Skocz do zawartości

Pszenżyto ozime i jare

Pavel

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
4 godziny temu, Agrest napisał:

Zwłaszcza że jak sam zaprawiałem to pokrycie nasion miało 100% , a intensywność barwy wręcz powalała. Korzeń wówczas był imponujący.

A mi nigdy nie udało się uzyskać tak intensywnej barwy jak z kupnego kwalifikatu. Nieważne ile bym nie mieszał w tej betoniarce, to żeby było tak intensywnie czerwone - dawki zaprawy, nawozu takie jak zalecane, wody też, czasem nawet więcej - nigdy nie udało mi się uzyskać takiego super efektu. Próbowałem z mniejsz miłością materiału, długim mieszaniem itd - ni chu chu. Dopiero jak na próbę dawałem więcej zaprawy, ale to tak naprawdę - ze dwa razy więcej, to było widać różnicę. No i też jak zboże postało dłużej przed siewem, to widocznie ciemniejsze się robiło i kolor taki bardziej nasycony. 

Ale jak oglądałem ziarno, to wyglądało na w miarę chyba równomiernie pokryte, tyle że ta barwa nie była tak intensywna.

9 minut temu, gnat napisał:

lepiej teraz czy na wiosnę

Prysniesz z jesieni, to nawet jeśli będziesz musiał robić wiosna poprawkę, to i tak jesienny zabieg Ci większość gówna wyczyści. 

Wiosną kiedy są warunki na herbicyd? U mnie najczęściej gdzieś dopiero koło połowy kwietnia. Plus okres aż środek zacznie działać. No ale niech będzie, że to połowa tego kwietnia. To do tego czasu zboże musi konkurować o wszystkie składniki pokarmowe z zielskiem.

A połowa kwietnia, to jestem po N1, N2 i pewnie już po R1/T1/siarczanie/odżywkach.

Edytowane przez daron64

Fakt jęczmień zawsze gorzej mam pokryty, sama zaprawa nie daje tak ładnego koloru jak z odżywka. Czy odżywka działa ? Kosztuje mniej niż mój czas poświęcony na zaprawianie więc żal nie skorzystać.

Ja zawsze materiał na siew kosze na końcu, odejmuje rowy, miedzę itd i sam środek trafia na przyczepę. Potem z przyczepę żmijka i na drugiej przyczepie wialnia i od razu czyszczę w big bagi i jestem zadowolony aczkolwiek jeszcze bym dobrał sita bo brakuje mi do łubinu, faceli 

IMG_20240717_134959.jpg

• Like 1

1 godzinę temu, gnat napisał:

Witam ..przenżyto siane 20 września i teraz myślę żeby je czymś prysnąć jak będzie pogoda  od dwuliściennych i miotły czy lepiej teraz czy na wiosnę....i przede wszystkim jaki środek doradzicie..pozdrawiam . 

Najlepiej teraz 

Dff+flufenacet 

Gotowy to będzie cezaro.

Jeszcze nigdy nie poprawiałem na wiosnę 

Ale u mnie lekkie ziemie, walowane bez grudek to i doglebowka dobrze kryje

@kibix raczej ciężko mi w tym roku porównywać te dwie rośliny bo rosły na różnych stanowiskach. Pszenżyto ponad 7 ton, areał 21 hektarów, z czego 17 po rzepaku 4 i 5 klasa 50/50 ale w mega kulturze i fajnych zasobnościach. A pozostałe 4 hektary to nowe działki z podobną klasą ziemi ale jeszcze nie w tak dobrej kulturze. A żyto rosło głównie na piachu. Choć były kawałki gdzie kiedyś miałem rzepak posiany z powodzeniem. Plon żyta w zależności od Pola od 3 do 5.5 tony. Z tym że na polu gdzie było te 5.5 tony to ten wynik nie zadowala... Z kawałka 16 hektarów dało 340 balotów 140stek po prasie kuhna z jd 6430 zbite mega mocno. To już 3 sezon gdzie żyto zawiodło. Zabiegi i nawożenie praktycznie to samo co w pszenżycie. Teraz na 3 małych polach (piachudry) mam posiany jęczmień ozimy. A kawałki te nic oprócz żyta jeszcze nigdy nie widziały. Taki mały eksperyment.

A ma ktoś może taką rozpiskę z mieszaninami na zboża? Napewno ochrona fungicydowa i chwasty to czyjaś mocna strona i zna receptury którymi mógłby się z nami podzielić? Jakie mieszaniny są ekonomiczne, ale zarazem skuteczne w ochronie pszenzyta i walce z herbicydami? Bo ja nie ukrywam, ale w tej kwestii to słaby jestem i zawsze korzystam z tego co przygotował producent

54 minuty temu, krzysztofsb napisał:

wedlug mnie takie 150 gr flufenacetu byloby idealnie za to diflufenikanu ma az nadto bo 250 czyli dawka 0,4 ok z diflufenikanem z flufenacetem ciut za mala ale i tak niezle sie sprawdzanie ma tragedi

jak mowie za duzo

diflufenikanu i przypala

Dobra przekonales mnie, polecę 0.43 😁