Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

No właśnie składajcie, suszy nie było ale składajcie, to składanie stało się patologią i dlatego ci co mieli suszę nic nie dostaną bo składają wszyscy, ale rok temu, precz z socjalem krzyczeli. A najśmieszniejsze że jeszcze mają pretensje że mało % uznali, a w żniwa niby 8 ton było.

Edytowane przez Desperado

1 godzinę temu, Miodek11500 napisał:

A ma ktoś może taką rozpiskę z mieszaninami na zboża? Napewno ochrona fungicydowa i chwasty to czyjaś mocna strona i zna receptury którymi mógłby się z nami podzielić? Jakie mieszaniny są ekonomiczne, ale zarazem skuteczne w ochronie pszenzyta i walce z herbicydami? Bo ja nie ukrywam, ale w tej kwestii to słaby jestem i zawsze korzystam z tego co przygotował producent

Co do fungicydów to wpisz sobie w google "tabela HGCA" i studiuj substancje 

17 minut temu, k16mk napisał:

UFF ! wniosek o suszowe 2024 złożony można mówi ostatnim rzutem na taśmę , o co chodzi? dlaczego taka tajemnica ? obdzwoniłem znajomych a oni  też nic nie wiedzieli SKŁADAJCIE !!! 15 minut roboty a może na browara będzie.

Chyba śnisz, że aplikacja wyliczy straty ponad 30%.. W temacie o suszy może jedna osoba na forum ma pow 30%,

12 minut temu, Desperado napisał:

No właśnie składajcie, suszy nie było ale składajcie, to składanie stało się patologią i dlatego ci co mieli suszę nic nie dostaną bo składają wszyscy, ale rok temu, precz z socjalem krzyczeli. A najśmieszniejsze że jeszcze mają pretensje że mało % uznali, a w żniwa niby 8 ton było.

Niech sobie składają. Jak mają mało plusów w tabelce dla gminy na stronie susza.iung.pulawy.pl to strata czasu ze składaniem wniosku.  U mnie podobnie z opadami wiosną i latem  jak w zeszłym roku, w zeszłym było 40% strat, w tym może byłoby z 5% patrząc na tabelę. Winien jest wadliwy monitoring, a nie ilość składających wnioski.

14 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Niech sobie składają. Jak mają mało plusów w tabelce dla gminy na stronie susza.iung.pulawy.pl to strata czasu ze składaniem wniosku.  U mnie podobnie z opadami wiosną i latem  jak w zeszłym roku, w zeszłym było 40% strat, w tym może byłoby z 5% patrząc na tabelę. Winien jest wadliwy monitoring, a nie ilość składających wnioski.

Wedle tej tabelki to u mnie 50-80% wychodzi. 

Panowie stosował ktoś legato 500sc w pszenżycie?

Bo mam taki malutki kawałek 0,3ha pszenżyta obok pszenicy i się zastanawiam czy nie pojechać od razu z pszenica mieszanka expert met w dawce 0,35kg/ha plus legato 500 w dawce 0,2l/ha 

Expert ma rejestrację a legato raczej nie ma ale inne środki z dff mają w pszenżycie 

Dziękuję za odpowiedz

Panowie, a jakie macie sposoby na rozrzut granuli lub oprysk? Ci co mają ścieżki to wiadome. Niektórzy mają Navi to tak samo, aplikacja tak samo. A reszta? Opryskiwacze i rozsiewacze działają na takich samych szerokościach roboczych czy różnie z tym jest? W mojej okolicy wiele osób jedzie bez ścieżek, i bez navi, na tak zwanego czuja

Na czuja jechać czy tam z nawigacją to można jak małe zboże, tylko nie bardzo sobie wyobrażam tak jechać w starszej fazie czy po kłoszeniu i zbierać później odbitki po tych laczach od dużych ciągników bez ścieżek, tylko jeszcze pytanie czy w ogóle jadą z czymkolwiek w tej fazie, mówić czy pisać to se można dużo.

Edytowane przez Desperado

33 minuty temu, Miodek11500 napisał:

Panowie, a jakie macie sposoby na rozrzut granuli lub oprysk? Ci co mają ścieżki to wiadome. Niektórzy mają Navi to tak samo, aplikacja tak samo. A reszta? Opryskiwacze i rozsiewacze działają na takich samych szerokościach roboczych czy różnie z tym jest? W mojej okolicy wiele osób jedzie bez ścieżek, i bez navi, na tak zwanego czuja

To tak jakbyś jechał bez gumy, raz Ci się uda a raz nie 😜

Ja jak zacząłem robić sciezki to już na czują nie wracam. Wygoda i precyzja co tu więcej mówić, a sprzęt dopasować i ustawić do jednej szerokości i już.  

12 godzin temu, krilan06 napisał:

Pieniądze to nie wszystko, ja widzę że w dzisiejszych czasach ludziom już totalnie odwala na punkcie pieniędzy

I podpierdzielania, pod łodzią rolnika pozwali bo ma chlewnie i śmierdzi , 100tys zasądzili mu kary na rzecz sąsiadów, dziś widzę zdjęcia w necie bo ktoś w lesie auto przy drodze postawił i już zgłoszenie ze zdjęciem do służb 🤦‍♂️

8 godzin temu, Desperado napisał(a):

Na czuja jechać czy tam z nawigacją to można jak małe zboże, tylko nie bardzo sobie wyobrażam tak jechać w starszej fazie czy po kłoszeniu i zbierać później odbitki po tych laczach od dużych ciągników bez ścieżek, tylko jeszcze pytanie czy w ogóle jadą z czymkolwiek w tej fazie, mówić czy pisać to se można dużo.

Wiele gospodarstw które mają Navi nie robi ścieżek, ścieżki robi opryskiwacz, kilka razy po tej samej linii przejedzie i zboża nie ma. Tak samo bez Navi i ścieżek, jak szerokości równe, to po którymś razie widać gdzie się jechało i zboże raczej przestanie rosnąć, chyba że mówimy o dwóch przejazdach 

39 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Wiele gospodarstw które mają Navi nie robi ścieżek, ścieżki robi opryskiwacz, kilka razy po tej samej linii przejedzie i zboża nie ma. Tak samo bez Navi i ścieżek, jak szerokości równe, to po którymś razie widać gdzie się jechało i zboże raczej przestanie rosnąć, chyba że mówimy o dwóch przejazdach 

Jasne, ścieżki robi opryskiwacz, zwłaszcza jak jest zawieszany🤭

No jak to przestaje w ścieżkach rosnąć? Expert od króla tadeusa, twierdzi, że po 6 przejazdach rośnie jak należy i 20% większy plon niż ze ścieżkami🤫

Żeby z nawigacją jechać po tych samych śladach, to trzeba trochę monet za nią położyć.

• Haha 1

Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

No jak to przestaje w ścieżkach rosnąć? Expert od króla tadeusa, twierdzi, że po 6 przejazdach rośnie jak należy i 20% większy plon niż ze ścieżkami🤫

Żeby z nawigacją jechać po tych samych śladach, to trzeba trochę monet za nią położyć.

ty już lepiej nie pij! chyba ci już szare komórki wypaliło! nie wprowadzaj ludzi w błąd !!!

Expert mówił o 4 przejazdach i o 200zł większym zysku , a z jazdą opryskiwaczem i nawigacją nawet w telefonie za pierwszym razem jest racja , później już sprawa prosta widać odciśnięty bieżnik!

20241010_164207.jpg

1.jpg

Edytowane przez k16mk

Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

O czym Ty mówisz?😀przeczytaj dokładnie co napisałem. Navi właśnie od tego jest by była dokładna. Mając Navi, siejesz najpierw ścieżki, później siejesz resztę i się wszystko zgadza, a jeżeli pole jest w klinie, a kawałek który ma np 50ha posiejemy wzdłuż przeciwprostokątnej, a pryskać i nawozić będziemy wzdłuż przyprostokątnej zyskamy bardzo dużo w szczególności w uprawach uproszczonych

Proszę Cię - ja w tym roku kawałek na czyimś polu czyscilem na własny koszt. Mnie zalewa, to nie lubię tam się szarpać z ludźmi i gadałem z typem, czy mogę wejść na jego pole, bo trzeba wyczyścić. On tam tylko to kupił i nic nie robi przy tym. Powiedział, że spoko, przyjeżdżał trochę poczyacil tam. Wynajalem koparkę, za całą robotę wziął chłopak 5stow. No i mnie nie było tam na polu jak kończył - był tylko właściciel. No i z chłopakiem od koparki rozmawiałem, mówiłem że ja zapłacę za robote. No to on na koniec specjalnie tamtego pod włos brał kto płaci za wykopanie rowu. Dwa razy go pytał i koleś dwa razy, że oni nie, że oni nic nie płacą za to. No mi by było zwyczajnie wstyd. Także ludzie to są dziady, a ja tam napewno nie będę za 5stow z siebie dziada robił. Zresztą to nie duża kwota, żeby się przekonać jakim ktoś jest człowiekiem. 

To to tam ch*j, bo to dopiero początek batalii. Bo zrobiło się row, to odbiera tylko z ostatniej studzienki (do której wpada częściowo z mojego pola), ale reszta idzie przez pola dwóch typów i dopiero jest moje. Obaj oczywiście mają to w d*pie, bo jeden jakiś krawaciarz co tylko kupił ziemię, a drugi to sąsiad, któremu to wisi, bo on ma tam tuzy, to mu nawet korzystnie, że woda nie odchodzi, bo dla bydła nie musi wozic. Ale tu już trzeba będzie brac wuko i może koparkę, to tu już będę gadał najpierw żeby to zrobić na spółkę, a jak nie będą chcieli, to niestety trzeba będzie pisać pisma do urzedow

Edytowane przez daron64