Skocz do zawartości

PROW 2014-2020 Modernizacja Gospodarstw Rolnych

rolnik22
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jak się trafi :/ Ja pozostawiłem plony na tym samym poziomie i takie same uprawy jak w roku bazowym. Zwiększyłem pszenicę ozimą o 4ha (dzierżawa) i GVA wychodzi :). Czy zwiększenie gospodarstwa w roku docelowym może być dzierżawą na gębę? Oczywiście dany areał muszę zachować przez 5 lat. 

22 godziny temu, Stefan123321 napisał:

Mam poprawki telefoniczne, prowadząca twierdzi że w roku docelowym nie można zwiększać plonów. Żeby wyszło mi GVA zwiększyłem z plon pszenicy ozimej z 5 na 7t i jarej z 4 na 5 ton czyli w miarę realne. Jak wy macie we swoich wnioskach? 

zależy co kupujesz, jakie maszyny planujesz może się coś wymyśli

Mam już drugie poprawki, prowadzącą dzwoniła i mówiła że już drobne sprawy i nie dużo. Czyli najwidoczniej maszyny przejdą bo nie czepiała się żadnej. Myślałem, że będzie ciężko ale uzasadnienie najwidoczniej przeszło pozytywnie. Dziś dzwoniłem do dilera i w tym miesiącu znowu mieli podwyżki 😞 i namawia żeby zaliczkować bo jeszcze będą następne. I co robić? Czekać na umowę czy już zaliczkować?

1 godzinę temu, Kondominium napisał:

zależy co kupujesz, jakie maszyny planujesz może się coś wymyśli

Na sam ciągnik składam. Ale chciałem już dodac agregat bezorkowy i dodać uprawę kukurydzy ale prowadząca twierdzi, że ta maszyna nie przejdzie żeby nowa uprawę wprowadzić. 

1 godzinę temu, Stefan123321 napisał:

Na sam ciągnik składam. Ale chciałem już dodac agregat bezorkowy i dodać uprawę kukurydzy ale prowadząca twierdzi, że ta maszyna nie przejdzie żeby nowa uprawę wprowadzić. 

Na sam ciągnik to wydajności nie da się zwiększyć, z agregatem bez problemu. Dziwi mnie jednak postawa, że nie można wprowadzić kukurydzy kupując agregat który będzie wykorzystywany również na kukurydzy. Kompletnie bez sensu wchodzi się w struktury upraw, bo to rolnik wie co jest bardziej dochodowe, a tak wytwarza się stagnacje i brak rentowności gospodarstwa. Ja bym się upierał dalej i na agregacie (jeśli go chcesz) i tej kukurydzy uzasadniając że agregat umożliwi uprawę w trudnych jesiennych warunkach po żniwach kukurydzy, umożliwiając rozkład resztek pożniwnych w glebie przez okres zimowy, a bez posiadania dalej maszyn zwykłym pługiem nie wjedziesz. Dodatkowo wymieniając wszystko z ochrony środowiska przemawiającego za agregatem, wskazując że nie będziesz "przewracał gleby" i nie wpłyniesz na jej warstwową strukturę, poprawisz warunki wodno-powietrzne gleby co jest niezmiernie ważne po uprawie kukurydzy jak i przed siewem kukurydzy na wiosnę z racji na głęboki system korzeniowy planowanej do wprowadzenia uprawy, co przyczyni się na jej rozwój i bez agregatu nie mógłbyś wprowadzić uprawy kukurydzy, bo była by mniej wydajna co przekłada się na brak rentowności uprawy. Czyli podsumowując  masz odbić piłeczkę wskazując że bez agregatu ta kukurydza jest bez sensu a z agregatem będzie świetnie rosła i obrodzi aż sąsiad zawału dostanie. Przy okazji wskazując że chcesz mieć bardziej dochodowe gospodarstwo a umożliwi Ci to wprowadzenie uprawy kukurydzy która jest racjonalna dzięki zakupowi agregatu i ciągnika z nim kompatybilnym. Szczerze mówiąc jakby mi tego nie puścili przy takim uzasadnieniu to bym nastraszył sądem za utrudnianie dostępu do środków. Rozumiem jakby chcieli lepsze uzasadnienie, ale stwierdzenie że nie bo nie i tylko siewnik to ich błąd. 

2 godziny temu, Grzesiekferguson napisał:

Mam już drugie poprawki, prowadzącą dzwoniła i mówiła że już drobne sprawy i nie dużo. Czyli najwidoczniej maszyny przejdą bo nie czepiała się żadnej. Myślałem, że będzie ciężko ale uzasadnienie najwidoczniej przeszło pozytywnie. Dziś dzwoniłem do dilera i w tym miesiącu znowu mieli podwyżki 😞 i namawia żeby zaliczkować bo jeszcze będą następne. I co robić? Czekać na umowę czy już zaliczkować?

jak już niedługo to się wstrzymaj na umowę, bo w ostatniej chwili mogą Ci jeszcze z czymś wyskoczyć 

Edytowane przez Kondominium
  • Like 1

9 godzin temu, Stefan123321 napisał:

Czyli jak się trafi :/ Ja pozostawiłem plony na tym samym poziomie i takie same uprawy jak w roku bazowym. Zwiększyłem pszenicę ozimą o 4ha (dzierżawa) i GVA wychodzi :). Czy zwiększenie gospodarstwa w roku docelowym może być dzierżawą na gębę? Oczywiście dany areał muszę zachować przez 5 lat. 

Nie jestem specjalistą ale chyba zwiększenie areału musisz wykazać w dopłatach. Czyli jak w bazowym miałeś dopłaty na X ha, to w docelowym powinno być X +4ha (to co wykazane jako zwiększenie GVA). Ale nich ktoś bardziej doświadczony potwierdzi. 

8 godzin temu, Stefan123321 napisał:

Super!! Dzięki :) fajnie, że tym forum są ludzie którzy chcą pomóc innym :)

A jeszcze pytanie. Czy jakbym chciał zwiększyć pow. Gospodarstwa to mogę to zrobić dzierżawa bez umowy? 

Tak, jednakże musisz mieć ją w dopłatach i bierzesz na siebie ryzyko, że jak wydzierżawiający stwierdzi po dwóch latach, że jednak przestaje Ci dzierżawić, a w okolicy nie będzie innych gruntów do dzierżawy to masz problem.

13 godzin temu, Kondominium napisał:

Tak, jednakże musisz mieć ją w dopłatach i bierzesz na siebie ryzyko, że jak wydzierżawiający stwierdzi po dwóch latach, że jednak przestaje Ci dzierżawić, a w okolicy nie będzie innych gruntów do dzierżawy to masz problem.

Słyszał Pan o oświadczeniu na ten rok? 

Do przeanalizowania - bo mogło mi się przyśnić ale rolnik ubiegający się o płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, płatności ONW, płatność rolno-środowiskowo-klimatyczną (PROW 2014-2020), płatność ekologiczną (PROW 2014-2020) musi posiadać prawo do użytkowania gruntów wskazanych we wniosku. Może to być uregulowane w formie np. aktu własności, umowy dzierżawy czy umowy ustnej i tu przy tej ostatniej opcji słyszałam, że lepiej spisać chociaż z właścicielem takie oświadczenie, że wydzierżawia nam ziemię ponieważ we wniosku zaznaczamy, że jesteśmy świadomi itd. w razie kontroli krzyżowej różnie to bywa. Nie bierzcie już nic na gębę. 

26 minut temu, Ceres2 napisał:

Do przeanalizowania - bo mogło mi się przyśnić ale rolnik ubiegający się o płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, płatności ONW, płatność rolno-środowiskowo-klimatyczną (PROW 2014-2020), płatność ekologiczną (PROW 2014-2020) musi posiadać prawo do użytkowania gruntów wskazanych we wniosku. Może to być uregulowane w formie np. aktu własności, umowy dzierżawy czy umowy ustnej i tu przy tej ostatniej opcji słyszałam, że lepiej spisać chociaż z właścicielem takie oświadczenie, że wydzierżawia nam ziemię ponieważ we wniosku zaznaczamy, że jesteśmy świadomi itd. w razie kontroli krzyżowej różnie to bywa. Nie bierzcie już nic na gębę. 

Jeżeli składasz wniosek na dopłaty to zgadzasz się na przeprowadzenie kontroli powierzchni itp. wraz z złożeniem wniosku w agencji nawet na dzierżawach w formie ustnej (też takie posiadam )

Jednak pozostanę przy swoim i uważam, że mogą w tym roku chcieć takie oświadczenie od właściciela. Nie chodzi mi o to co zaznaczamy we wniosku. Ktoś coś? 

Dnia 20.03.2022 o 11:31, Ceres2 napisał:

Jednak pozostanę przy swoim i uważam, że mogą w tym roku chcieć takie oświadczenie od właściciela. Nie chodzi mi o to co zaznaczamy we wniosku. Ktoś coś? 

Z agrofakt 

Ponadto, ARiMR wprowadziła wymóg posiadania przez rolnika tytułu prawnego do użytkowania gruntów (prywatnych działek rolnych), do których ubiega się we wniosku o dopłaty 2022. W przypadku, gdy Agencja uzyska informację, że działka, którą rolnik zadeklarował we wniosku jest użytkowana bezumownie, organ zobowiązany jest do dokonania weryfikacji elementów tj.:

• organ prowadzący postępowanie powinien ustalić faktycznego użytkownika działki rolnej,
  • zbadać czy ten użytkownik posiada tytuł prawny do działki (np. umowa dzierżawy).

W przypadku, gdy rolnik, który użytkuje działkę nie posiada prawa do użytkowania gruntu, organ może odmówić przyznania dopłat do tej działki. Natomiast jeżeli rolnik zadeklarował działkę do płatności, której nie użytkuje organ również może odmówić przyznania płatności. Ponadto, w tym przypadku rolnik może otrzymać karę administracyjną z tytułu przedeklarowania powierzchni.

1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

Fige prawda. Mam bez umowy i przeszło

dokladnie u mnie to samo nie ma wzgledu czy pisemna czy ustna abys mial ilosc ha we wniosku na doplaty... moze chce cie zabezpieczyc pisemna co by pozniej problemu nie bylo ze ci ha zabraknie

Czy miał ktoś, że przy ofercie na opryskiwacz agencja doczepiła się do tego, że nie ma informacji, czy lance są stalowe czy aluminiowe i na ile się rozkładają?

Z rozkładaniem nie ma problemu, mogę to im dopisać bo to standard dla określonej szerokości, ale co do materiału lanc, to obawiam, się, czy jak np podam stalowe, to czy nie będzie problemu jak ostatecznie wybiorę aluminiowe (jeszcze nie podjąłem decyzji, które wybrać). 

Czy nie powinno być tak, że interesują ich tylko te rzeczy, które liczą się do punktów? W zestawieniu planowanych inwestycji mam tylko podane:

szerokość w przedziale, pojemność w przedziale, informacja, że jest komputer sterujący dawką i to, że można zdalnie włączać/wyłączać rozpylacze.