Skocz do zawartości

Podłoże firmy KLASMANN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie. Chciałem zasięgnąć opini na temat substratu firmy klasmann ponieważ sawsze sieje w pasłęku ale jakość jest nie zadowalająca i ciekaw jestem jak zachowują sie rośliny w podłożu klasmana. pozdrawiam

Opublikowano

powiem szczerze ze nie zauwazyłem zadnej róznicy we wzroście w tych podłozach. jednyna jaka była to ze podłoza mają inny kolor i w pasłęku trafia sie sporo grubszej frakcji. jesli uzywamy go do paletek to trzeba przesiewac.

a klasmann chyba taniej wychodzi bo sa wieksze 200 l paczki

Opublikowano

Pasłek ma teraz podłoze do wysiewu - taka drobna frakcja nie trzeba tego osiewać do paletek

tu u mnie też u niektórych jest taki drobny wysiew w 250l workach, robie to gdzieś na wschodzie ponoć

Opublikowano

Używałem pasłęku, jakiegoś ukraińskiego (i hollasu,czy to nie pasłęk czasem ?) jednak z klasmanem mam najmniej problemów podczas nawadniania, (najgorsze jest przelanie co nie?)więc go używam. Co do przepłacania nie jest to jakaś drastyczna różniuca, jednak w każej marce można znależć jakieś odrzuty, zwracajcie uwagę na opis torfu na każdym worku, b o jeden w zeszłym sezonie kupił klasmana bez opisu i jak porównaliśmy to były dwa różne podłoża.

Opublikowano

Z tym podłożem aktywnym to lipa, podejrzewam zbyt duże zasolenie, ale badań nie robiłem po prostu siewka selera zatrzymuje się przy wypuszczaniu serduszka i żóknie, pory stoją i nie rosną a cebula cukrowa zrobiła się w cytrynkę... Na szczęście że testowałem, a nie rzuciłem się jak niektórzy na całość, pozostaję przy klasmanie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Witam, zastanawiam się nad kupnem tunelu foliowego o wymiarach 30x6. Mam zamiar uprawiać w nim pomidory. Chciałbym żebyście mi doradzili czy mi to się opłaci i ile mogę zebrać pomidorów w ciągu sezonu?? Jak z nawadnianiem tych pomidorów czy muszą być kapilary czy można podlewać innym sposobem, kiedy i jak je nawozić i na co pryskać?? lepiej jest je uprawiać w ziemi czy może w matach uprawowych??

Za pomoc z góry dziękuje
    • Przez kamilodo12
      Witam ,co według was warto zasadzić na 1ha ziemi? 6klasa pole z dostępem do wody (możliwość nawadniania). Dodam, że na tym samym polu na kolejnym 1 hektarze będą rosły truskawki.  Myślałem nad pomidorami lub fasolą szparagową. Wysłucham wszystkich propozycji i opinii. Dodam, że jestem z Wielkopolski, okolice Konina
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
  • Dodaj nową pozycję...
v