Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
2 godziny temu, Gimmeshelter napisał:

Kurde u nas dobra połowa jeszcze n1 nie dała. Po mojemu trochę za wcześnie z n2 się pchać zawsze to gdzieś koło 15 kwietnia się kręciło nigdy wcześniej chyba 

Nie no u nas obszarnicy to widziałem w tamtym tygodniu już n2 rozlewali. N1 w zasadzie każdy, kto w miarę normalnie gospodarzy, to początek marca już rozsiał - była taki ponad tydzień w dzień słońce i wiatr a w nocy lekkie przymrozki. Jeszcze sporo wilgoci było w glebie, tyle co z wierzchu podeschlo. Nawet mój wujek, który zawsze mi mówił, jak sialem początkiem marca, że to za wcześnie, to w tym roku przed 10 już miał rozsiane. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja bym nie dzielił.

O parametry nie walczysz. Jak podzielisz a nie będzie deszczu to stracisz. Masz glebę gliniastą z dobrym kompleksem sorpcyjnym. Lepiej niech ten azot tam czeka na roślinę

A tak w ogóle to jak długo azot z saletry jest dostępny dla roślin? Nie po jakim czasie, tylko przez jaki czas? Jakichś wielkich opadów nie było od podania. Coś tam padało, ale nic poważnego, żadnych ulew.

U mnie do tej pory powiedzmy 90%przypadkow było, że n1 10-15marca, a n2 10-20 kwietnia - w zależności od pogody i byłem raczej jednym z pierwszych w okolicy, nie licząc największych. 

A co do dzielenia, to któregoś roku tak z n2 poczekałem i potem jak przyszła susza, to skończyło się na tym, że w ogóle go nie podałem, bo zero opadów i wysoką temperatura cały czas. 

Podjechalem na pole, bo ostatnio to z daleka tylko przejeżdżałem i kurde słabo, słabo to wygląda. W jednych miejscach jak na dwóch pierwszych fotach, a gdzie glina to jak na ostatnim. 😐 A tak jak pisałem - N1 w dawce min. 85kg N poszło 3 marca

W ogóle niby jeszcze mokro, a ziemia już miejscami spękana

IMG_20240328_132153403_copy_918x1632.jpg

IMG_20240328_132554860_copy_918x1632.jpg

IMG_20240328_132812511_copy_918x1632.jpg

Ale żeby aż taka nędza 🤦 ale muszę w końcu kupić ten agregat - gdzie ziemia lżejsza, to jest ok, ale na glinie ewidentnie widać, gdzie za kołami ciągnika bardziej zagęszczona, to dużo lepsze zboże od razu

Edytowane przez daron64

4 godziny temu, daron64 napisał:

Ale żeby aż taka nędza 🤦 ale muszę w końcu kupić ten agregat - gdzie ziemia lżejsza, to jest ok, ale na glinie ewidentnie widać, gdzie za kołami ciągnika bardziej zagęszczona, to dużo lepsze zboże od razu

Na tej glinie gdzie teraz taka nędza to potem potrafi być i najładniejsze. Pisałem rano że na n2 w naszym rejonie za wcześnie i sam widzisz że nie ma co się porównywać do tego co tutaj wstawiają. To że ziemia popękana to nic nie znaczy na glinie, dziś byłem z bronami pod owies przyszykować i wydawało się że też już sucho bardzo a ledwo co wyjechałem i nici z siania 

9 godzin temu, Wpaw napisał:

Jak gęsto siejecie jare?

wtym roku 250kg

7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Ktoś z was daje Salmag albo saletrzak z Canwilu na N2???

Salmag w zeszłym rekordowym roku , w tym pójdzie saletrzak.

• Confused 1

12 godzin temu, Gimmeshelter napisał:

Kurde u nas dobra połowa jeszcze n1 nie dała. Po mojemu trochę za wcześnie z n2 się pchać zawsze to gdzieś koło 15 kwietnia się kręciło nigdy wcześniej chyba 

Nigdy tak pozno nie robiłem N2 szczególnie w rsmie zawsze w marcu druga dawka idzie 

1 godzinę temu, k16mk napisał:

wtym roku 250kg

Salmag w zeszłym rekordowym roku , w tym pójdzie saletrzak.

Przecież salmag to saletrzak