Skocz do zawartości

marcin330

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

jeśli zaraz wydałeś te śmieci (znaczy złotówki) na coś potrzebnego to dlaczego źle? no chyba że kisisz na jakim koncie tylko po to by kisić to rzeczywiście ... może nie źle ale dzisiaj towar potrzebny jest wartością, usługa, a pieniądz? trzeba wymyślić nowy pieniądz bo to co teraz jest tak nazywane politycy zeszmacili i nie widać nadziei na poprawę

nie wiem czy aż taki dobry płodozmian, korzenie krótkie słabo napowietrzają ziemię, ziemia po fasoli ubitą od jeżdżenia(ścinanie, przewracanie itp) mało masy do przegnicia. Jest wiele roślin które zostawiają po sobie lepsze stanowisko pod pszenicę. Aczkolwiek wielokrotnie słyszałem że fasola to miód uprawa bo "ani na fasolę ani po fasoli nawozów nie trzeba dawać"🤭

• Like 1
  • Confused 1

6 godzin temu, Grzechooo napisał:

nie wiem czy aż taki dobry płodozmian, korzenie krótkie słabo napowietrzają ziemię, ziemia po fasoli ubitą od jeżdżenia(ścinanie, przewracanie itp) mało masy do przegnicia. Jest wiele roślin które zostawiają po sobie lepsze stanowisko pod pszenicę. Aczkolwiek wielokrotnie słyszałem że fasola to miód uprawa bo "ani na fasolę ani po fasoli nawozów nie trzeba dawać"🤭

Nie wiem. To mi wytlumacz jak sieje gosciowi juz ktorys rok w takim schemacie... Mloci fasole. Zostawia to do polowy pazdziernika. Potem przychodzi, zeby mu zasiac i wjezdzam w to talerzowka z siewnikiem na razowke. Na wiosne sypnie pare kilo saletrosanu. Przyjdzie zeby mu zrobic grzyb i chwast i mloci po 7 do 8ton. Potem to orze na zime i znowu fasola i taki schemat jest juz z 5 albo 6 lat. Pole na oko to od III do V klasy... Aaa przepraszam w tym roku dal pare kilo wapna pod fasole

Edytowane przez kamil800
  • Confused 1

Wlasnie, ze ja to mloce 😂 ma tam 2,5ha to 4 razy tam jezdzilem bo nie mial na co juz sypac. Bo pelna "czworke" z zakladkami wozil. 5t na niej bylo jak nic. 4 takie przyczepy po 5t masz 20t pszenicy. 20/2,5=8t... No ostatnia pełna nie byla. Bylo ze 4t na niej to i tak daje ponad 7t/ha. Odmiana pszenicy to reform. Moj odsiew. Zasialsm mu 180kg/ha. Sam wszystko mu robie. On jedyne co robi to orze sobie na zime pod fasole. I az mnie nie raz skreca, ze ja jak ten debil u siebie jezdze pryskam uprawiam i wezme tone wiecej albo to samo... Przeciez on powinien tam miec max4t a ma po 7... Inny dziadek przyszedl na jesien zeby mu zasiac. Mial zaorane pojechalem zasialem. Przyszedl na zniwa zeby mu wykosic. Mowi, ze wezmie swoja "szóstkę" i to wejdzie bo nie byl tam od kiedy mu zasialem bo byl w szpitalu. Ani nawozu ani oprysku. Nawet od chwastu nie opryskane (byly jakies pojedyncze lebiody i przytulie. No cud jakis) zadnej sciezki na polu wiec nie klamal. 1,5ha. Cala ta jego szostka i jeszcze ode mnie wzial "czworke"  i tez prawie pelna. Dobrze ponad 5t/ha pewnie nawet blizej 6... Pole po grochu mial i tez zasialem mu reform. Okolo 190kg/ha

Ps jeszcze, zeby bardziej mnie wk***ic to wymlocil w tym roku pod 3t fasoli z hektara. Cala ta jego czworka z zakladkami na rowno nasypana bo widzialem. Tylko to z innej dzialki. Hektarowa dzialka ale tam klasa I. Pryskalem mu to posiewnie od chwastu. Wiecie kiedy? Kiedy fasola byla pod samym wierzchem i ziemia zaczynala pekac bo wychodzila. Fakt porazilo ją. Ale szybko jej oddalo i jeszcze taki plon dala. Ale i ten oprysk zadzialal!!!! Nic nie poprawial. Poszedl przedziabal pojedynczs chwasty a tam gdzie zrobilem mijaka przy drzewie to przepadlo w chwascie. Nie wiem ile jeszcze lat można jechac na takim farcie... 

O jeszcze jedna ciekawa sytuacja u niego byla z kukurydza. Przyedl zeby mu od chwastu opryskac. Przyniosl lumax. Jade tam a tam nie widac kukurydzy. Jeden chwast po kolana. Mowie mu, ze to raczej nie zadziala bo przeciez te chwasty male pod duzymi przezyja. A on dobra to poprawimy. Tylko skonczylem skladam opryskiwacz a tu zaczyna lac. Slonce swiecu a tu pompuje. Zmylo ten oprysk. Zajezdzamy za jakis czas. Zostala tylko kukudydza. Zmylo ten oprysk i chyba zadzialal doglebowo. No chlop w czepku urodzony.😂 Nie wiem jak z lumaxem ale wydaje mi sie, ze to ma dluga karencje. A on po tej kukurydzy zasial dynie w tym roku i dynia bardzo ladna😂

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1

czyli przysłowia - głupi zawsze ma szczęście - głupi nie wymyślił xD

fajna i fajnie opisana historia @kamil800

ze swoich doświadczeń, obserwacji potwierdzam - jak najbardziej wiarygodna bo w rolnictwie nie tyle jest istotne tworzenie warunków sztucznych w ekosystemie pola co umiejętne wykorzystanie naturalnych.

dziś tylko czytam i nie mam weny na pisanie i tylko ograniczę się do powyższego.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1

2 godziny temu, kamil800 napisał:

Wlasnie, ze ja to mloce 😂 ma tam 2,5ha to 4 razy tam jezdzilem bo nie mial na co juz sypac. Bo pelna "czworke" z zakladkami wozil. 5t na niej bylo jak nic. 4 takie przyczepy po 5t masz 20t pszenicy. 20/2,5=8t... 

.

U mnie w okolicy też tak liczą plon z hektara nie ważąc,  tylko liczą po przyczepach czy zbiornikach z kombajnu, oszukują sami siebie...