Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
W dniu 26.11.2024 o 21:22, maroko napisał(a):

Trochę się boję, dlatego jeżeli sprzedam to część i zobaczę jak to wyjdzie. No i też pytanie zawozić czy z ich odbiorem...

Jest jeszcze skup zbóż w Ciepieniu. 

To się liczy czy wchodzi taniej samemu czy ich odbiór. 

Panowie miał ktoś do czynienia przy sprzedaży z ceną uzależnioną od zawartości białka w pszenżycie ? 

Niby jakby się zmieścił  to cena sporo  i ładnie w górę! , tyle sprzedawałem a pierwszy raz mam z czym takim do czynienia , warto w to wchodzić?

Edytowane przez k16mk

2 godziny temu, maroko napisał(a):

@k16mk Jaka cena?

Pszenżyto paszowe jednak pójdzie  do TD Agro po 760 zł netto.

Jeden transport na razie. Handlował już ktoś z nimi wcześniej ?

to na tą chwilę raczej normalna i dobra cena , obdzwoniłem dziś wszystkich moich starych odbiorców i tak płacą tylko jedna uwaga odbiory ustawiają na styczeń ( moim zdaniem coś wiedzą) 😉

2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Oczywiście na bank będziesz miał parametry poza skalą i minimum 1 tys netto z podwórka 

Ooooo to by było super!!! w takim razie zaryzykuję i się skuszę 😁

W dniu 3.12.2024 o 17:46, Janeczko napisał(a):

Oczywiście na bank będziesz miał parametry poza skalą i minimum 1 tys netto z podwórka 

Miało być tak dobrze a mnie kicha 😟, ale powiedz z ciekawości jakie u ciebie białko było przy cenie 1000zł , u mnie wyszło 11,8%białka przy cenie 850 zł.

8 minut temu, maroko napisał(a):

Pytanie może głupie ale jak to u Was wygląda z ważeniem załadowanego tira?

Jedziecie z nim czy wierzycie ,,na słowo,,? Jutro mam załadunek i idzie to gdzieś do producenta, który ma wagę zalegalizowaną itp... 

Jedź zważyć na pobliską wagę najpierw na pusto, potem pełno 

W dniu 10.12.2024 o 07:33, Janeczko napisał(a):

U mnie nie ma takich cen a kury nie chcą powiedzieć ile jest białka 

To co się tak głupkowato wypowiadasz i ludzi w błąd wprowadzasz ! masz szczęście że to była lepsza cena wtedy bo niejeden by kur.... sadził na ciebie!

5 godzin temu, Agrest napisał(a):

końcówkę jęczmienia, weźmie na pewno, a zostało max 6t

Pisalem chyba wcześniej jak u nas takie kilkutysięczne gospodarstwo zakontraktowalo jęczmienia takie ilości, że jak potem plon nie pyknal, to po całym kraju szukali, a ostatecznie kupili gdzieś aż z Czech i ściągali żeby wypelnic zobowiązania.

A co do firmy, której szef mi ściemniał z płatnością, to jak już uregulował należności, to nawet trochę żal mi się firmy zrobiło, bo widziałem że sprzęt sprzedaja (jedyne ciągniki, kombajn, jeden komplet przyczep), tu zalega po ludziach z płatnościami, do tego nawozy wyprzedawali po 100-200zl/t mniej od konkurencji i myślałem, że chyba mają jakieś grubsze problemy finansowe.

Nic bardziej mylnego.

Znajomy do nich ostatnio sprzedawał jakieś resztki (ostrzegałem go), to zarzekali się, że przed świętami będzie kasa. Pytal o ten sprzęt, to szef mu powiedział, że kupują nowe maszyny po prostu... Wujek sprzedawał im w listopadzie, to narazie dwa tygodnie po terminie są i zero kontaktu z ich strony. Także tak o. 

5 godzin temu, k16mk napisał(a):

To co się tak głupkowato wypowiadasz i ludzi w błąd wprowadzasz ! masz szczęście że to była lepsza cena wtedy bo niejeden by kur.... sadził na ciebie!

8c67753a4c83072eba5324e884741e51.jpg