Skocz do zawartości

marcin330

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Jak jest taka mała fasola to basagran jej nie zaszkodzi?? Ja w tamtym roku pryskalem 2l stomp i 0.15 Command i fasolę ciężkie wschody miała bardzo taka marna była i żółta ale to też dlatego ze u nas były upaly zero deszczów i te opryski tak nie dzialaly jak powinny ulewy przyszly dopiero w sierpniu zobaczymy jak to będzie w tym roku ale spróbuje dać 100ml Command i 2 l stompa

Traw nie miałem bo też bardzo późno pryskalem agilem 

33 minuty temu, Mateusz0110 napisał:

Jak jest taka mała fasola to basagran jej nie zaszkodzi??

0,8 do 1,0 litra nie zaszkodzi nawet tej która wschodzi lub dopiero co wzeszła byle temperatury do 24 godzin po zabiegu nie spadały poniżej plus 10stopni. Ona potrafi w liściach takie dawki rozłożyć dosyć szybko byle było ciepło tzn muszą zachodzić procesy życiowe (wzrostowe)

Edytowane przez dysydent

Mateusz0110 napisał:

Koledzy wiem ze temat wałkowany już wiele razy ale nie mogę nigdzie znaleść co dodajecie do oprysku do glebowego na fasoli. Command 0.10 + 2l stomp i co jeszcze dodajecie żeby tych chwastów nie było bo już kiedyś tu pisał ktoś że coś jeszcze dajecie. I w jakiej firmie ubezpieczenie fasolę bo mi w tamtym roku żadna firma ubezpieczeniowa nie chciała ubezpieczyć i 8ha fasoli poszło się jeb... Pod wodą 

pod spód daje command+sencor+pendifin firma co ubezpieczałem to Concordia

Ja praktykowałem. Tylko wyglądało to tak. Zasiałem fasolę  było sucho, opryskałem Goldem przyszedł deszcz kiedy wychodziła, poczekałem potem 3 tygodnie, przejechałem kompaktorem i zasiałem jeszcze raz.😂 Po tym zabiegu nawa fasola juz była ładna a oprysk te działał. Sprawdzone na kawałku 10 hektarów, czyli działka reprezentatywna.

gwoli precyzji o Dual Gold chodzi bo różne są "goldy" w nazwch śmierdzideł.

Dual Gold? oczywiście zwłaszcza jeśli na polu żółtlice i szarłaty masowo oprócz prosowatych bo gold taki trochę gazowy i osłabia nieco też chwasty dwuliścienne w strefie powierzchniowej gleby gdy już inne środki po deszczu z tej strefy znikają a tym bardziej im drobniejsze nasiona mają chwasty. Osłabia nieco i fasole i do tego drogi tak że chyba tylko raz go użyłem i co prawda efekt był ale nie na tyle aby na trawy nie trzeba było poprawiać co - zważywszy cenę - nie mam jakiejś szczególnej atencji dla tego środka.

a i załatwiłem sobie nim ćwiklaki a że poplonowe były to nie było czasu przesiewać tak że .... nie lubię dziada i już

Edytowane przez dysydent

15 godzin temu, Mateusz0110 napisał:

Koledzy wiem ze temat wałkowany już wiele razy ale nie mogę nigdzie znaleść co dodajecie do oprysku do glebowego na fasoli. Command 0.10 + 2l stomp i co jeszcze dodajecie żeby tych chwastów nie było bo już kiedyś tu pisał ktoś że coś jeszcze dajecie. I w jakiej firmie ubezpieczenie fasolę bo mi w tamtym roku żadna firma ubezpieczeniowa nie chciała ubezpieczyć i 8ha fasoli poszło się jeb... Pod wodą 

Fasoli nie można ubezpieczyć od stojącej wody nawet jeżeli zastoisko powstało po ulewnym deszczu

3 godziny temu, dysydent napisał:

gwoli precyzji o Dual Gold chodzi bo różne są "goldy" w nazwch śmierdzideł.

Dual Gold? oczywiście zwłaszcza jeśli na polu żółtlice i szarłaty masowo oprócz prosowatych bo gold taki trochę gazowy i osłabia nieco też chwasty dwuliścienne w strefie powierzchniowej gleby gdy już inne środki po deszczu z tej strefy znikają a tym bardziej im drobniejsze nasiona mają chwasty. Osłabia nieco i fasole i do tego drogi tak że chyba tylko raz go użyłem i co prawda efekt był ale nie na tyle aby na trawy nie trzeba było poprawiać co - zważywszy cenę - nie mam jakiejś szczególnej atencji dla tego środka.

a i załatwiłem sobie nim ćwiklaki a że poplonowe były to nie było czasu przesiewać tak że .... nie lubię dziada i już

Ale dual gold uzyles przed siewem I przerobiles agregatem I dopiero siew, a po siewie standardowo chlomazon I pendinamina.?

Po wschodach na jednoliscienne jaka targa lub agil.

przed agregatem przedsiewnym w fasoli a tuż posiewnie ale w deszcz (tuż przed jakieś 5mm) w ćwiklakach resztę posiewnie tak - standardowo

lepiej Agil ale i chizalofop-p-eylu też nie raz bywało bez wielkich różnic praktycznych. Duże dawki targopodobnych (powyżej 2l/ha 05EC) jak by skarlały fasolę ale to może zasługa wyjałowienia gleby przez perz na który tak duże stosowałem bo zanim zdechł to sporo przecież z gleby wyżarł

był taki pas niedoroundupowany przedsiewnie i tam kasowałem perz ("łąka" :D )  jakimś targopodobnym w "perzowej dawce" no i fasola była nieco mniejsza, plon też choć po zabiegu nie było ni poparzeń ni przebieleń na fasoli

Edytowane przez dysydent

3 godziny temu, slavik80 napisał:

Ale dual gold uzyles przed siewem I przerobiles agregatem I dopiero siew, a po siewie standardowo chlomazon I pendinamina.?

Po wschodach na jednoliscienne jaka targa lub agil.

Dual gold zawsze mieszam z ziemią przed siewem 

3 godziny temu, Mateusz0110 napisał:

A ten sencor może być na fasolę on nie został wycofany? 

nie wiem czy sencor dostępny i warto by ustalić, w ub roku zamiast jakiś inny na metrybuzynie dawaliśmy i to w proszku był i było ok zarówno w fasoli jak i kartoflach
Zapomniałem nazwy ale najważniejsze że substancja czynna - metrybuzyna

a, i duużo taniej od sencora wychodził

Edytowane przez dysydent

1 godzinę temu, Mateusz0110 napisał:

Dobry pomysł?? 1.5l na hektar dual Gold tydzień przed siewem na ziemię brony zmieszać to i po tygodniu zasiać fasolę do 3 dni po siewie 2l stomp. 100ml Command i 100ml sencor?? Oczywiście mowa o fasoli kontra poltyczka

1,5 l to chyba trochę za dużo

👍

13 minut temu, king12 napisał:

Kiedyś próbowałem Duala i poprawka była .Miałem w tym roku dalej coś spróbować ale chyba odpuszczę po wpisach kolegów 🍺

Mam dwóch niby kolegów ci jada na Dualu i niby jednoliściennych nie poprawiają ale to chyba tylko niby koledzy 

Nawet jeśli nie robią to i tak za drogo to wychodzi przy dawce 1,2 lita na hektar bo przy dawce  0,8 litra poprawka jednoliściennych na  100%.

Edytowane przez Zbyszek3939