Skocz do zawartości

marcin330

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Już w naszych stronach w gminie mircze był gość co przebił wszystkich czynszem 3.5tony pszenicy na przetargu KOWR ponad 25ha. Po tyle to każdy bu mu oddał. Jak ktoś ma 1000ha może dołożyć i robić z kasa co chce ale porywać się bez pomysłu to bez sensu bo każdy wie jaka dzisiaj ekonomia płody rolne vs koszty produkcji vs maszyny..

10 godzin temu, Andpol napisał(a):

W Czerniczynie miałem ostatnio tel z dzierżawą 5,5 ha w jednym kawałku pole po rzepaku i pomyślałem o zasianiu fasoli. Dzierżawa 1800zł za ha+dopłaty i odmówiłem a za chwilę ogłoszenie ukazało się na fejsie tylko bez ceny i chętnych chyba z 10 osób było. Co o tym myślicie?

4 godziny temu, MarekUA napisał(a):

Żeby było śmieszniej to ostatnio było głośno o pewnym ROLNIKU z okolic nowosiółek  , który ostatecznie zapłacił za hektar ziemi 115 tyś ( a inni mówili nawet o 120tyś za ha w naszych stronach i to jakiś duży kawałek coś ponad 20 ha chyba kto słyszał ten wie, siejąc warzywa to są stawki powiedziałbym normalne. Unia dała sprzęt rolnikom a rozum odebrało .. Gdzie ta fasola po 7 pln kto to krzyczał?

No mają dużo pola, jakieś tam warzywa słyszałem a najbardziej w pomidora chyba poszli w ostatnich latach. Najlepsze jest to że ten co się z nim niby licytował o to ma kurniki i skup kukurydzy tam, i ci co z nimi współpracowali nawet kiedyś dostają smsy z różnymi ofertami np na nasiona kuku, zbiór itp itd, a ostatnio właśnie powysyłali smsy, że chętnie porozmawiają o zakupie gruntów jak ktoś rozważa sprzedaż.... 

4 godziny temu, kubamako66 napisał(a):

ta dzierżawa byłą koło mnie i uciekała mi z pod nosa ja dawałem mu 2 tyś z moja, dopłata i poszła za 1800 zł bez dopłaty :(  ale tak to trochę pod lasem i trochę glinka i pole wygłodzone trzeba ostro sypać pk przez ostanie 5 lat tylko azot był sypany z tego co widziałem w tym roku rzepak na oko sypał 2-2.5t/ha a pszenica rok temu na 5 t nie więcej była 

Realia takie w okolicy są, chcesz więcej uprawiać to dzierżawa w najlepszym przypadku 1500-1800zl i doplata moja, w najgorszym średnio ok 2300-2500/ha oddając wartosc dopłaty. 

Mając pewnych wydzierżawiających np na kilka lat można było pokombinować na doplatach tak, że pokrywały spokojnie takie czynsze z normalnych upraw. Ale widzę, że wychodzą informacje, że chcą majstrować przy stawkach ! Rolnosrodowikowych już nie ma, integrowana poleciała z 1300 na 800 i właśnie chcą zrobić do podstawowych upraw chyba 146e tej dopłaty..  przy tych innych też chcą obniżać za te bezorki itp. 

Będzie lipa. Ja zejdę z dzierżawy to takie kurnikarze łykną. W czarnym scenariuszu człowiek za kilka lat może swoje im odda... 

18 godzin temu, kubamako66 napisał(a):

ta dzierżawa byłą koło mnie i uciekała mi z pod nosa ja dawałem mu 2 tyś z moja, dopłata i poszła za 1800 zł bez dopłaty :(  ale tak to trochę pod lasem i trochę glinka i pole wygłodzone trzeba ostro sypać pk przez ostanie 5 lat tylko azot był sypany z tego co widziałem w tym roku rzepak na oko sypał 2-2.5t/ha a pszenica rok temu na 5 t nie więcej była 

Tobie dzierżawa by pasowała a mi trochę za daleko jest i trochę dziwne że Tobie nie dali blisko a szukali gdzie indziej?

W dniu 24.11.2024 o 12:39, MarekUA napisał(a):

A to nie twór rewir Łukaszek, nikomu już nie chce się robić za taki czynsz dzierżawy ?  Fasola miała drożeć to by może coś zostało na kebaba z tego pola ale zajęcie by było durnoty by się nie czepiały człowieka

A co za różnica 20km w prawo czy w lewo o bazy.

W dniu 24.11.2024 o 12:39, MarekUA napisał(a):

A to nie twór rewir Łukaszek, nikomu już nie chce się robić za taki czynsz dzierżawy ?  Fasola miała drożeć to by może coś zostało na kebaba z tego pola ale zajęcie by było durnoty by się nie czepiały człowieka

A co za różnica 20km w prawo czy w lewo o bazy.

3 godziny temu, Tomek12 napisał(a):

W sobotę jadę chyba że chcesz sprzedać swojego to kupie

nie swojego nie sprzedam brat szuka varisoema i pomagam coś mu szukać ale ciężki temat 

sam szukam  teraz uprawowo siewny pytanie ktoś kiedyś cos pisał o wał creker że najlepszy na nasze ziemie tutaj tylko brak włoki do ideału taki accord czy amazone ad  303 będzie lepsze ?  

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-kverneland-accord-kuhn-CID757-ID10qolJ.html?reason=observed_ad

Edytowane przez kubamako66

1 minutę temu, skywalker89 napisał(a):

Jakim ciągnikiem dysponujesz ? Areału też za wielkiego chyba nie masz, chybaże coś się zmieniło czy zmieni czy i usługi? Jeden i drugi dobry, accord chyba może być lżejszy, amazonki chwalą za dobry system ustawienia głębokości siewu na redlicy talerzowej

ciągnik 120 km i właśnie żeby w miarę lekki był budżet do 60 tyś max pola mam 30 ha a siane będzie tak ok 15 ha rocznie plus drobne usługi 

14 minut temu, kubamako66 napisał(a):

nie swojego nie sprzedam brat szuka varisoema i pomagam coś mu szukać ale ciężki temat 

Jeden variosem wam starczy. Kupcie coś na podwójnej redlicy talerzowe. Wtedy sprzedacie variosema.

5 minut temu, kubamako66 napisał(a):

ciągnik 120 km i właśnie żeby w miarę lekki był budżet do 60 tyś

To jest dla Ciebie

https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-lemken-saphir-7-i-rozsiewacz-bogballe-m2w-CID757-IDYERO0.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

30 minut temu, kubamako66 napisał(a):

sam szukam  teraz uprawowo siewny pytanie ktoś kiedyś cos pisał o wał creker że najlepszy na nasze ziemie tutaj tylko brak włoki do ideału taki accord czy amazone ad  303 będzie lepsze ?  

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-kverneland-accord-kuhn-CID757-ID10qolJ.html?reason=observed_ad

30 minut temu, kubamako66 napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowo-siewny-kverneland-accord-kuhn-CID757-ID10qolJ.html?reason=observed_

A patrzyliscie tego https://m.olx.pl/d/oferta/kongskilde-demeter-variosem-CID757-ID137D9p.html

Edytowane przez Tomek12