Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widzę, że obecnie produkowane suszarnie podłogowe działają inaczej niż stare, więc może są jakimś rozwiązaniem dla małych gospodarstw. My, przez wiele lat suszyliśmy na podłogówce kukurydze i był to okres ciężkiej pracy związanej z zasypywaniem i zbieraniem qq z podłogi.

Ogólnie na pewno jest o wiele bardziej pracochłonna niż np. daszkowa.

Opublikowano

Cena to prawie 3100zł suszarnia + około drugie tyle wentylator no i do tego nagrzewnica.

@robert812 jakiej produkcji miałeś tą suszarnię ile w sumie na nią zasypywałeś i ile miała metrów kwadratowych aha i jaki miałeś do niej wymiennik ciepła.

Opublikowano

mam taką suszarnie podobno szybciej się suszy niż w suszarniach daszkowych a pozatym bardzo tania ale trzeba ciężko wszystko załadować rozładować z suszarni wszystko ręcznie i jak się suszy to trzy razy dziennie trzeba przerobić tzn wymieszać bo od spodu już jest sucha a do góry mokra

Opublikowano

witam robimy suszarnie podłogową na podłodze od bina l do tego jest już zrobiony piec okrągły z kanałami przelotowymi na powietrze. tylko mam do was pytanie jaki będzie najlepszy wentylator? w chwili obecnej na próbe zamontowana zostala dmuchawa od zboża 7,5 kw 2850 obr silnik flanszowy bez kosza zasypowego co zmniejszyło opór. na próbie pieca z dmuchawą na wyjściu strumień powietrza miał100 stopni ale to nie jest max wydajności pica. próba trwała godz i silnik był tak sobie ciepły, tylko słyszałem że takie dmuchawy nie wytrzymują przy suszarni i że się spali. czy więc jest sens robienia próby na ziarnie? oglądałem też suszarnie araja gdzie zastosowano wentylator promieniowy z silnikiem 1,5 2 kw i taki wentylatorek daje rade w daszkowej na 8 ton. tylko jak zobaczyć charakterystykę to on jest niskociśnieniowy choć o dużej wydajności. proszę o poradę i wasze doświadczenia.

Opublikowano

Ja mam podłogówke własnej konstrkcji i tak

powierzchnia ok 21m2

wysokośc zasypu ok. 60-70 cm czyli ładowność ok 10ton pszenicy i 8 rzepaku

wentylator średnica ok 1,2 szer 30cm obroty 1400 silnik 5,5kW

aha slinik od pieca ok. 50cm i osłoniety balchą dzieki czemu już sie nie grzeje

piec na drewno, wegliel, słome [mała kostka]

temperatura powietrza na suszarnie od 50 -80stC zalezy czym pale

A w skrucie działa tak że z tyłu pieca jest podpiety wentylator który zasysa powietrze z pieca. Piec posiada kanały powietrzne które opływają wylot spalin i palenisko przez co powietrze sie nagrzewa. Powietrze do pieca zasysane 4 otworami nad piecem, dwa po bokach pieca i jeden z podwójnego komina.

Suszarnia zrobiona na wyskosci ok 2,5 metra dzieki czemu cofie przyczepą pod trzy kanały spustowe i rozładunek nie jest taki zły a na suszarnie to żmijka i leci.

Do dosuszenia rzepaku i pszenicy jest ok a co do kukurydzy to sie przekonam w tym roku, tyle że dorobione sa mieszadła slimakowe które muszą być do kukurydzy wg doswiadczeń sąsiadów z taką suszarnia.

Ja za wiele nie suszę bardziej sluży awaryjnie jak coś trzeba dosuszyć.

Opublikowano

ja mam podłogówke 6x4 i sypie ok 7-8ton kukurydzy suszy się to 24 do 30h zainstalowałem mieszadło, dwie ceuwki po bokach, prowadnice i jeździ wuzek napędzany na linki do tego wuzka przyspawane są płaskowniki pod kątem 45stopni względem wuzka coś jak brony tylko że mają długość 60 cm ale to nie zdało egzaminu jak jest kukurydza mokra to wszystko się gnie, planuje zastosować napędzany slimak zamiast tych pazurów wtedy to by lepiej oderwało i przeżuciło jak by ktoś miał taki patent u siebie to prosił bym o zdjęcia.

Opublikowano (edytowane)

przemek1025a właśnie u mnie został taki patent zrobiony z mieszadłami ślimakowymi, podpatrzony u sąsiadów którzy suszą tak QQ, postaram się na czasie zrobić jakieś zdjęcia i wrzucić a jak zapomnę to przypomnij na PW.

Rozwiązanie wg ich opinii jak najbardziej trafione to takiej suszarni i nie tylko do QQ ale i zboże czy rzepak oczywiście dużo szybciej suszy. A zasada działania to chyba podobnie jak u ciebie wydłuż suszarni na prowadnicach jeździ duży wózek, a w poprzek na dużym wózku jeździ mały wózek z 3 mieszadłami.

Aha tyle ze zamiast linek u mnie są łańcuchy bo u nich na linkach nie wiem czy się linka pośliznęła na kole czy wyszła linka na Linke elekt był taki że skrzyżowało duży wózek na tyle że pękły ściany z pustaczków ceramicznych w suszarni i trochę się pogięło

Edytowane przez Grzegorz37
Opublikowano

witam proszę o doradę kogoś doświadczonego w suszeniu, otóż chcę kupić suszarnię na usługi,oraz koszenie kukurydzy, wiec czy suszrnia daszkowa stacjonarna jest lepsza od takiej z siatki i wsrodku rura z nawiewm? i jaką wielkość zasypu powinna mieć? czy suszarnia daszkowa wystarczy zasym 15m sześciennych??

z góry dziękuję

Opublikowano

Witam.

Szukam jakieś suszarni a wiecie jak to jest słabo z kasą i pomyślałem o podłogowej i chciałem się was zapytać czy to tak jest jak myślę że po tych 24h trzeba przewalać lopatą kukurydzę i czy się opłaca kupować taką podłogową bo rozłożył bym ją na jednym z klepisk nie chciałem zakładać nowego tematu

a i takie z allegro do 10 tyś opłaca się brać ?

Opublikowano

mam okazja kupić za 1000zł cos niby suszarnie tj rury perforowane i dmuchawę do tego. będe tego uzywał do podsuszania gryki. sprawdzi się ten patent? co ile cm trzeba rozkładać rury?