Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej mam takie pytanko wybieram się na kurs chemizacyjny i chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie odbywa się taki kurs? Jakich pytań można się spodziewać na egzaminie? jestem nowy wiec sorki jak coś zle wpisałem ale przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego tematu.

Opublikowano

Dwa tygodnie temu uczestniczyłem w takim kursie, trwał on dwa dni, egzaminem wogóle się nie przejmuj bo jest on właściwie tylko pro forma, bardzo łatwe pytania nt zagadnień poruszanych na wykładach i trzeba się bardzo postarać żeby go nie zdać.

pozdro

Gość marekfarmer
Opublikowano

Kurs sama przyjemność posiedzieć i pogadać sobie a egzamin prosty i tak sobie wszyscy pomagają także spoko nie ma się czego bać

Opublikowano

U mnie ostatnio kartka chodziła po wsi od sołtysa że u nas też taki kurs będzie tyle że za 80zł. Kurcze taki kurs to powinien być jednorazowy a nie co parę lat dawać im kasę za papierek

Opublikowano

8 lat temu jak robiłem kurs to był ważny 15 lat, tak było napisane na zaświadczeniu. :blink: 2 lata temu musiałem robic znowu papier bo jego rzeczywista ważnośc jest 5 lat. U nas kontrol potrafi przyjechac na pole więc lepiej zrobic i miec spokój. :mellow:

Opublikowano

Egzamin to wielka ściema. Po 1 pytania nie są trudne, jeśli się dobrze słucha większość odpowiedzi można samemu zaznaczyć. Jak czegoś nie wiedziałem to albo się ściąga od kogoś albo ci niby uczący chodzą i podpowiadają. Powinno się mieć 70 % prawidłowych odpowiedzi jak na egzaminie zawodowym. U mnie na ponad 50 osób wszyscy zdali. Ogólnie coś tam nowego można usłyszeć ale większość to były oczywiste rzeczy o których wszyscy rolnicy powinni wiedzieć.

Opublikowano

Wy to macie dobrze. Gmina czy ODR dba o swoich rolników. U mnie nie organizuje się kursów. Jedyna możliwość to szkolenie przez ODR, które kosztuje 200zł. Trzeba się zapisać i czekać, bo chętnych brakuje.

Opublikowano

@Thomas2135-Takie szkolenie możesz zrobić w drugim krańcu Polski,nie musisz czekać aż u ciebie się zbierze jakieś 20 osób(najczęściej tyle jest potrzebnych).Niech Ci gminny agronom poda inne miejscowości i terminy[wymuś to z niego-chętny nie będzie bo to oznaczać że źle się stara-jakieś pieniążki z tego mają.]

Już nawet nie chodzi o kontrolę-co roku ileś tam środków podlega pod świadectwo nowych ,bez świadectwa nie kupisz i tu się zaczynają schody.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Pójdź z tym do ODR tam na pewno coś ci doradzą ODR mają informacje o takich kursach które to właśnie organizują na szerszym obszarze. Ja bylem rok temu to było kilka szkoleń w okolicy w każdej gminie.

Opublikowano

Ja robiłem kurs chemizacyjny w listopadzie , organizowany był przez ODR, zapłaciłem 80zł. A informacja o kursie była w gazecie lokalnej. A egzamin prosty, łatwy i przyjemny. A papierek musi być żeby kupić środki ochrony roślin.

Opublikowano

Dzisiaj byłem dowiedzieć się w ODR czy będzie może organizowany kurs chemizacyjny i okazało się, że będzie, ale pod koniec marca. Nie jest tak źle jak pisałem. Czy na prawdę jak piszecie nie będzie można w tym roku kupić ŚOR bez owego kursu?

Opublikowano

A taki kurs jest teraz jednorazowy czy trzeba go co jakiś czas robić znowu? Bo mój ojciec jak był pierwszy raz to miał tylko go na 4 lata.

Ja jak pierwszy raz robiłem ten kurs to miałem wbite "bezterminowo". Podobno w Polsce prawo nie działa w stecz ale te "bezterminowo" zmieniono na 5 lat i 4 lata temu musiałem znowu robić kurs.... Pytania zależą od komisji egzaminacyjnej i są raczej proste(czasem podchwytliwe) bo w sumie na takim kursie nie ma nic skomplikowanego....

Gość marekfarmer
Opublikowano

Tak niektóre środki nie można kupić bajcy niektórych toksycznych środków nie kupisz bez kursu o ile się nie mylę.

Opublikowano

Chodzi tylko o środki pierwszej i drugiej klasy toksyczności. Resztę można kupić bez obaw. Ale ten kurs nie jest tylko po to żebyś mógł kupić środki. Chodzi o to, że wykonując zabieg opryskiwania powinieneś być przeszkolony czyli mieć taki kurs. W przypadku braku jest kara bodajże 100 euro. To samo jest za brak atestu opryskiwacza.

Opublikowano

@pasiu66-Z tą pierwszą i drugą klasą toksyczności to masz rację ,ale kilka lat wstecz-bo tak było.Niestety już nie jest-niektóre 3 i 4 klasy też ze świadectwem,a co roku lista jest dłuższa.
Zaprawy nasienne i głupie Reglone jest na świadectwo-tak że już prawie bez świadectwa się nie obejdzie.

Opublikowano

Tak powracam do tematu... Czy słyszał ktoś może o tym, iż podobno od 1 lipca tego roku kobiety nie będą mogły uczestniczyć w kursie chemizacyjnym?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przecież oficjalnie wykonywanie oprysków przez kobiety jest zabronione.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ada, trudna rada, ale kobietom robić oprysków nie wypada. :P