Skocz do zawartości

marcin330

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Słyszałem że czyścili fasolę jęczmieniem ale o suszeniu nic nie słyszałem choć może to być dobry patent .

10 godzin temu, Ulman napisał:

Widziałem kilka masterów które jechały na ukraine a osoby które handlują maszynami do fasoli widzą tam kolejny duży rynek bo nasz sie już nasycił niewiele już sie sprzeda.  

Kontraktów zagranicznych nie widziałem tak samo jak ty nie widziałeś ale matematyka jest nieubłagana. Naszej rodzimej produkcji nie zjemy za zadne skarby świata więc eksportujemy. 

Weszysz sPISek jak kazdy gamoń z mojej wioski. Wszedzie podstęp wyzysk, oszustwo a jak sie spojrzy na pole i obejście to chujnia z grzybnią i patatajnią

To że jechały na ukrainę nie oznacza to że służą do fasoli bo master był skonstruowany do młucenia orzeszków ziemnych a dopiero zaadaptowano do fasoli . W rejonie Odeskim to nawet za komuny uprawiali orzeszki ziemne a teraz jeśli jakis kołchoz zajeła spółka z USA to jest duże prawdopodobieństwo że uprwa tam wzrośnie i niedługo w promocji w markecie pojawi sie masło orzechowe :)  

Rynek fasoli jest nie przewidywalny a do tego wchodzą czynniki polityczne jak wywoływanie wojen i zapotrzebowanie na fasole rośnie . Jak i w druga stronę aztuczne sterowanie rynkiem ,np. kto pamięta wojnę celną UE z USA ???? Poszło początkowo o to że nie legalnie dotowano producentów samolotów UE dotowała AirBusa a USA pod stołem dotowała Boeinga , WTO pozwoliło wtedy na nałożenie ceł sankcyjnych na produkty po między UE a USA tylko komizm polegał na tym że nie nałożono na samoloty a na produkty spożywcze ( kowal zawinł cygana powiesili) i tak USA nałożyła cła na francuskie sery, wina i wołowinę a UE nałożyła cła na czerwoną fasolę i wołowinę . Potem Tramp jeszcze nakładała cła na niemiecka stal a w efekcie na samochody ale potem urwała się prezydentura i lewactwo poza plecami sie dogadało . Dla nas rolników było to czas gdy wzrósł popyt na czerwona fasolę i cena na ten towar była wzglendna . Teraz następuje otwarcie na cały świat , i o ile ukraina nigdy nie bedzie fasolowym producentem to już kraje merkosur mogą namieszać . Niemcy wręcz będą dotować tamte gospodarstwa z pieniędzy całej UE by w zamian za żywność wysyłać swoje wieśwageny i maszyny rolnicze a że że przy tym układzie padnie sektor wołowiny i wiele innych to niemca to mało obchodzi - grunt ze Helmut zarobi .

Edytowane przez marks50

2 minuty temu, Ulman napisał:

Teraz to żeś pojechał grubo😆 Może jeszcze go śledzić?

Parę lat temu jeden handlarz tak zrobił znajomy mi mówił bo wozi w tamte strony że zatrzymywał tiry które wyjeżdżały od konkurencji i groził kierowcą ma w d*pie bo na spedycji jeździ i pokazał list przewozowy i podpierdzielil pewnie mu zbyt 

9 godzin temu, Ulman napisał:

A skąd wiesz jakie oni kontrakty podpisują i z kim? Masz wgląd do ich dokumentów handlowych?

Pewien zakonnik redemptorysta z Torunia mi o tym powiedział. A ty skąd wiesz że mają kontrakty skoro nie wiedzą po ile kupią ? Przecież cena może się zmienić, z tygodnia na tydzień. Masz tak ładnie i porządek na obejściu a sąsiedzi syf. Na handlu fasolą się dorobiłeś, bo opowiadałeś bajki, że handlujesz z zagranicą 😆 i ludzie towar przywozili.

35 minut temu, W1KING napisał:

Pewien zakonnik redemptorysta z Torunia mi o tym powiedział. A ty skąd wiesz że mają kontrakty skoro nie wiedzą po ile kupią ? Przecież cena może się zmienić, z tygodnia na tydzień. Masz tak ładnie i porządek na obejściu a sąsiedzi syf. Na handlu fasolą się dorobiłeś, bo opowiadałeś bajki, że handlujesz z zagranicą 😆 i ludzie towar przywozili.

To oczywiste że maja kontrakty bo operując dużymi ilościami inaczej się nie da . To nie wiejski targ. Odbiorca chce mieć zapewniony towar i cenę a skup zbyt. Z tygodnia na tydzień się cena zmieni jak potrzebują do dopełnienia kontraktów albo podpiszą nowy. Wszędzie działa to dokładnie tak samo.  Twierdzisz że jak sie powie że fasola idzie na eksport to ludzie więcej przywiozą? Ja zawsze myślałem że mają to gdzieś a liczy się cena😆

Niektórzy mają porządek i widać że idą do przodu. Ci co zawsze biadolą na wszystko maja praktycznie wszyscy syf na polach. Byle jak uprawione, dane meter polifoski bo na fasole nie trzeba, opryskane na grudę to potem chwasty zarastają fasolę, opryskają "na grzyba" albo i nie, nie opielą bo coś tam i potem narzekania że nie dosychało , że plonu nie ma a cena to powinna być z 10 złoty bo tak im się wydaje. Takim to wiecznie wiatr o oczy , wszyscy ich oszukują , wykorzystują a do tego środki i nawozy to są oszukane bo kiedyś lepiej rosło. 

Aaaa no i najważniejsze - każdy skrzywdzony przez los i ludzi zawsze posądza mnie tu na forum że to że jestem handlarzem bo przecież inaczej myśleć nie można. Kto nie biadoli ten handlarz!😆 To żeby dopełnić formalności to napisze to za co zaraz będę obrywał - jak ci nie pasuje, nie opłaca się wszyscy cię krzywdzą  to nie siej. Rzeczywistość się do ciebie nie przystosuje więc  po co sie męczysz ?

No i drugie - jak tak handlarze zarabiają to też zacznij handlować Licencji na to nie potrzeba. Zatrzymaj parę tirów żeby poznać odbiorców, weź kredyt, postaw budynki i linie, zatrudnij ludzi i rób biznes. Prosta sprawa

12 minut temu, Ulman napisał:

To oczywiste że maja kontrakty bo operując dużymi ilościami inaczej się nie da . To nie wiejski targ. Odbiorca chce mieć zapewniony towar i cenę a skup zbyt. Z tygodnia na tydzień się cena zmieni jak potrzebują do dopełnienia kontraktów albo podpiszą nowy. Wszędzie działa to dokładnie tak samo.  Twierdzisz że jak sie powie że fasola idzie na eksport to ludzie więcej przywiozą? Ja zawsze myślałem że mają to gdzieś a liczy się cena😆

Niektórzy mają porządek i widać że idą do przodu. Ci co zawsze biadolą na wszystko maja praktycznie wszyscy syf na polach. Byle jak uprawione, dane meter polifoski bo na fasole nie trzeba, opryskane na grudę to potem chwasty zarastają fasolę, opryskają "na grzyba" albo i nie, nie opielą bo coś tam i potem narzekania że nie dosychało , że plonu nie ma a cena to powinna być z 10 złoty bo tak im się wydaje. Takim to wiecznie wiatr o oczy , wszyscy ich oszukują , wykorzystują a do tego środki i nawozy to są oszukane bo kiedyś lepiej rosło. 

Aaaa no i najważniejsze - każdy skrzywdzony przez los i ludzi zawsze posądza mnie tu na forum że to że jestem handlarzem bo przecież inaczej myśleć nie można. Kto nie biadoli ten handlarz!😆 To żeby dopełnić formalności to napisze to za co zaraz będę obrywał - jak ci nie pasuje, nie opłaca się wszyscy cię krzywdzą  to nie siej. Rzeczywistość się do ciebie nie przystosuje więc  po co sie męczysz ?

No i drugie - jak tak handlarze zarabiają to też zacznij handlować Licencji na to nie potrzeba. Zatrzymaj parę tirów żeby poznać odbiorców, weź kredyt, postaw budynki i linie, zatrudnij ludzi i rób biznes. Prosta sprawa

Oj dzieciaku, a skąd wiesz z kim piszesz, będziesz tutaj kogoś pouczał za widły się lepiej złap.

20 minut temu, Ulman napisał:

Z kim piszę? Z  narzekaczem wiecznie pokrzywdzonym przez los i ludzi.

A ja widzę, że z dzieciakiem który wszystko wie najlepiej, każdego chce pouczać, a czytać ze zrozumieniem nie umie. 

Gdzie narzekam ? Przytocz.

Zacząłem pisać, jak to się kręci w tym handelku to się przypieprzyleś że nie, to nie tak. I tobie ciągle coś nie pasuje. Zamęt siejesz tylko i tyle, i tak jak napisałem wcześniej, w d*pie byłeś i gówno w swoim życiu widziałeś. Chcesz iść do przodu, to może warto czasami posłuchać co mówią inni, żebyś się czasami w tyle nie został . 

To nie twierdzisz że obecna cena jest za niska a handlarze za dużo zarabiają? A co do kontraktów z zagranicą to najnormalniejszym odruchem i kupującego i sprzedającego,  maksymalne pozb6cie się pośredników i nie wierzę że im się nie udaje. Widziałem wystarczająco dużo by wiedzieć że jak ci nie pasuje to nie rób i nie stękaj.

Edytowane przez Ulman

4 godziny temu, W1KING napisał:

A ja widzę, że z dzieciakiem który wszystko wie najlepiej, każdego chce pouczać, a czytać ze zrozumieniem nie umie. 

Gdzie narzekam ? Przytocz.

Zacząłem pisać, jak to się kręci w tym handelku to się przypieprzyleś że nie, to nie tak. I tobie ciągle coś nie pasuje. Zamęt siejesz tylko i tyle, i tak jak napisałem wcześniej, w d*pie byłeś i gówno w swoim życiu widziałeś. Chcesz iść do przodu, to może warto czasami posłuchać co mówią inni, żebyś się czasami w tyle nie został . 

Daj se z nim spokój, jakiś czas temu podobną dyskusje z nim prowadziłem, niby nie jest głupi ale cwaniak bo dostał po rodzicach równe czarnoziemy xxx ha kupione jeszcze za grosze, jakby w ost 10 latach przyszlo mu na kredyt kupic 10-20ha przy swoich 30 to by był inny czlowiek do takiej dyskusji

• Like 1