Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam takie pytanie, planuje kupić fendta 512 ale zastanawiam się również nad 515 i chciałem zapytać jaka jest różnica w mocy między tymi ciągnikami. Czy np jak się okaże, że 512 jest za słaba to czy można ją jakoś podkręcić do 515. Czy różnica jest tylko na Pompie paliwa ( większa dawka)

Opublikowano

Powiem tak miałem okazje pojezdzic każdym modelem od 512, 514 , 515 a wybrałem tylko 515 ze względu na stan ciągnika. W normalnej pracy w polu praktycznie nie czuć jakieś dużej różnicy. Wjęc zwracaj uwagę czy ciągnik jest zadbany i niedojechany, choć bardzo ciężko jest znaleźć coś sensownego. Sam szukałem prawie pół roku tego ciągnika, bo to co przyjezdża do nas z niemiec jest bardzo dojechane. Jeżeli byłbyś zainteresowany numerem tel do ludzi któży handluja tylko fendt-ami to napisz na priwa.

Opublikowano

Jarekb20 na pewno jest świetnie obeznany gdzie można kupic dobrego Fendta bo jest z krainy Fendtem płynącej ;) Do 515 wchodzi wiecej oleju do silnika czyli miska olejowa bedzie inna.

Opublikowano

Ja zjedziłem tą całą kraine fendtów :) i każdy kombinuje jak może. Ogładam fajną 514, a tu po dokładny sprawdzeniu widze że jest złożony z 3szt i połowa świerzo malowana. A przez telefon miała być indalna i nie bede żałował jak przyjade. Wcześniej jak nie maiałem jeszcz kasy uzbieranej to mysłalem ze pójdzie szybko z kupnem. Ale gdy już masz te sto pare tysiecy to wszystko ogładasz po 5 razy aby nie wpaść na mine.

Opublikowano

Na oku mam już jednego fendta 512c z 96 ma kosztować ok 120tys. ( drogo i nie drogo)z wyposarzenia to: skrzynia 50km/h, resorowana oś i przedni TUZ. Silnik jest aktualnie w remoncie (bo ciekło z uszczelki pod głowicą, turbo w regeneracji, półbiegi nowe) i z tego co widziałem cięgła z tyłu tez nowe. Stan licznika ok 6300 h no i od pierwszego właściciela.

I tak sie właśnie zastanawiam czy warto go brać czy może czekać na jakąś 515 Bo czy w razie czego można by bylo go troszkę podkręcić tak do 140KM i jeśli tak to na czym :)

Jarekb20 na pewno jest świetnie obeznany gdzie można kupic dobrego Fendta bo jest z krainy Fendtem płynącej ;) Do 515 wchodzi wiecej oleju do silnika czyli miska olejowa bedzie inna.

A ty kolego skąd pochodzisz bo w galerii widzę że tankujesz claasa 76 w Białej??

Opublikowano

Pomiedzy 512 a 515 nie ma praktycznie zadnej roznicy poza troche bardziej "podkreconym" silnikiem w 515. Inaczej wygalada sprawa jesli porownujemy np. 510 do 515. tam jest pare znaczacych roznic jak wielkosc turbosprzegla, zwolnic czy wielkosci chlodnicy. Od 512 caly system hydrauliczny jest rowniez wiekszy, wchodzi tam dwa razy wiecej oleju niz w tych malych. I jeszcze jedna roznica jest w ilosci zabieranego paliwa gdzie od 512 mamy o ponad 70 litrow wiekszy bak.

Opublikowano

Nowe cięgła, nowe półbiegi, uszczelka wydmuchana i to wszystko po 6300h??? Trochę to dziwne. Ja tam w motogodziny nie wierze bo słyszałem od serwisantem że po sprawdzeniu 8 na 10 ma kręcony licznik, nie wiem ile w tym prawdy, wiec trzeba dokładnie patrzyć i słuchać :).A byłeś w Niemodlinie?? Bo widzę że jesteś z opolskiego, a on zawsze miał coś na stanie, chodź nie zawsze wystawione na allegro, nie wiem jak teraz. A nie chciałbyś trochę dołożyć i kupić coś z serii 700??

Opublikowano

Jeśli chodzi o serie 700 to myślałem żeby kupić ale jak się okazuje to praktycznie poniżej 200 tys to są same wersje z numerem ramy poniżej 2000, czyli niby te wadliwe więc trochę nie bardzo chciałbym ryzykować wolę wersje 500 która jest bardziej dopracowana.

A jeśli chodzi o cięgła i wydmuchaną uszczelkę to może się w każdym zdarzyć. Ja mam jeszcze 312 z 90 roku ma ok 9000 h wymienione tam były uszczelki pod klawiaturą i końcówki wtyskiwaczy, no i w tym roku jak jechałem z pługiem 5 skibowym obrotowym to jeden wieszak się urwał (gwint zerwało tam przy korbce regulacyjnej w obudowie) na szczęście się nic nie połamało. Haki przy kulach też by trzeba było troszkę naspawać ( pewnie w każdym ciągniku z hakami to się wyrabia). A niemcy nie bawią się w coś takie tylko od razu do serwisu po nowe.

Opublikowano

Witam :) Chciałbym się dowiedzieć czy te ciagniki fendt 512c sa z turbem? Bo znajomy ma fenda 512c favorit i ma turbo ja ostatnio oglądałem takiego bo mam zamiar kupic i był bez turba a też była to 512c :) Jak to jest z tymi fendami? Może mi to ktoś troszke rozjaśnic? :)