pol-mot czy case
-
Podobna zawartość
-
Przez Adask0000
Witam, szukam traktorka do prac w firmie ogrodniczej, zastanawiam się nad solis 26 oraz hinomoto hm-275. Potrzebuje żeby dobrze pracował z turem i glebogryzarka. Czy ktoś z was miał doświadczenia z tymi maszynami? Czy może macie jakieś inne ciekawe propozycje ? Pochodze z Łodzi i ważne dla mnie żeby serwis nie był bardzo daleko w praktycznych przyczyn , pozdrawiam.
-
Przez agentkujawy
Witam serdecznie.
Obecnie posiadam 4,2 ha (większość IIIb i trochę IIIa), we wrześniu 2024, dokupiłem 4,6 ha (również w więszkości IIIb i trochę IIIa)
Do tej pory uprawiałem wszystko Zetorem 5211, ciągnik pracował z Lemkenem Opalem 2, Amazone d7, agregat 2,1m, rozsiewacz amazone 500kg oraz Termitem 400l. Na 4,2 ha sprawował się super, jednak na ponad 8, już nie domaga.
W związku z mały rozwojem gospodarstwa, oraz planami na przyszłość (planuję za jakieś 4-5 lat po rodzinie przejąć 7 ha), szukam ciągnika o mocy około 80-100 km. Chciałbym, żeby pociągnął agregat 3,6m, oraz pług obrotowy 4x40 lub 3x50 (maszyn jeszcze nie mam, tylko te rozmiary wydają mi się optymalne). Siewnik, opryskiwacz, rozsiewacz na razie będzie pracował z Zetorem, nie planuje go sprzedawać.
Chciałbym, żeby ciągnik był 4 cylindrowy, a mój budżet to około 80 tyś zł + jakiś przegląd / remont.
Najbardziej zastanawiam się nad MF 6150, MF 3070 lub Ares 550. Jakie są opinie na temat tych ciągników, w MF słyszałem, że skrzynie nie były ich mocną stronę. Jakie ciągniki o tej mocy są jeszcze polecane?
Widziałem sporo tematów, ale w żadnym nie znajduję odpowiedzi
Pozdrawiam.
-
Przez Lok125
Witam panowie staje przed wyborem nowego ciągnika w mocy około 75 km, będzie to ciągnik którego będę używał można pow do wszystkich rzeczy czyli orka, uprawa, rozsiewnie nawozów i uprawa w truskawce. Zastanowialem się nad 4 markami : Kubota m4072, New Holland t4.75, Case farmall 75c, Deutz fahr 5080g. Macie o nich jakieś opinie złe/dobre? Ktory z nich byłby najlepszy? -
Przez HANK
Witam
Stoję przed wyborem nowego ciągnika o mocy do 150KM, wyposażenie to: amortyzowana przednia oś, tylna oś kołnierzowa, przedni tuz z wałkiem, 4 pary wyjść hydraulicznych.
Modele to:
Claas Arion 620 wersja CEBIS
Case Puma 145 CVX
Steyr 6145 CVT
Pytania:
1 Przedni tuz fabryczny czy zamiennik? Różnica ceny do 10 tys.
2 Awaryjność i koszty utrzymania?
3 Wyposażenie dodatkowe, które warto wziąć, lub to czego w ogóle nie brać?
4 Jeżeli Claas to CEBIS, czy może lepiej CIS?
5 Hydraulika mechaniczna, czy elektrozawory?
6 Który z ww modeli jest najbardziej funkcjonalny, przyjazny w obsłudze itp?
Skupiam się na tych 3 ciągnikach ze względu na podobną cenę. Nie interesują mnie MF, JD lub Fendt bo są za drogie, a tańsze są po prostu mało wytrzymałe.
Oczekuję opinii użytkowników, którzy pracują takimi ciągnikami, a nie pasjonatów, którzy dużo czytają lub oglądają filmy...
-
Przez Rolan26
Dostałem dofinansowanie w programie wsparcie małych gospodarstw na zakup ciągnika. Ogranicza mnie moc 90 km no i oczywiście cena. Dofinansowanie nie zależnie od ceny ciągnika to 100 tys. Oczywiście resztę muszę dołożyć. Nie chcę wchodzić też w kosmicznie drogie marki w tych realiach ekonomicznych. Jak uważacie jaką markę wybrać aby mieć najmniej problemów. Będzie to główny koń pociągowy. Areał 20 ha.
-
Rekomendowane odpowiedzi
Case 5130 Podnosnik
Czytaj dalej »
Case IH David Brown 1290 & HD90