Skocz do zawartości

Renault Cergos 350 kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie bo do kuna reno dostaliśmy kilka litrów oliwy przeznaczonej do tego włąsnie silnika. Gostek którey sprzedawał mówił że w całym ciągniku jest taki sam olej i mam pytanie czy to prawda bo mam 2 miarki i 2 wlewy i nie wiem czy mogę wlać ten sam olej tu i tu,jakie są koszty wymiany uszczeliniaczy w przednim napędzie? I czy mógł bym to zrobic sam.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

O ile dobrze pamiętam to np Fush agrifarm stou 10w30 i 10w40 jest zarówno do silnika jak i do skrzyni 10w30 na pewno ale nie pamiętam jak z tym drugim

Opublikowano

Ok dzięki, mam inny prblem gdy było ok -3 do -7 stopni palił normalnie a dzisiaj podchodze i nic, nie moze zakręcić... Pomyślałem akumulator więc podłączyłem na ok 4 godzinki, więc próbuje i nadal nic... Nie mam pojęcia co zrobić... Słyszałem że cergosy ciężko palą w zime.Liczę na wasza pomoc.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wiesz co w sumie nie ma się co dziwić że ciężko pali jest - 20 ludzie mają z autami problemy a co dopiero z ciągnikami moj ares przy -11 palil bardzo dobre ale teraz po tygodniowym postoju i przy temperaturze - 20 też by nie zapalił. Może paliwo ci się rozwarstwiło może z pompą paliwową masz coś nie tak a może ako kompletnie wyjechane...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po zakupie to raczej wypadało by wymienić wszystkie filtry i oleje nikt nie zna przeszłości ciągnika a zapewnień handlarza to bym nie słuchał bo oni Ci powiedzą wszystko co byś chciał usłyszeć. Znajomy kupił Case handlarz mu powiedział że oleje i filtry są wymienione no ale jak go przyprowadził to i tak wymienił wszystko. Wydasz z 2 tyś. a na naprawę skrzyni wydasz 30 tyś. Wymień wszystko żebyś nie miał problemów z ciągnikiem. Pozdrawiam

Opublikowano

Ciągnik był kupiony od gospodarza, który sobie go sprowadził. Robił nim 3 lata w Polsce ,dostałem ok 15 litrów oliwy i powiedział, ze był zmieniana przed żniwami, a filtr paliwa 2 lata temu więc wypadało by go zmienić.

Dzisiaj ładowałem całą noc akumulator w ciepłym pomieszczeniu i nic to nie dało... Jaki jest koszt wymiany filtrów? Dzisiaj jeszcze rozebrałem tłok od tura ( wymiana uszczelnienia ) i była tam taka rurka zabezpieczająca śrubę średnica ok 2 mm długość 1 cm przecięta wzdłuż i mam pytanie czy mogę zastąpić ją zawleczką(http://www.dromet.pl/files/pl/catalog_products/images/big3/28/zawleczki-pn-82001-zawl.jpg) ? Nic się nie stanie?

Czy olej jest taki sam w skrzyni i w pompie (ten sam w całym ciągniku) ? Nie chce popełnić gaf więc pytam :)

Opublikowano

jesli masz jeden filtr taki prostokatny, koszt na allegro od 65zl.

jesli jakies okragle to szukaj od silnikow perkinsa

nakretke miales pewnie zabezpieczona kolkiem sprezystym, mozesz zabezpieczyc nawet gwozdziem

Opublikowano

Kolejne Pytanie :P Gdzie dokładnie znajduje się filtr paliwa? Widziałem tam taki zawór , czy podczas zmiany filtra trzeba go zakręcić? Jeżeli już wymienię to trzeba ten filtr napompować paliwem , czy wystarczy zakręcić/włożyć i po wszystkim? Wolę się zapytać niż popełnić gafę i żałować :P

Opublikowano

daj zdjecie bloku to powiem Ci gdzie jest filtr

zbiornik chyba masz na dole wiec nie ma problemu, paliwo nie wyleci

lepiej zalej filtr, silnik latwo zapowietrzyc ale trudniej odpowietrzyc, pozniej bedziesz musial odkrecac przewody od wtryskow

Opublikowano

Niestety nie zrobiłem zdjęć ale znalazłem 2 filtry i 1 zabudowany. Oznaczenia to P550020 i P550351 i właśnie ten drugi (P550351) jest od paliwa, koszt to ok 100 zł, jest on z ''sepatorem'' ( nie wiem co to oznacza) i teraz pytanie jak się go zalewa by nie zapowietrzyć ciągnika?

Opublikowano (edytowane)

i tu sa dwie opcje, w zaleznsci od pompki zasilajacej, bo wiem ze JD lubil wstawiac elektryczne, no przynajmniej w kombajnach, wiec jesli masz taka to wystarczy przekrecic kluczyk i sam sie zaleje

jesli masz mechaniczna to pompujesz,

pamietaj zeby dokrecic srube dopowietrzajaca,

aha, separator wody, czyli jak sie nie myle odwadniacz

Edytowane przez izydor6280
Opublikowano

"pamietaj zeby dokrecic srube dopowietrzajaca" Gdzie ona się dokładnie znajduje? Dokręcić a nie czasami odkręcić?

Dzięki za wyjaśnienie z tym separatorem, tak mi się wydaje że jest to raczej mechaniczny chodź głowy uciąć nie dam...

Lin do sklepu, w grene szukałem i nie mają, więc poszukałem i znalazłem http://agrol.bazarek.pl/opis/id,1574385/from,alejka/?utm_source=alejka.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=alejka-2012-02&utm_content=1574385

W poniedziałek zamawiam ;]

Opublikowano (edytowane)

Kolejna sprawa, tłoki mam zregenerowane ale muszę uzupełnić olej, jeden jest wlew z tyłu ciągnika i to chyba on jest od hydrauliki tak (obok niego jest tez miarka)? Czy w całym ciągniku jest taki sam olej? Chodzi mi o to że taki sam leje do hydrauliki i do silnika.Liczę na odpowiedź :P

Edytowane przez Krzysiek19
Opublikowano

Chodzi mi o hydraulikę :P Olej w silniku oleju ma 40 mth więc na razie nie będę zmieniał :P A jaki polecacie do silnika olej? Też kiedyś będę musiał zmienić to sobie od razu nazwę zapisze :)