Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sąsiad kupił Forterre 105 i w kabinie naprawdę jest głośno, dla porównania ma JD 6600 i jest w nim o wiele ciszej... <_<

Porównywanie Zetora z JD to tak jak Fiata z Mercedesem. To są dwie różne bajki, przy JD płacimy za luksus a Zetor to tylko ciągnik do pracy

Opublikowano

Dokładnie. Nie ma co porównywać do JD bo to inne półki jakościowe. Na polu w JD muszę szybę boczną otwierać bo słabo silnik słychać :rolleyes: Dla mnie w Zetorze nie jest wcale tak głośno jak inni twierdzą

Opublikowano (edytowane)
Zetor Forterra 115 pracuje od początku roku 2010 w gospodarstwie o łącznej powierzchni pól 70 ha specjalizującym się w hodowli bydła mlecznego. Prezentowany model to wersja tuż z przed liftingu. Kosztował 162 tys. zł. Pracuje zagregowany głównie z wozem asenizacyjnym o pojemności 10 000 l, talerzówką 3,15 m, agregatem uprawowym 3,60 m. Przez pewien czas pracował także z rozrzutnikiem obornika o ładowności 9 t. Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na moc ciągnik bardzo dobrze radzi sobie z tymi maszynami. Problem stanowi zbyt lekki przód, zdaniem właściciela z powodu braku obciążników. Poza tym opony mogłyby być szersze. W niedalekiej przyszłości planowany jest zakup prasy belującej zmiennokomorowej, która także będzie współpracować z prezentowanym ciągnikiem. Kabina Zetora jest całkiem nieźle wyciszona i dosyć wygodna, może tylko sterowanie podnośnikiem (EHR) zamontowane jest w niezbyt wygodnej pozycji do pracy. Jak do tej pory ciągnik spisuje się bezawaryjnie. W prezentowanym gospodarstwie są już dwa modele tej marki, a rolnik podkreśla, że gdy będzie kupował kolejny ciągnik to także postawi na firmę Zetor.

z obawy przed % za reklamowanie innej strony o podobnej tematyce nie podam źródła ;)

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

david697 danielhaker Marcin133 Zgodzę się z wami chłopaki tylko załwarzcie że JD 6600 ma 12-13 lat a Zetor jest z roku 2011 czyli wyciszenie powinno być co najmniej porównywalne do w dwunastoletnim JD o ono jest dużo gorsze.... <_< (Wiem że nie powinno sie porównywać John Deere do Zetora)

Opublikowano

A ja posłużę się porównaniem Forterry z MTZ i to porównanie wypada na korzyść Forterry. W MTZ'ecie najgłośniejsza jest skrzynia, niestety cenowo na dzień dzisiejszy nie odstaje on tak bardzo zetora, jak np zetor i JD.

Opublikowano

mam zetora i jd w forterze hałas jest na poziomie 86 decybeli a w jd chyba 82 . roznica wielka chodz to tylko 4 decybele. sa specjalne zestawy do wytłumenia halasu w zetorze , ile to kosztuje to nawet nie wiem ale ktos mi mowil ze ktorys tysiac

Opublikowano

@tomaszpa1

Zetor z przed modernizacji czy po? (nowa czy stara maska?). W nowej serii zmniejszono poziom hałasu o 3 decybele.

Co do samej różnicy w hałasie i niewielkiej różnicy decybeli to powiem tak: mam dwie pilaki spalinowe STIHL: MS170 i MS361. Ta mniejsza to amatorka, taka do gałęzi, a druga to w pełni profesionalna pilarka do leśnictwa. Pierwsza "brzmi" jak motoryna, a druga warczy jak szalona i jest nie porównywalnie głośniejsza. Najlepsze na koniec pierwsza ma poziom hałasu 110db a druga 115db, czyli tylko 5db różnicy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

mam zetora i jd w forterze hałas jest na poziomie 86 decybeli a w jd chyba 82 . roznica wielka chodz to tylko 4 decybele. sa specjalne zestawy do wytłumenia halasu w zetorze , ile to kosztuje to nawet nie wiem ale ktos mi mowil ze ktorys tysiac

Czyli Zetor jest 100 lat za murzynami, dobre ciągniki mają poniżej 70 dB.

Opublikowano

robercikj100, najcichsza kabina z tego co mi sie kojarzy jest obecnie w nh 78 db , nie dawno nawet reklamowali ale jaki to był model to nie wiem. no wlasnie 70 db jest to poziom halasu porównany do szmeru a nie halas w ciagniku

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Najpierw sprawdźcie, czy wiecie co piszecie.

Edytowane przez rzeznik13
Opublikowano

Sasiad ma zetora 5211 i jak go zapali to słychać go od razu.....ale ogólnie w kabinie nie jest żle.....zetory mają ten swój specyficzny warkot.....hmmm może to nawet ich urok....danielhaker i jak chodzi Ci zetorek?jesteś zadowolony?dużo spali w orce?ja zamówiłem z przednim tuzem....ma latać w 4obrotowej i zestawie uprawowo-siewno talerzowym 3m.da sobie rade????