak założysz dłuzszą prowadnice to pilarka będzie miała ciężej a co za tym idzie skrócisz jej czas eksploatacji ogółem nie polecam zakładac dłuzszej prowadnicy

Opublikowano

Pożycz sobie piłe z mocnym silnikiem i długą prowadnicą do tego jednego drzewa albo wynajmij pilarza. za prowadnice dasz 80zł za tyle to ci ktoś zetnie zetnie kilka drzew bez okrzesywania, u mnie w okolicy biorą ok 30zł z zbiornik. a napewno wiesz ile można wyciąc jednym zbiornikiem

Opublikowano

Pożycz sobie piłe z mocnym silnikiem i długą prowadnicą do tego jednego drzewa albo wynajmij pilarza. za prowadnice dasz 80zł za tyle to ci ktoś zetnie zetnie kilka drzew bez okrzesywania, u mnie w okolicy biorą ok 30zł z zbiornik. a napewno wiesz ile można wyciąc jednym zbiornikiem

Tak kolego masz racje i wezme pod uwage twoja sugestje. Tylko ze mam pewno ale...Ogolem tych topoli do wyciecia mam 12 sztuk tylko ze nie bede wycinal wszystkich na raz.Teraz zimo jedna moze 2 i w przyszlym roku znowu z 2 itd. Drewno pojdzie w wiekszosci na opal a nie musze az tak spieszyc sie z wycinka a taka wieksza prowadnica tez by sie przydala i nie zetne nia 1 drzewa. najgrubsza topola ma 1.10 srednicy

Opublikowano

miałem 023 i od razu przy zakupie w sklepie wymienili mi prowadnice na 40cm i chodziła z taką przeszło 10 lat. większej raczej bym nie polecał

Ok. Kupie taka 40cm i poradze sobie juz z tym wiekszymi drzewami sam a mniejsza prowadnice bede mial do sadu np i innych prac

Opublikowano

A moze sie okaze ze topola jest w srodku pusta?? uwazaj na takie niespodzianki bo nawet nie bedziesz wiedział kiedy a przetniesz na duzo i czasami moze pójść nie tak jak chciałeś. 40cm ci wystarczy przy tej prowadnicy masz 80cm srednicy drzewa wytniesz jeden porządny klin i juz masz pare cm w plus ale z regóły przy scince drzewa grubego nigdy nie docinamy do konca zawsze powinno sie częsciowo wyrwać. problem bedzie juz przy cieciu na klocki bo tu juz myku z wyrwaniem nie zrobisz chyba ze jakmś ładowaczem albo bedziesz odłupywał. tak czy tak większej jak 40 cm nie zakłądaj to nie te piły co kiedyś:)

Opublikowano

A moze sie okaze ze topola jest w srodku pusta?? uwazaj na takie niespodzianki bo nawet nie bedziesz wiedział kiedy a przetniesz na duzo i czasami moze pójść nie tak jak chciałeś. 40cm ci wystarczy przy tej prowadnicy masz 80cm srednicy drzewa wytniesz jeden porządny klin i juz masz pare cm w plus ale z regóły przy scince drzewa grubego nigdy nie docinamy do konca zawsze powinno sie częsciowo wyrwać. problem bedzie juz przy cieciu na klocki bo tu juz myku z wyrwaniem nie zrobisz chyba ze jakmś ładowaczem albo bedziesz odłupywał. tak czy tak większej jak 40 cm nie zakłądaj to nie te piły co kiedyś:)

OK wezme to pod uwage.Masz racje bo 2 lata temu wiatr mi przewrucil jedna topole i byla juz w srodku troche pusta I tak musze je linami naciagac wiec moze nie bedzie tak zle. To nie pierwsze dzewa jakie dede scinal[choc nie tak duze scinalem]

Opublikowano

Jak masz prowadnice 35 cm to śmiało kupuj 45 cm , przecież będziesz używał jej tylko do tych grubych drzew a potem przekładasz i tniesz tą mniejszą, ja mam stihla 023 i prowadnice 40 i już 19 lat chodzi.

Opublikowano

Jak masz prowadnice 35 cm to śmiało kupuj 45 cm , przecież będziesz używał jej tylko do tych grubych drzew a potem przekładasz i tniesz tą mniejszą, ja mam stihla 023 i prowadnice 40 i już 19 lat chodzi.

Dolkadnie tak jak piszesz. Chce tylko te grube drewno rozdrobnic ta wieksza porwadnica a puzniej i tak bede pracowal na normalnej dlugosci