Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o tych ciągnikach czy warto go kupić czy te ciagniki sie nie psuja co najczesciej sada w nich czy skrzynie sa bes awaryjne a jak z silnikami czy sa dobre Massey Ferguson 3690 Massey Ferguson 8160

Serdecznie dziekuje za pomoc z góry ;-) B)

Opublikowano

Jakie 18 biegów bez sprzęgła? :blink:

Z tego co wiem to miały Dynashift 32/32 z 4 biegami pod obciążeniem. Ja mam 6170 od roku i na razie jest OK. Bardzo komfortowy traktor. Też się bałem o skrzynie ale po kilku rozmowach z posiadaczami doszedłem do wniosku że warto. Większość osób które pisze na tym forum o tym że skrzynie są awaryjne nigdy nie miało do czynienia z tymi ciągnikami. Co nie znaczy że skrzynia jest niezniszczalna bo znam kilka osób które coś naprawiały w skrzyni. Moim zdaniem są tak samo awaryjne jak w każdym innym ciągniku . Ważne jest aby terminowo zmieniać filtry i oleje bo MF lubią jak się o nie dba. :rolleyes: Seria 81XX jest nowocześniejsza i udoskonalona w porównaniu z 36XX ale jest też droższa!

Opublikowano

Ja mam 8160 i 8260. Śmiało można polecić ten sprzęt. Skrzynia w 8160 jak dla mnie, jest bdb pomyślana i te 4 połbiegi to super sprawa. Wiadomo powershift nowocześniejszy ale wiadomo, manual zawsze tańszy w naprawie. W orce to te 4 połbiegi spisują się idealnie.

Opublikowano

Jakie 18 biegów bez sprzęgła? :blink:

Z tego co wiem to miały Dynashift 32/32 z 4 biegami pod obciążeniem. Ja mam 6170 od roku i na razie jest OK. Bardzo komfortowy traktor. Też się bałem o skrzynie ale po kilku rozmowach z posiadaczami doszedłem do wniosku że warto. Większość osób które pisze na tym forum o tym że skrzynie są awaryjne nigdy nie miało do czynienia z tymi ciągnikami. Co nie znaczy że skrzynia jest niezniszczalna bo znam kilka osób które coś naprawiały w skrzyni. Moim zdaniem są tak samo awaryjne jak w każdym innym ciągniku . Ważne jest aby terminowo zmieniać filtry i oleje bo MF lubią jak się o nie dba. :rolleyes: Seria 81XX jest nowocześniejsza i udoskonalona w porównaniu z 36XX ale jest też droższa!

No u nas były na usłudze 2 mf 8170 i 60 i w każdym z nich było 18 biegów bez sprzęgła. Na taki pierdolnik w podłokietniku.

Opublikowano

A tak przepraszam mój błąd pomyliło mi się ze skrzynią Dynashift. Były skrzynie 18/8 bez sprzęgła wszystkie biegi ale tylko w 8170 i 8180 i w 8260 8270 i 8280. Czyli chyba nie mieliście 8160 tylko 8260.

Opublikowano

A tak przepraszam mój błąd pomyliło mi się ze skrzynią Dynashift. Były skrzynie 18/8 bez sprzęgła wszystkie biegi ale tylko w 8170 i 8180 i w 8260 8270 i 8280. Czyli chyba nie mieliście 8160 tylko 8260.

No zwracam honor bo teraz po zdjęciach widzę ze oby dwa były 8170.

A co do pana komentarz wyżej, to 8170 miał wgl. inaczej w kabinie niż na tym zdjeciu co podałeś. Nie miał tych dwóch wajch tylko w podłokietniku zmianę biegów, a rewers kijowy bo nie koło kierownicy tylko w tym joysticku i trzeba było 18 razy cofać by wsteczny włączyć.

Opublikowano

@MrValterka pierdoły opowiadasz!!! W 8170 bądź 8180 owszem jest rewers w podłokietniku i zadne 18 biegów w dol zeby wrzucic wsteczny. Tam w gruszce przyciskasz przycisk, który zwalnia blokade i przesuwasz gruche do tyłu i jedziesz do tyłu. Wiem, bo jezdziłem takim! tam wszystko jest w podłokietniku zamiast rewers przy kierownicy. Ogolnie jak dla mnie to jest to wygodniejsze jak wszystko jest w jednym, pieknie sie tym robi.

Opublikowano

Mi bynajmniej kierowca powiedział ze trzeba do 1 wrócić, potem wcisnąć ten guzik z lewej strony na lewarku i dopiero wsteczny. A jak zwoziłem samozbierającą to max bieg to 16 bo inaczej w kabinie nie szło wytrzymać, takie polskie drogi. Te mf miały w opcji oś czy kabinę resorowaną?