Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rolkowy:

- wydajniejszy

- droższy

- mniej uszkodzeń

- brak stołu selekcyjnego (chyba że nie jest Ci potrzebny)

- dla większych gospodarstw

sitowy:

- mniej wydajny

- tańszy

- więcej uszkodzeń od rolkowego, ale ogólnie nie uszkadza jakoś strasznie!

- jest kompletny: tzn podajnik taśmowy, sita sortujące, stół, workownica.

- wszystko w jednym.

- dla mniejszych gospodarstw.

Ja sitowym puckiem 5 ton robiłem w 2 godziny, ale to już max wydajność u mnie.

Opublikowano

a jak myślicie czy można by zrobić taki sortownik rolkowy z tarcz sortujących od Anny

http://www.farmexpert.pl/tarcza_sortujaca_wewnetrzna_anna_produkt2853.aspx

http://www.farmexpert.pl/wkladka_dystansowa_tarcz_sortujacych_anna__produkt4820.aspx

http://www.farmexpert.pl/tarcza_sortujaca_zewnetrzna_anna_produkt2852.aspx

motoreduktor już mam , z regulacją prędkości, wałki z poliamidu na stół selekcyjny też,

Opublikowano

jak masz żyłkę majsterkowicza to probuj. Cos podpatrzysz, zapytasz i pewnie cos z tego bedzie! Jednak za ok 5tys mozesz kupic pucka w dobrym stanie. Przemysl.

Duzo masz ziemniaka do sortowania?

Opublikowano (edytowane)

jak moderator każe kontynuuje tutaj ;)

Podałeś link do zamkniętego tematu, a jak go usunę, to co będziesz kontynuował? :P przepisuje za Ciebie !!!

Poszukuje sortownika do ziemniaków. Maszyna ma być nowa.

Natrafiłem na dwie oferty.

Wiadomo remprodex http://www.remprodex...ownik_m616.html z ceną na dzień dzisiejszy ok 22tys i o połowę tańszy http://www.rolnicze-...ow-i-cebuli.php Jak myślicie czym one sie od siebie różnią, poza ceną? ;) Remprodex pewnie ma większą wydajność. Ale jeśli kwestia ta nie wchodziłaby aż tak w grę? Poświęcenie jednego dnia więcej na sortowanie przy takich rozbieżnościach cenowych jest zupełnie do przyjęcia. Zastanawiam się gdzie jeszcze mogą byc różnice, i czy to tylko sprawa wydajności.

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

napisalem wypracowanie, ale wszystko zniknelo po zamknieciu tematu przez moda :)

tu masz remprodexa, rozni sie troche w dzialaniu sit sortujących od typowych 'puckowych' konstrukcji, oraz innymi detalami.

http://www.youtube.com/watch?v=LDU97t-mv08

Rempro jest krótszy i zwrotniejszy (2 kółka), regulacja predkosci podajnika i stołu, ogrzewanie i oswietlenie, + doswiadczenie i renoma w produkowaniu maszyn do ziemniaków - za to płacisz wiecej.

Ten tanszy tez bedzie z powodzeniem sortował, w koncu to stara konstrukcja 'puck'. Bierz tylko stół na rolkach, nie na pasie. Mam pucka i wydajnosc na poziomie 2t/h to uczciwe max jakie mozna uzyskac.

Opublikowano

Myślałem nad remprodexem ale na moje 70t do przesortowania rocznie nie wiem czy jest sens wydawać tyle $$. Powiecie ze w ogóle nie ma sensu kupować nowej maszyny, lepiej używkę ale wpisałem ją w prow więc musi byc nowa. Zakładałem 20tys na tego rempro ale pojawił się pomysł żeby przyciąć na sortowniku tak aby wygospodarować jeszcze troche środków na raucha do siania nawozów. Myślę że i tym tańszym spokojnie wysortuje tyle ile mi potrzeba a dogrzewać i oświetlać się będę innymi sposobami, nie potrzebuje do tego celu sortownika rempro ;)

Opublikowano

70 ton to masz teraz a za 5-10lat moze bedziesz sadzil wiecej

koledzy maja te sprzety i powiem krotko jaka cena taka jakosc ale radze bierz remprodexa. Jeden sortownik z tej firmy jest w mojej okolicy juz 10-15lat(na licencji innej firmy) i sprawuje sie znakomicie caly czas. Ja zastanawiam sie nad pomechem bo mam pucka

Opublikowano

przemol a co z tymi tańszymi jest nie tak? pytam bo przymierzam się do kupna jakiegoś sortownika i nie wiem czy brać tego nowego czy jakąś zachodnią używke typu bording amazone w dobrym stanie.

Opublikowano

70 ton to masz teraz a za 5-10lat moze bedziesz sadzil wiecej

Nie wydaje mi się żebym poszedł w ziemniaka aż tak daleko żeby znacząco zwiększać areał uprawy. Obecne 2-2,5ha to kosmos.

Nie przeczę, podoba mi się remprodex (no może poza ich nową kolorystyką ;) ) ale bardziej podoba mi się wizja nowego rozsiewacza nawozu.

Obecnie użytkuję sortownik który kilkanaście może nawet kilkadziesiąt lat temu zakupiło kółko rolnicze we wsi. Mimo tylu lat zasada działania jest jak najbardziej ok ale wiadomo czas robi swoje z wszelkimi łożyskami i elementami zużywalnymi no i chciałoby się mieć swój prywatny. Dlatego mocno się zastanawiam bo podejrzewam że ten tańszy gorszy nie będzie od tego który teraz mam, a jesli będzie nawet taki sam będzie już dobrze.

Opublikowano

ja mam sortownik z lipska ten tańszy i nie narzekam wydajność ma większą niż te 2,5 t abyś worki nadążył odbierać awarii przez 7 lat zadnych a przewala rocznie razy 3 twoje plony

Opublikowano

Mam pytanko da się pracować sortownikiem bez stołu przebierczego?? jestem w stanie odebrać nacięte i niekształtne na tym krótkim odcinku od sit do worka?? chodzi mi o taki zwykły sitowy

Opublikowano
to wydaje się być fajnym rozwiązaniem, ja pracuje sortownikiem radzieckim(rolkowym), to również ciekawa konstrukcja (niezawodna i tania w eksploatacji), ale już są poważne kłopoty z częściami (wałkami, bo pozostałe elementy można dorobić, bądź tanio dopasować), brakuje mi tylko falownika na koszu przyjęciowym, muszę również troszeczkę poprawić jego konstrukcję, gdyż skorup mogę wywracać jedynie prostopadle do kosza a nie równolegle
Opublikowano (edytowane)

Panowie orientuje się któryś czy gdzieś na pomorzu jest dośc dobrze wyposażony sklep gdzie można zobaczyć i ewentualnie kupić cos takiego http://allegro.pl/so...2688235583.html

Wolałbym zobaczyć na żywo przed zakupem. Poza tym transport takiej maszyny też swoje kosztuje.

Poszukałem trochę i natrafiłem na fabryke maszyn z pucka i zestaw sortujący M612 http://pomech.pl/maszyny-rolnicze/zestaw-sortujacy-m-612.html .

Powiedzcie skąd są tak różne wydajności obu sortowników przy zbliżonych wymiarach i prawie tej samej konstrukcji? Ci z Pucka podają 5t/h zaś Rolmet tylko 2t.

Edytowane przez tobago
Opublikowano

w Pucku to sam stół będzie tyle kosztował, 5 ton to lekko zawyżona wydajność (wg moich doświadczeń trzykrotnie) ja swoim sitowym przerzucam wyłącznie sadzeniaka (jadalny już odebrany) i 2t/h to już prawie stół selekcyjny tego nie pomieści, pomijając już kwestię zapychających się sit - muszą być bardzo dobrze dobrane

Opublikowano

Posiada ktoś namiary na sklep gdzie można dostać puckowate sortowniki? W grę wchodzi głownie woj pomorskie, zachodnio-pom, wielkopolskie.

Upatrzyłem już jeden ale pod krakowem (800km ode mnie) za 13tys brutto. Tyle że sklep nie ma swojej flory a kurier tego zabrac nie chce. Inni z centralnej polski za ten sam sortownik już wołają ponad 14tys. Tylko dostarczenie na terenie całego kraju za 200zł.

Szukam troche w sieci ale trudno znaleźć. Może w Waszych okolicach coś sie znajduje?

Pech chciał że ostatnio do mojej wsi przeniósł sie John Deere zamiast sklepu mniejszego kalibru gdzie są maszyny bardziej dostępne ;)

Opublikowano

Dzięki pawelec ale do pomechu próbowałem sie dodzwonić wielokrotnie niestety bezskutecznie, podobnie adres mailowy nie odpowiada. Z drugiej strony nie wiem czy 'ichnie' sortowniki nie są zbliżone cenowo do tych z rempro.

http://rolmet.biz.pl/sortownik.htm - odbiór wyłącznie własnym transportem

http://www.tadex-maszyny.pl/p11-sortowniki_do_warzyw.html - z nimi również brak kontaktu (telefon nie działa)

Agro-Stanek http://allegro.pl/sortownik-do-ziemniakow-m-614-1-m614-lipsk-i2762105963.html najlepszy cenowo ale odbiór również własnym transportem

http://www.maszynyfabryczne.pl/maszyny-rolnicze/sortownik-do-ziemniakow-i-cebuli_p_92.html - dostawa do klienta ale wersja z dłuższym stołem przebierczym ponad 14tys (u konkurencji 13tys).

temat mam dość dobrze przerobiony, na tyle dobrze że brakuje już mi pomysłów. Więc pytam tutaj :)

ps. Niech Administracja nie myśli że jestem przedstawicielem w/w firm i robie tu reklamę ;) Może w przyszłości komuś przydadzą się namiary.

Opublikowano

co do długości stołu przebierczego, to ja brałbym teraz krótszy, powiedzmy że taki jak remprodex ma. Jeśli ktoś ma ograniczone warunki powierzchni użytkowej w przechowalni, wtedy każde 10cm robi różnicę. Mój sortownik w długości roboczej ma 6m.

Przy sortowaniu i tak nie śledzisz każdego ziemniaka na całej długości stołu, uwierz mi, a długość jak to mówią ma znaczenie :D:D

Zastanów się nad tym.