Skocz do zawartości

PROW 2014-2020 Modernizacja Gospodarstw Rolnych

rolnik22
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No i powiedz mi jaki jest sens 155km na 16ha ?? Prawie 30 ha obrabiam ciągnikiem 100km i spokojnie daję redę

ja sądzę że sens taki że nawet jak 16 ha to 100 KM nie pojedziesz z agregatem aktywnym upr-siew który zasypany może i 2.5 t waży a może i lepiej ani z głęboszem na cięższej ziemi. zostają usługi. chyba że jakaś stara długa szóstka 100 KM bo te nowe 100 KM to do rozsiewacza i tura chyba...

14 minut temu, Darek8787 napisał:

ja sądzę że sens taki że nawet jak 16 ha to 100 KM nie pojedziesz z agregatem aktywnym upr-siew który zasypany może i 2.5 t waży a może i lepiej ani z głęboszem na cięższej ziemi. zostają usługi. chyba że jakaś stara długa szóstka 100 KM bo te nowe 100 KM to do rozsiewacza i tura chyba...

3 obrotowa daje radę, a uprawiać i siać można osobno, nie potrzeba upr-siew na taki obszar ;) Jak mam 15ha do zasiania jesienią i 15ha wiosną. To raptem jest 2 dni uprawy i potem dobre 2 dni na zasiew. Na prawdę, na 15ha nie potrzebny jest upr-siewny ;) Chyba, że ktoś musi wiosną w jeden dzień zasiać i tak samo na jesieni ;) 

Głębosz 2 zęby też spokojnie takim ciągnikiem pociągniesz ;) Agregat talerzowy 3m też daje radę, 2ha/h, to 15ha w jeden dzień spokojnie można obrobić ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1

Dnia 9.12.2021 o 09:51, situ16 napisał:

Czy nie posiadając swojego szamba można się starać o dofinansowanie zakupu beczki asenizacyjnej jeśli ma się umowy odbioru gnojowicy od znajomych? Program to OSN

Więc tak możesz bez problemu. 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

No i powiedz mi jaki jest sens 155km na 16ha ?? Prawie 30 ha obrabiam ciągnikiem 100km i spokojnie daję redę ;) 

No to Ci powiem, że obrabiam ok 50 z tendencją wzrostową i 100 szt bydła również się rozwija, aktualnie ponad 20 letni fendt 100 km robi 900 h w roku no i drugi trochę mniej, ale czasu wolnego na naprawy to ja nie mam. 

3 godziny temu, Jakub667 napisał:

Odpuść sobie odr ... Tam mało któremu chce się coś robić . Oni aby odwalić etat i nara 

Dokladnie tam sie nic nie da nic nie mozna i najlepiej jakbys z 20 ha zrobil 100 to by ci inia glowy nie urwala 

Tylko po ciul oni tam siedza jak nie wiedzą sami jak zyja

Powiem ogólnie..Nikt nie lubi  obsługiwać ludzi rozczeniowych, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy to pewna mina i taki pracownik zwyczajnie nie będzie się podkładał. Współpraca nie kończy się tylko na wniosku, zazwyczaj trwa parę lat więc wiecie pokorne ciele... 

damianos95 napisał:

Jak kupią Ci co potrzebuja ? Chyba lazdy jak robi potrzebuje maszyn a czesto miedzy mniejsza a większą nie jest az tak duza roznica cen tym bardziej jak ma sie ciagnik wiekszy 

Po 2023 ma byc masakra rolnictwo ekologicznw i max 40% tylko na maszyny o ile sie nic nie zmieni 

Ja jedynie licze ze jeszcze jakas kase dadza w 2022 bo teraz nie skorzystalem wprowadzony w blad przez odr 

często lepiej maszynę wynająć niż kupować nawet duże gospodarstwa często wynajmują drogie maszyny bo nie opłaca się im kupować

1 godzinę temu, Ceres2 napisał:

Powiem ogólnie..Nikt nie lubi  obsługiwać ludzi rozczeniowych, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy to pewna mina i taki pracownik zwyczajnie nie będzie się podkładał. Współpraca nie kończy się tylko na wniosku, zazwyczaj trwa parę lat więc wiecie pokorne ciele... 

Jesli to do mnie to rozczeniowy napewno nie jestem a zazwyczaj probuje sie dogadac a jeslo sie czegos nie da to ok ale nie na zasadzie intersuje mnie taki program pytanie ile hektarow i hodowla odpowiadam a kobitka nie ma szans by dostac mowie ze znajomy mial zrobil tak i tak i czy ja tez tak moge nie bo tak sie nie da to nie mozliwe mimo ze wiwm ze tak robil a pojdziesz do doradcy to mowi ci ze trzeba pomyslec pokombinowac i realnie czy jest szansa sotac dofinansowanie albo jeden mi powiedział ze wyjatkowo na jakąś tepa trafile bo ludzie o mniejszym areale doatawali kase  a w odr tylko nie i koniec 

Jednak warto zaplacic i miec jakas kase a nie prosic sie w odr 

• Like 2

slavo-

"wyjście z VAT " nie ma nic do modernizacji. VAT nie był kosztem kwalifikowanym. VAT do US nie musisz zwracać jeśli minęło 5 lat od zakupu ruchomości lub 10 lat w przypadku nieruchomości.

daaj mi kogoś namiary , ktory kupił nowe ruchomosci i po 5 latach zamortyzowały mu sie?Ksiązkowe brednie!Zycie-7 lat

10 godzin temu, piotrek91p napisał:

Jak u was jest z decyzją środowiskową, mam ok 70 DJP i niby trzeba mieć, a jak u was? 

decyzje przeważnie wołają jak przez operacje przekroczysz próg 40/60DJP przy zwiększeniu ilości zwierząt, jak bp nie ma wpływu na zwierzęta nie powinni wymagać, gdy ma wpływ ale kupujesz maszyny też nie powinni wymagać

11 godzin temu, damianos95 napisał:

Jak kupią Ci co potrzebuja ? Chyba lazdy jak robi potrzebuje maszyn a czesto miedzy mniejsza a większą nie jest az tak duza roznica cen tym bardziej jak ma sie ciagnik wiekszy 

Po 2023 ma byc masakra rolnictwo ekologicznw i max 40% tylko na maszyny o ile sie nic nie zmieni 

Ja jedynie licze ze jeszcze jakas kase dadza w 2022 bo teraz nie skorzystalem wprowadzony w blad przez odr 

Jak ojciec z synem prowadzą jedno gospodarstwo a robią dwa osobne wnioski na np. 50ha to potem jest problem bo potrzebują maszyny na 100 ha a dostaną na 50ha no może na 65ha jak wymóżdżą 

10 godzin temu, Jakub667 napisał:

Odpuść sobie odr ... Tam mało któremu chce się coś robić . Oni aby odwalić etat i nara 

to akurat nie zasada trzeba trafić na dobrego człowieka i tyle

9 godzin temu, Grzesiekferguson napisał:

Skoro rolnik wnioskuje o taką i taką maszynę tzn. że mu taka potrzebna do pracy, każdy rolnik z praktycznego punktu widzenie wie co robi i czym robić. Ale tabelki i urzędniki wiedzą to lepiej, chore przepisy.

to też prawda mozalewski jest przestarzały a się go trzymają 

9 godzin temu, patrystyka napisał:

nie do końca :D znam takich co mają po 50-60 ha a chca brać czwarty nowy ciagnik 

albo pług 5 skibowy obracalny zawieszany mając 100 KM ciągnik, ale jak Rolnik chce to cóż papier wszystko przyjmie 

9 godzin temu, Grzesiekferguson napisał:

Ja nie mam żadnego ciągnika i obawiam się że mi nie przyznają. To ten co chce czwarty to niech zapomni.

jak oprócz niego kupisz byle co na wzrost gva ble włókę czy rozsiewacz pod mały stary ciągnik to bez problemu 

14 minut temu, Grzesiekferguson napisał:

Modernizacja dla ryczałtowcy nie ma sensu bo zwrot 50-60% jest od ceny netto. Na Vacie jedynie można się połakomić. Duża inwestycja = spory zwrot VAT

pewnie że nie ma sensu na ryczałcie