Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie mix 10% V i 90% IV dał w zeszłym roku 7.2t/ha, tylko to Orinoko było, a Tadeus na samej IV przeskoczył 8t/ha, a wg IUNG susza zabrała 35% plonu ... Jak w glebie jest życie, poplony, jakis obornik to tez inaczej się broni przed susza.

Czyli gdyby nie susza zebrałbyś niespełna 11t na 4kl 

🙄

🙂

😀

🤣😁😂🤓

6 minut temu, pedro2 napisał:

Czyli gdyby nie susza zebrałbyś niespełna 11t na 4kl

🙄

😀

🤣😁😂🤓

Tak ocenił IUNG nie ja ;) Azot wcześnie był dany, życie w glebie przytrzymało wilgoć i tak na prawdę sucho się zrobiło dopiero pod koniec nalewania ziarna, może paręset kilo uciekło, ale ja z IUNG kłócił się nie będę , tam wykształceni siedzą to chyba lepiej wiedzą ...

Tam gdzie ktoś jechał tylko na nawozach sztucznych, nie dbał o życie w glebie susza szybciej dała o sobie znać ...

Edytowane przez Tomasz0611

10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jak gleba ma próchnicę to zupełnie inaczej magazynuje wodę niż jak jest wyjałowiona, przez wyjałowioną przecieka jak przez piach, w zadbaną wsiąka jak w gąbkę i się utrzymuje ... Jak jest próchnica, to są i dżdżownice ...

Ile dajesz obornika i jak często?

23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Pomiot kurzy co roku 10t/ha i co około 2 lata wypada poplon.

To rzeczywiście dużo. 

U mnie do 2018 co drugi rok szło 50-60t obornika, często co roku. Teraz mniej, ale też pod ozime co roku 20-30t albo 40-50 co 3 rok. 

Poplony ładuję ile tylko się da nawet pod ozime, po ziemniakach i qq tylko nie. 

I co mało? Nie ma życia?

Jak podglebia nie ma mocnego to możesz miodem smarować bez wody minimum 15mm tygodniowo nie będzie plonu 

A tym bardziej jak w ciągu 6 tyg 4mm spadło 

• Like 1

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

A tym bardziej jak w ciągu 6 tyg 4mm spadło 

W zeszłym roku przez 5 tyg spadło 12mm, Tadeus na IV sypał 8t/ha ... Od 15 mają nie padało, starczyło gdzieś do 25 maja tej wody i potem do 10 lipca susza była całkowita... Wszędzie w okolicy było już spalone od suszy a moje jeszcze zielone.

Dnia 15.07.2024 o 10:44, tytanowyJanusz napisał:

Nie miałem Tributo. 

Probus tak jak Tomek napisał, wygląda fajnie a kosisz poślad.

Rotondo ogromną porażkę u mnie zaliczył.

Borowik i Liborius fajnie się u mnie spisywały, słomy dużo, niektórym to przeszkadza. 

Osobiście chętnie bym przetestował u siebie Tadeus vs Atletus ale portfel nie chce się otwierać 🤑

Chciał bym się przekonać na własnej skórze czy ten Tadeus taki za***isty...

@marulekk jak by co to o takie C1 u nas: 

Screenshot_20240703-092045~2.png

tadeus plonuje podobnie jak liborius tylko jest niższy,   atletus nie wytrzymuje suszy. Atletus i tadues potrzbują lepszej ochrony.  

14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Tak ocenił IUNG nie ja ;) Azot wcześnie był dany, życie w glebie przytrzymało wilgoć i tak na prawdę sucho się zrobiło dopiero pod koniec nalewania ziarna, może paręset kilo uciekło, ale ja z IUNG kłócił się nie będę , tam wykształceni siedzą to chyba lepiej wiedzą ...

Tam gdzie ktoś jechał tylko na nawozach sztucznych, nie dbał o życie w glebie susza szybciej dała o sobie znać ...

od 20 lat praktycznie 80% nawoże obornikiem( zbieram słome potem w to miejsce idzie obornik), próbowałem różnych specyfików, biododatków itp i mogę powiedzieć że na 5 i 6 klasie jak podglebie to żwir to nic z tym nie zrobisz. Nie  edzie padać przez 3 tyogdnie to masz znaczną obniżke plonów. 

1 minutę temu, kibix napisał:

mogę powiedzieć że na 5 i 6 klasie jak podglebie to żwir to nic z tym nie zrobisz. Nie  edzie padać przez 3 tyogdnie to masz znaczną obniżke plonów. 

Ale ja mówię o IV klasie, wiadomo że na glebach sosnowych to nic na suszę nie pomoże, jak pada to ukosisz, jak susza to nie urośnie ... Na glebach lepszych masz jakiś wpływ na to co się dzieje, na 5-6 klasie jesteś zależny od pogody, i nawet duże dawki obornika i poplony nie zrobią jakiejś dużej różnicy, chociaż nieraz jak wytrzyma nawet te 2 dni dłużej może zrobić wielką różnicę.

Zasadniczo to nikt nie bada zawartości NPK w oborniku. Dzięki temu wielu dają potem mniej N sztucznego i ten azot tak nie pali tej rośliny. Przez co troche dłużej wytrzymuje susze. Niektorzy by się zdziwili jak by zobaczyli ile taki pomiot kurzy ma NPK bo to co jest w książkach a co jest w rzeczywistości to 2 różne światy.