Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Tona polifoski 6  3tys cena pszenżyta 600zl. Plują nam w twarz z cenami a ty mówisz że nie umiał gospodarzyć. Jak będzie po 400 też się utrzymasz i rodzinę. 

35 minut temu, superfarmer02 napisał:

Jak ktoś bez dopłat nie umie wyjść na + to raczej jest przyczyna w gospodarzu 

• Like 7

Panowie ja chciałem siać pszenżyto ale jak naprawdę uczciwie wszystko policzyłem znając już wyniki analizy gleby, czego ile trzeba dać to naprawdę cały dotychczasowy temperament mi uleciał. Ziemia dobra i na te 7 ton mógłbym liczyć i zbierając tyle byłbym 1000-1200zl na hektarze na plusie UWZGLĘDNIAJĄC dopłaty i ekoschematy oraz obecne ceny pszenżyta. To po co ja mam orać, uprawiać, pryskać, magazynować zboże, szuflować przy sprzedaży skoro zapuszczając pole na łąkę zbiore siano i będę miał podobny zarobek przy nieporównywalnie mniejszym nakładzie pracy?

Nigdy nie miałem tak fatalnego nastroju jeśli chodzi o tą całą gospodarkę. 

• Like 2

11 minut temu, KlimekPL napisał:

Panowie ja chciałem siać pszenżyto ale jak naprawdę uczciwie wszystko policzyłem znając już wyniki analizy gleby, czego ile trzeba dać to naprawdę cały dotychczasowy temperament mi uleciał. Ziemia dobra i na te 7 ton mógłbym liczyć i zbierając tyle byłbym 1000-1200zl na hektarze na plusie UWZGLĘDNIAJĄC dopłaty i ekoschematy oraz obecne ceny pszenżyta. To po co ja mam orać, uprawiać, pryskać, magazynować zboże, szuflować przy sprzedaży skoro zapuszczając pole na łąkę zbiore siano i będę miał podobny zarobek przy nieporównywalnie mniejszym nakładzie pracy?

Nigdy nie miałem tak fatalnego nastroju jeśli chodzi o tą całą gospodarkę. 

Czyli nie licząc dopłat musisz zebrać 7 ton żeby wyjść na zero? 🤔

Edytowane przez krilan06

10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Chłopie już ci pokazałem jak liczysz koszty. Koloryzujesz i tyle. 

Rozumiem.

Moje Kolorowe wyliczenia nie posiadają wliczonego podatku rolnego. Składowej, która jest strategiczna w tych wyliczeniach, dodamy ją, i gospodarstwo nie będzie rentowne.

Tylko że nie wiem czy widzisz, ale dopłaty są ustalone na wysokość 800zl. Wyliczmy podatek na hektar, oraz dopłaty które biorę na hektar, i zróbmy update.

54300zl dopłat za 2023rok zadeklarowane 27.02ha, powierzchnia działek stwierdzonych 26.69ha.

54300 : 26.69ha = 2034zl

W przyszłym roku dochodzi nam 5 tysięcy dopat więcej za ekstensywne użytkowanie TUZ, oraz 2800zl za pozostawienie resztek pożniwnych i wymieszanie ich z glebą, oraz 2500 zł za uprawę bezorkowa.

Podatek za grunty przy gospodarstwie wynosi 735zl,  ilość gruntów wynosi 15.87ha,

735 : 15.87ha = 47zl

pozostałe grunty są po 100zl ha  

Przyjmijmy ze podatek wynosi 80zl na hektar

2ha sa zwolnione całkowicie z podatku, a 0.38 ha to podatek leśny za 27zl 

nie będę tego uwzględniał więc niech zostanie te 80zl 

Tak więc trzeba dopisać podatek rolny w wysokości 80zl, oraz zmienić ilość dopłat do hektara, z 800 na 2034zl 

Dodając do wyliczeń podatek robi się jeszcze bardziej kolorowo

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Jak ktoś bez dopłat nie umie wyjść na + to raczej jest przyczyna w gospodarzu 

Człowieku, nie zaczynaj bo Cię zjedzą😀

Ni opłoco się Panie ta gospodarka, żeby nie dopłaty to dokładać by człowiek musioł. Dobrze że krowy so, nie zarabiam na nich, ale chociaż gnuj za darmo jest, to nawozów kupować nie trzeba 😀

31 minut temu, Tomek90 napisał:

Wapno?  

Nie podałeś jaka norma wysiewu. 

Tak to każdy umie policzyć azot npk chemia kombajn orka siew nasiona i myśli ze to wszystko 😅

Ty do mnie? Czy do kogoś tak? Jeżeli do mnie, to kolejny raz użyj opcji „cytuj” będzie łatwiej. 

Normę wysiewu życzysz sobie podaną w sztukach na m2 oraz mtz, czy wystarczy kilogramach? Jeżeli w kilogramach to 150kg na hektar, tona zboża kosztuje wedle moich wyliczeń 700zl. 150kg w takim razie kosztuje 105zl, zaprawa kinto plus to jest koszt 37zl na 150kg, plus nawóz donasienny który nic nie daje to jakieś 8zl.

105zl + 37 + 8 =150zl

wapnowanie nie jest potrzebne na chwile obecną, ale faktycznie, dajmy 170zl na wapno, w postaci kredy, ponieważ magnez mamy na wysokim poziomie.

Jak myślisz, czy jest coś co jeszcze powinienem uwzględnić w wyliczeniach?

1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Zobacz @Miodek11500, nie chcesz wziąć w dzierżawę od kolegi? 

Chętnie bym wziął, mogę zapłacić max 500 do hektara, plus umowa na 10 lat. Na umowie piszemy 1300 zł za hektar, i ja składam na dopłaty. 

• Haha 2

Dnia 22.09.2024 o 12:34, tytanowyJanusz napisał:

Ładny materiał. Ile gotowej cieczy na 100kg ziarna?

Na 100kg 1l cieczy. W tym roku opryskiwaczem sprawniej szło 

Dnia 22.09.2024 o 13:45, jarek555 napisał:

Uważasz, że która odmiana lepsza? 

Jedno i drugie bardzo dobre. 

Edytowane przez KacperDemczuk

11 minut temu, Tomek90 napisał:

Czemu dajesz nic nie znaczący nawóz donasienny? 

@Agrest wspominałeś wcześniej, że jeżeli przedstawię dokładne cyfry to dostanę, albo poważanie, albo będzie się z czego pośmiać. Powiedz mi proszę, czy @Tomek90 swoimi pytaniami, nie naraża się na to, że ktoś się będzie z niego śmiał? Ja to jestem młody gniewny, to ze mnie można, ale Tomasz to chyba jest poważny chłop że stażem na forum

6 godzin temu, Miodek11500 napisał:

@Agrest wspominałeś wcześniej, że jeżeli przedstawię dokładne cyfry to dostanę, albo poważanie, albo będzie się z czego pośmiać. Powiedz mi proszę, czy @Tomek90 swoimi pytaniami, nie naraża się na to, że ktoś się będzie z niego śmiał? Ja to jestem młody gniewny, to ze mnie można, ale Tomasz to chyba jest poważny chłop że stażem na forum

To już Wy kopcie się między sobą.

Ode mnie tylko tyle, że co i rusz tych pozycji Ci dochodzi, co podważa jako taki wynik.

Nie zmienia tego że na plusie jesteś i to sporym wliczając bardzo wysokie dopłaty, ale na przesłuchaniu potraktowane by to było jako mataczenie😉

I odnoszę wrażenie,  że masz mi za złe to co o tej śmieszności i poważaniu napisałem.

Ale napisałem Ci że nie mam nic złego w podtekście. Po prostu nie uznawałem podanych suchych wyników wyciągniętych jak królik z kapelusza

14 minut temu, Strongman napisał:

Ekologia na łąkach 3tyś mam z ha dopłaty.

Przy krowach mlecznych? Mięsne ledwie jedzą to siano z ptaszkowych

14 minut temu, Strongman napisał:

Ekologia na łąkach 3tyś mam z ha dopłaty.

Przy krowach mlecznych? Mięsne ledwie jedzą to siano z ptaszkowych