Skocz do zawartości

Jak ustawić 1 tłok w gmp, jak ustawić zawory?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,ja ustawiłem ,w piatek.tylko nie miałem czasu odpowiadać,oczywiście ustawiłem na mijanke,jest to najszybszy,najłatwiejszy, prawidłowy sposób,ustawiałem zawory po raz 1 w życiu,może zajeło mi to 10,15min,chce jeszcze prawidłowo ustawić pompe w c 360 podpowiecie jak??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

spokuj człowieku

Sam się uspokój człowieku, biggrin.gif to ja nie będę musiał się bulwersować. wink.gif

Opublikowano (edytowane)

dobra Ja jutro spróbuje ustawić zawory i chyba będę ustawiał na mijankę zobaczę jak Mi to wyjdzie jak czegoś nie będę wiedział będę pytał/pisał

a jeszcze jedno czy Jeżeli ustawie zawory czy traktor będzie lepiej palił ??

Ps. Myślę że nie będzie gorzej niż jest B)

Edytowane przez PIOTREK44
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Czy będzie lepiej palił? o ile są bardzo źle ustawione {typu nie domykające się zawory} to powinien lepiej palić, ale jeżeli wymagają lekkiej korekty to raczej bym się nie łudził że zacznie lepiej palić.

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

Jeżeli w 4 cylindrze odbywa sie sprężanie to w 1 nastąpi wydech Ustawiasz tak jak by parami 1 i 4 oraz 2 i 3 najlepiej regulować jak wystąpi mijanka czyli zawór wydechowy zamknie sie a dolotowy się otworzy wtedy w odpowiednim do niego cylindrze występuje praca więc nie ma problemu zawory są zamknięte mozna regulować. Dla 6 cylindrów będzie to 1z6, 2z5, 3z4

Opublikowano

Gadacie tu i gadacie o ustawianiu zaworów tak jak to jest napisane w książkach czyli najlepiej jak tłok jest podczas sówu sprężania a jak by ustawił zawory tak jak ja mówiłem że jak jeden jest otwarty to ustawiamy drugi to co będzie źle a dlaczego możecie mi powiedzieć

Opublikowano (edytowane)

nie beda dobrze ustawione. co jesli otworzył sie zawór wydechowy? ustwiesz luz z taka dokladnoscia jak na mijanke? widziales walek rozrzadu kiedys? jak widziales to wiesz ze wierzcholek krzywki od zaworu dolotowego nie bedzie na przeciwko popychacza tylko juz zacznie wchodzic na popychacz. zawory otwierają się nieco wcześniej niż następuje GMP i zamykają nieco później od osiągnięcia DMP. z tego powodu najlepiej ustawic na mijanke lub z tych znakow, (co wedlug mnie jest bardziej klopotliwe, ale dokladnosc ta sama. Oczywiscie trzeba pamietac w ktora strone silnik sie kreci). a jak ktos zadaje pytanie(#13): po czym poznac ze zawór sie otwiera to niech lepiej nie bierze sie za zawory tylko najpierw za ksiazke o silnikach. No i nalezy to robic na zimnym silniku, nie wiem czemu w instrukcji jest napisane ze na zimnym i zarowno goracym silniku. Przeciez tu glownie chodzi o rozszezalnosc cieplna.

Edytowane przez zbozowy
Opublikowano (edytowane)

Co masz wyklepane? Przy klawiaturze interesuje cię jedynie by dźwigienki nie miały luzu na swoim łożyskowaniu na boki, jeżeli mają nici z ustawienia luzów, bo same się ustawią po swojemu. Jeżeli dźwigienki koszą się przez to i latają na boki możesz kombinować z wymianą wałka i tulejek, a najprościej kupić klawiaturę.

O kolega mnie uprzedził.

Edytowane przez bobytempelton
Opublikowano

ile zawór w głowicy się może otworzyć najwięcej dokładnie sprężynka ?, ustawiam zawory i między zaworem a dźwigienką wkładam szczelinomierz tak go wkładam że się przesuwa między dźwignią a zaworem a później jak kręcę wałem to wydaje mi się że za bardzo dźwigienka wciska zawór ale to się chyba nic nie stanie jeżeli szczelinomierz wchodzi na zamkniętym zaworze co nie ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ustaw luz taki jak ma być i nie przejmuj się ile się otwiera.

Opublikowano

O matko. W końcu postęp. To tłumacze po raz kolejny. Mijanka oznacza że tłok jest w górze. Zamyka się wydechowy a otwiera ssący. Tłok jest w górze ale nie w momencie sprężania. Moment sprężania jest na innym cylindrze. I tak gdy zawory mijają się na 1 ustawiasz czwarty, gdy na 4 ustawiasz 1. Gdy na drugim ustawiasz 3 i gdy na 3 ustawiasz 2. Ustawiasz oba zawory jednocześnie. Wiesz już o co chodzi?

Dzięki MAT. Ręce opadają.

pierwszy tłok i ostatni od baku są wtedy w górze i np: na pierwszym jest mijanka to ustawia się zawory na ostatnim od strony baku i odwrotnie tak?

Opublikowano

Witam, słuchajcie ostatnio " wielki znawca" posłuchał jak pracuje silnik przy mojej c-360 i powiedział, że mam któryś zawór podparty. Za jakis czas przyszedł i postanowił zajrzec w zawory, zaden nie był podparty, stwierdził ze za duze luzy mam i po odkrecał każdego i kręcąc kołem zamachowym ustawił na oko kazdy zawór, gdy zapytałem gdzie ma szczeliniomierz odparł iż ma go w uchu...Poradzcie co robić bo mysle ze mój ciągnik chodził super a on tylko mi popsuł ustawiając na oko...I jakie są skutki zle ustawionych zaworów?