Skocz do zawartości

marcin330

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
20 minut temu, skywalker89 napisał:

Czyli prawda to, nic nie pomoglo z cudownej agrotechniki

no i po co dalej głupkowato zaczepiasz?  Tworzysz sobie  własne historie na zasadzie jakiś domniemań i myślenia życzeniowego a potem sie okazuje że rzeczywistość nie zgadza się z twoimi teoriami i popadasz w jeszcze większą paranoję. Po co to robisz?

No ale zeby cie uszczęśliwić to zebrałem pińc metrów a odpadu mam 40% i w tem roku sprzedam parem worków bo mi na siew musi zostać

Odnośnie odpadu to lepiej sprzedać , i za 200 pln już kupisz ponad tone wapna posypowego a nie będziesz sobie roznosił grzyba na przyszłe lata w fasoli, kto często sieje to wie że nawet słoma z fasoli spalona jest lepsza aniżeli ścięta kiedyś zbierali i bydło karmili ale to były czasy gdzie rolnictwo było złe a teraz jest dobre bo nie ma hodowli a rolnik przestał gwałcić krowy a mięso z marketu to najlepsze jest- chyba dla koncernów produkujących tabletki. A propos fasoli da się odczuć że handlarze potrzebują towaru chociaż nie było jeszcze warszawiaka w dołhobyczowie , on im zawsze nosa ucierał i cenę podbijał. Ale żeby po żniwach fasolowych nie było towaru to faktycznie zapowiada się ciekawie kto wie może i zobaczymy 7pln... apropo wydajności rozstrzał jest duży chwalipięty z nakrytymi przyczepami nasypanymi po połowie krzyczą o 2,5 tonach na brudno gdzie po mojej kalkulacji ledwo im tona wyszłaby na brudno :D bakterioza narobiła szkód bo te kropki ze strąków przeszły na ziarno.. jest mniej skoro kolejek do handlu nie ma.. burak za rok tęż będzie słabo . pszenica wiadomo dno i wodorosty,,, rzepak może być źle i nie wykluczone kasacja plantacji... pogoda kiepska żeby się nie okazało że każdy postawi na fasolę bo w tym roku dało zebrać i nakłady niskie..

Edytowane przez MarekUA
  • Like 2
  • Thanks 1

Wydajnosc to inna sprawa, mialem fasole w 3 kawalkach troche inna technika ,2 kawalki orane na zime. Na jednym poplon likwidowany wiosna, siew teho samego dnia.

Najlepiej wyszla po orce zimowej z podsiewem fosforanu amonu w ilosci 150 kg na ha.

Niby pryskane od grxyba jednak sporo odpau  ok 3 tony a dobrej 7 ,7 tony

Wydajnosc prawie 1300 kg ha ale dokladniej to jak sprzedam. 

Ziarno w tym roku bialutkie ale wydaje sie drobniejsze.

Moja fasola niestety ale doswiadczyla 2 silne deszcze, i tak powiem. Ze zrzucenie do walu i deszcz bardziej wplywa na liczbe odpadu.

Tak to jest jak czeka sie na mastera a ten w poludnie pozniej wieczorem , potrm to juz jutro, a ... w nocy zlewa.

Czekajac na cene  mozna sobie  rozwazac sobie technike na nastepy sezon.

Mi odpowiada walowanie po uprawie przed siewnikiem. Pole rowniejsze no i mniej strat przy wycinaniu.

• Like 1
  • Thanks 1

37 minut temu, MarekUA napisał:

Odnośnie odpadu to lepiej sprzedać , i za 200 pln już kupisz ponad tone wapna posypowego a nie będziesz sobie roznosił grzyba na przyszłe lata w fasoli, kto często sieje to wie że nawet słoma z fasoli spalona jest lepsza aniżeli ścięta kiedyś zbierali i bydło karmili ale to były czasy gdzie rolnictwo było złe a teraz jest dobre bo nie ma hodowli a rolnik przestał gwałcić krowy a mięso z marketu to najlepsze jest- chyba dla koncernów produkujących tabletki. A propos fasoli da się odczuć że handlarze potrzebują towaru chociaż nie było jeszcze warszawiaka w dołhobyczowie , on im zawsze nosa ucierał i cenę podbijał. Ale żeby po żniwach fasolowych nie było towaru to faktycznie zapowiada się ciekawie kto wie może i zobaczymy 7pln... apropo wydajności rozstrzał jest duży chwalipięty z nakrytymi przyczepami nasypanymi po połowie krzyczą o 2,5 tonach na brudno gdzie po mojej kalkulacji ledwo im tona wyszłaby na brudno :D bakterioza narobiła szkód bo te kropki ze strąków przeszły na ziarno.. jest mniej skoro kolejek do handlu nie ma.. burak za rok tęż będzie słabo . pszenica wiadomo dno i wodorosty,,, rzepak może być źle i nie wykluczone kasacja plantacji... pogoda kiepska żeby się nie okazało że każdy postawi na fasolę bo w tym roku dało zebrać i nakłady niskie..

Myślisz że na drugi rok dużo osób zrezygnuje z buraka i przejdą na fasole?

Nie każdy rok będzie taki jak ten, że pogoda dopisała na zbiory

Na areał fasoli decyduje cena. Może okazać się że na burakach cukrownia da zarobić  wtym roku i ludzie nie zmniejsza pomimo ceny niższej sądząc że znowu będzie dobrze druga mniej prawdopodobna,,, cena kuku i zboża poszybuje w górę i każdy oleje fasolę. Tak to się w naszej branży kręci skaczę się z ceny na cenę. aczkolwiek większość steruję żeby płodozmian się zgrywał . NO własnie jak ceny 5,35 brutto coś ruszyło na więcej?

Cena ta sama raczej w nowym tygodniu jak coś ma ruszyć to ruszy albo do dołu oby nie 

1 godzinę temu, androproteam napisał:

Myślisz że na drugi rok dużo osób zrezygnuje z buraka i przejdą na fasole?

Nie każdy rok będzie taki jak ten, że pogoda dopisała na zbiory

Dokładnie to pierwszy rok odkąd sieje fasole że jest taka pogoda no a sieje 5 lat nie pamiętam żeby była taka albo lepsza od tamtego czasu 

Za rok może być tak jak 3 lata temu że 2 tygodnie padało 

2 godziny temu, Daros napisał:

Na olx jakiś z Kryszyna już dziś niby 5,80 ma na ogłoszeniu . Zaczynał od 4,80 . 

ale w ofercie skupu czy sprzedaży?

dobra, znalazłem
a jednak skupu tylko bez wyszczególnienia warunków czy po potrąceniu/nie odliczaniu kosztu czyszczenia no i wyszczególnienia za jaką fasolę bo i czerwona i biała "drobna" jest wspomniana tak że warto dobrze wypytać o szczegóły bo diabeł może być w nich niejeden ;)

Edytowane przez dysydent