Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Mam kolegę który daje 100kg saletrzaku i to w dwóch dawkach ale za to plonvitem pryska po 3 razy i zadowolony z plonów. Zbieram się żeby porobić trochę prób czy jest sens pryskania czy nie ale niestety mam nie równe kawałki plus co jakiś czas martwica wyorana więc nie będzie to miarodajne 

9 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

W pszenżycie wychodzi podflagowy. Optysil 0.5l tytanit 0.3l opti zboża 2.5kg i NitroSpeed39 w ilosci 3l dawka na hektar. Myślę że taka zupa pobudzi pszenżyto po tych chłodach. Powiem tak że sam krzem ładnie potrafi zabezpieczyć roślinę a nitrospeed ładnie nadaje ciemny odcień zieleni. Moim zdaniem warto zainwestować w odżywianie dolistne .

Pobudzi to je słońce i ciepelko. A to darmowe

• Like 4

ZYLA napisał:

9 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

W pszenżycie wychodzi podflagowy. Optysil 0.5l tytanit 0.3l opti zboża 2.5kg i NitroSpeed39 w ilosci 3l dawka na hektar. Myślę że taka zupa pobudzi pszenżyto po tych chłodach. Powiem tak że sam krzem ładnie potrafi zabezpieczyć roślinę a nitrospeed ładnie nadaje ciemny odcień zieleni. Moim zdaniem warto zainwestować w odżywianie dolistne .

Taka różnica jakbys byl przeziebiony i samo przejdzie a wziął tabeletki.

5 godzin temu, ZYLA napisał:

Podanie aminokwasów w truskawce po przymrozkach a nie podanie tych aminokwasów robi wielką różnicę, dostarcza się substancje które roślina jest w stanie bardzo łatwo wbudować i dzięki temu zregenerować/zaleczyć szybciej uszkodzenia powstałe przez przymrozki. Cudów nie ma co oczekiwać ale poprawa jest dobrze widoczna.

49 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Podanie aminokwasów w truskawce po przymrozkach a nie podanie tych aminokwasów robi wielką różnicę, dostarcza się substancje które roślina jest w stanie bardzo łatwo wbudować i dzięki temu zregenerować/zaleczyć szybciej uszkodzenia powstałe przez przymrozki. Cudów nie ma co oczekiwać ale poprawa jest dobrze widoczna.

Jeszcze tylko napisz nam jaka jest różnica między amino roślinnymi a zwierzęcymi 😀

4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

To Ciebie strasznie przytłumiły. Podam inny przyklad: jakbys na kaca dostał glukoze albo nie dostał i cały dzien chodził struty. Jaśniej już sie nie da ale pewnie dla Ciebie to i tak za ciemno.

Co się ciskasz. Lej sobie i nabijaj kabzę producentom😆😆😆. Też jakies czasem odżywki stosuję,qle nie spuszczam się nad tym jak by to było nie wiadomo co i dawalo niewiadomo wiele😉

• Like 4
  • Haha 1

Co to za grom jest? Pierwszy raz widzę coś takiego w pszenżycie u siebie. Niedobór magnezu?? Grzyb?? Liście robią się jak szpilki i całe planty takiego seledynowego zamierającego pszenżyta. Zobaczyłem dopiero teraz bo plama, jakieś  0,3 ha jest ukryta za górką i z drogi nic nie widać, dopiero jak pole obszedłem. Na drugiej działce 2 ha septorioza tańczy jak szalona, w ciągu tygodnia pole zrobiło się żółtawe. Masakra w tym roku, zawsze pszenżyto ładne, bezboleśnie wszystko, a tu zonk za zonkiem. To chyba wszystko przez późne siewy, miałem problemy ze zdrowiem w zeszłym roku, siane po 20 października, a na Podlasiu niecały miesiąc później mieliśmy regularną zimę. Na domiar złego nie wyrobiłem się z opryskiem na zielsko jak było cieplej. Teraz ma być dobra pogoda i nie wiadomo co najpierw robić, żeby nie popalić. Pomożecie ustalić jakąś strategię?

IMG_20240423_132400.jpg

2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Jeszcze tylko napisz nam jaka jest różnica między amino roślinnymi a zwierzęcymi 😀

Z czego są wyprodukowane nie ma znaczenia ... Liczy się diagram czy są odpowiednie do odpowiedniej fazy wzrostu, ale w zbożu bym aż tak się tym nie sugerował ... Nie jest to uprawa warta 100tys na ha tylko 5tys więc nie ma co się aż tak nad tym spuszczać ... W zbożach i kukurydzy daje VitOrg w minimalnej etykietowej dawce jeżeli występują jakieś duże stresy i widzę różnicę tam gdzie był zastosowany a gdzie nie. 

Podobno zwierzęce nie nadają się na rośliny w fazie kwitnienia, ale to różnie mówią, jedne firmy nie zalecają, inne mówią że to nie ma znaczenia ...

Edytowane przez Tomasz0611

1 godzinę temu, Gardner napisał:

Co to za grom jest? Pierwszy raz widzę coś takiego w pszenżycie u siebie. Niedobór magnezu?? Grzyb?? Liście robią się jak szpilki i całe planty takiego seledynowego zamierającego pszenżyta. Zobaczyłem dopiero teraz bo plama, jakieś  0,3 ha jest ukryta za górką i z drogi nic nie widać, dopiero jak pole obszedłem. Na drugiej działce 2 ha septorioza tańczy jak szalona, w ciągu tygodnia pole zrobiło się żółtawe. Masakra w tym roku, zawsze pszenżyto ładne, bezboleśnie wszystko, a tu zonk za zonkiem. To chyba wszystko przez późne siewy, miałem problemy ze zdrowiem w zeszłym roku, siane po 20 października, a na Podlasiu niecały miesiąc później mieliśmy regularną zimę. Na domiar złego nie wyrobiłem się z opryskiem na zielsko jak było cieplej. Teraz ma być dobra pogoda i nie wiadomo co najpierw robić, żeby nie popalić. Pomożecie ustalić jakąś strategię?

IMG_20240423_132400.jpg

Magnez i ph.

Możliwe że pług wyrzucił martwicę