Skocz do zawartości

Zaczepy w belarusie!

Silver

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Nie mam do czynienia z mtz a troche przeraża mnie ten górny zaczep na łamanych cięgłach tuz ( jak to wogule się trzyma i czy nie ma luzów), druga sprawa to ten dolny chak chith czy jakoś tak czy to się opuszcza do ziemi i również jak jest z trwałoscią czy szybko się nie rozgiełda i nie będzie latać i dzwonić jak w mf 255,

Przede szystkim pytam czy te zaczepy w zwykłym belarusie są wytrzymałe i zachowują sztywność przez lata? :)

Podoba mi się ten szynowy ale chce kupić belarusa jak najtanieja achyba ten typ zaczepu występuje tylko przy chydraulice bosh ( a moze da się zamówić do zwykłej wersji?) Chociaż jeśli ten chak jest praktyczny i trwały i opuszcza się do ziemi to wole hak bo tak się przyzwyczaiłem w mf że niewyobrażam sobie podczepiania maszyn bez tego :)

Nie mam do czynienia z mtz a troche przeraża mnie ten górny zaczep na łamanych cięgłach tuz ( jak to wogule się trzyma i czy nie ma luzów), druga sprawa to ten dolny chak chith czy jakoś tak czy to się opuszcza do ziemi i również jak jest z trwałoscią czy szybko się nie rozgiełda i nie będzie latać i dzwonić jak w mf 255,

Przede szystkim pytam czy te zaczepy w zwykłym belarusie są wytrzymałe i zachowują sztywność przez lata? :)

Podoba mi się ten szynowy ale chce kupić belarusa jak najtanieja achyba ten typ zaczepu występuje tylko przy chydraulice bosh ( a moze da się zamówić do zwykłej wersji?) Chociaż jeśli ten chak jest praktyczny i trwały i opuszcza się do ziemi to wole hak bo tak się przyzwyczaiłem w mf że niewyobrażam sobie podczepiania maszyn bez tego :)

No właśnie nikt nie opisze na jakiej zasadzie są te łamane cięgła tuz z górnym zaczepem?

U mojego belarusa od nowości był jeden hak ten łamany na TUZ, jednak ani razu nie był użyty bo kupilismy automatyczny, a dolny hak mamy od 360, jest stabilny i nic nie telepie

nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi, a pytam o taki zaczep jak w tym belarusie http://kupsprzedaj.onet.pl/ks-item.asp?id=102812331 tzn pytam o tą belke z zaczepem na łamanych cięgłach tuz czy to jest stabilne i czy ten hk u dołu da się opuszczać do ziemi?

ten zaczep, nadaje sie tylko do ciagniecia lekkich przyczepek lub jakis malych maszyn. Ruch poprzeczny tego czegos ograniczany jest ogranicznikami wiec jakas wieksza maszyna szybsza jazda wieksze przeciazenie i ograniczniki jak i caly uklad zawieszania ida sie jeb....c

Rozumiem że to o tym górnym zaczepie na ramionach tuz, a nie da się zamontować górnego zaczepu z ursusa na zaczepie do cięgła od tuzu (tzw. śruby rzymskiej) wysokość odpowiednia tylko cos zamontować.

A jak z wytrzymałością tego dolnego haka, bo dużo jeździł bym z kolcem na tuz wiec dolnego zaczepu będe potrzebował do dość dużej przyczepy a skręt bardzo ciasno chodzi i troche ciągnikiem zamiata na zakrętach

u mnie w MTZ gorny zaczep polautomatyczny jest montowany na dwa bolce przechodzace przez otwory z lewej jak i prawej strony zaczepu.

a co haka to nie wiem jak jest z jego wytrzymaloscia, bo mam zamontowany zaczep uniwersalny(tzw. wychylny)

Łysy rolnik a Ty nie masz przypadkiem zaczepu szynowego w swoim belarusie?>

Czy zaczep szynowy taki jak występuje przy hydraulice bosh to dużo lepsze rozwiązanie od tych haków łamańców belarusa?

Łysy rolnik a Ty nie masz przypadkiem zaczepu szynowego w swoim belarusie?>

Czy zaczep szynowy taki jak występuje przy hydraulice bosh to dużo lepsze rozwiązanie od tych haków łamańców belarusa?

jutro bede mial czas, to zrobie foty zaczepow :)

heh a co do hydrauliki to MTZ z 98r nie mial takiego wypasu :)

Dzięki czekam na foty a tak szybciorem to ten dolny zaczep czy to hak czy inne cudo da się opuszczać do ziemi tak jak w mf 255>?

tu masz fotki

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=33078

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=33081

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=33082

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=33083

Dziękuwa Łysy rolnik, tzn regulować dowolnie dolnym zaczepem to opuścić sie go da doziemi tak jak w mf 255 i dzwignąć pompą do góry zaczep? A ten górny zaczep to orginalny mtz czy od czegoś innego?

A jak z wytrzymałoscią ramion od tuz bo to jakieś w połowie skręcane są czy cos? no jak z wytrzymałością samej pompy, czy z czasem mocno słabnie co ma na to wpływ czy można przesilić jakoś i czy da sie założyć dodatkowy czy mocniejszy siłownik i jakie tego koszty, bo chce przez sezon, czy 2 nosić belki siana na kolcu na tuz zanim kupie tura

wytrzymale sa, jak nie mialem jeszcze TUT'a na ciapku, pozyczylem wlasnie taki kolec do noszenia beli. Jak sie olej mocno zagrzeje to pompa nieco oslabla.

Tzn jakiej długości był ten kolec i czy szybko na wolnych obrotach dzwigał belke, bo moga się trafić mokre belki i moge przesilić już nie mam zdrowia do mf 255 bo kjażdą bele musze gaz w podłoge zeby dzwignoł, chce jak najtaniej kupić i szkoda mi kaski na synchro i bosh, ale czy ta chydraulika bosh naprawde taka dobra jest? bo musiał bym dołożyć z 8 - 10 tyś do zwykłego belarusa ( chce 820 z przodem na krzyżakach), tylko szkoda że nie da sie bosh przy zwykej skrzyni, ta hydraulika bosh i skrzynia 14/4 to taka chyba jak w pronarze 82SA>? To warta dokąłdu czy nie?

Cieknie czy nie cieknie to h*j tylko żeby dobrze dzwigała ( dzwignie uprawowosiewny?) ta zwykła, no i kwestia czy jak bym dokupił tura to ma jakiś pozytywny wpływ na działąnie tura bosha hydraulika

kolec byl wystarczajacy aby polozyc dwie warstwy bel na przyczepie, lub w stog 3,2,1. a co do tej hydrauliki bosh to nie wiem, bo nie mialem z tym stycznosci. Ja mam zwykla hydr. i dzwiga agregat upr.siew. 2,7m bez problemu. fotki z agregatem sa w galeri, wystarczy zajezec do profilu :P

No to jak dzwiga uprawowo siewny zwykły podnośnik to raczej wystarczy mi zwykły, bo sie da jakoś stuningowaćten zwykły są jakieś mocniesze siłowniki czy 2 sie da założyć tak?

Gość Profil usunięty

Kup od pronara 82a będzie pasowal do mtz starszego typu a jest na zwykły bolec z zawleczką i nie wymaga wiekszej srednicy ucha w dyszlu jak stare zaczepy automatyczne.Zaczep pewnie sporo kosztuje ale i tak mniej jak ewentualne skutki nieszczęscia i pózniejsze wyrzuty sumienia.