Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
7 minut temu, Karol0134 napisał:

badanie było wykonane na 3 rok po pierwszym wapnowaniu więc nie w rok, bo dawałem co roku po 4t, magnez też jest wszędzie bardzo wysoki teraz 

Czyli było badanie gleby. Wtedy co roku 4t wapna, i badanie gleby. Łącznie od pierwszego do kolejnego badania gleby, wywiozłeś 12t/ha wapna tak?

36 minut temu, Wpaw napisał:

Radkowid będzie lepszy od Morawicy? Ja mam 80km. I nie wiedziałem że tak blisko ta kopalnia. To chyba lafarge? 

Szkoda czasu i kasy na Morawicę, do mnie 90 km ofertę mam na 110 netto

37 minut temu, Młody1997 napisał:

Nadmiar wszystkiego jest zły.

A niedobór jeszcze gorszy

24 minuty temu, Wpaw napisał:

Ja na jesień planuje dać. Myślałem o kredzie. Ale wszyscy chwała ten Radkowi premium to już sam nie wiem.

Kreda jest na podtrzymanie ph, dajesz 3,4 t/ha radkowit premium i robi lepszą robotę niż 6 Morawicy czy innego.

• Like 1

11 minut temu, dantur96 napisał:

Zamiast kredy daj radkowit premium też szybko odkwasza i jeszcze magnezu sporą ilość dostarczasz 

Dam ten Radkowid zobaczymy. A skąd jesteś jak można wiedzieć?

11 minut temu, jacor73 napisał:

Przepraszam pomyliłem się miało być do jacor pisał że 90km od kopalni. Myślałem że z moich stron.

Najlepiej mieszać oba typy ja dawałem standardy radkowit i Morawice oba działają grubsza frakcja dłużej się rozpuszcza i dobrze podtrzymuje pH jestem z tej gminy i obie kopalnie leża na jej terenie dużo zależy od złoża na jakie natrafią czym głebiej tym twardsze jest też Wierzbica koło sobkowa nigdy nie braliśmy stamtąd kamienia na podbódowe bo był bardziej się lasował ale w rolnictwie to zaleta.jest jeszcze trzuskawica i wiele innych  także do wyboru do koloru kruszywa 0-2mm

8 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Czyli było badanie gleby. Wtedy co roku 4t wapna, i badanie gleby. Łącznie od pierwszego do kolejnego badania gleby, wywiozłeś 12t/ha wapna tak?

średnio gdzieś 8-10t/ha

1 godzinę temu, Peron napisał:

Nadmiar wapna na lekkich glebach do zabójstwo dla gleby. Przekonałem się o tym ja i moi znajomi. Najlepiej, gdy pH jest 6 lub nieco ponad 6. Przy pH 7 wszystko zdycha, nawet żyto. 

jak to u Ciebie wyglądało , zboze placowo ginęło? Jak temu teraz zaradzić próbować jakimiś siarczanami zbić trochę ?

8 minut temu, Karol0134 napisał:

średnio gdzieś 8-10t/ha

jak to u Ciebie wyglądało , zboze placowo ginęło? Jak temu teraz zaradzić próbować jakimiś siarczanami zbić trochę ?

Dokładnie tak. Tam gdzie poszło więcej, zboże słabe i blade. Tam, gdzie wapno było wysypywane na kupę, mimo starannego zebrania, nie rośnie praktycznie nic, każde zboże się poddaje. Jedynie kilka chwastów zostało. Im lepsza gleba, tym skutki uboczne mniejsze. Już na IVb miejsc, w których było wysypane wapno prawie nie widać, chociaż zboże w tym miejscu jaśniejsze. 

22 minuty temu, Peron napisał:

Dokładnie tak. Tam gdzie poszło więcej, zboże słabe i blade. Tam, gdzie wapno było wysypywane na kupę, mimo starannego zebrania, nie rośnie praktycznie nic, każde zboże się poddaje. Jedynie kilka chwastów zostało. Im lepsza gleba, tym skutki uboczne mniejsze. Już na IVb miejsc, w których było wysypane wapno prawie nie widać, chociaż zboże w tym miejscu jaśniejsze. 

i co z tym robiłeś stosowałeś jakies siarczany żeby to ph troche zbic miejscowo, unormowało się to po kilku latach czy dalej tak jest ?

Na lekkiej glebie moment wypłucze no i jak przesadzisz to ziemniaki parcha dostają u mnie tam gdzie była kupa rośnie najładniej a dawałem około 9 t jednorazowo i wszystko pięknie może w złozu były jakieś metale ciężkie albo zły stosunek wapnia do magnezu i potasu