Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

To jeszcze nic nie kosiłeś?

No niestety. Jak na koniec lipca było okienko, to byłem zawalony inną robota, a teraz co drugi dzień deszcz. Do tego jeszcze wk***iający, bo u mnie pada, a dwa km dalej kombajny kosza. Tak dziś z mechanikiem rozmawiałem i mówię, że dobrze że nie muszę z tego żyć, stres mniejszy. 

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

U mnie kombajnista zostawia ściernisko na ok 23cm, co ja mam teraz z tym zrobić pługiem podorywkowym?

U mnie też zostawia wysoko, bo chłopak w sumie 2sezon sam kosi dopiero, to sam mu mówię, że lepiej niech więcej zostawi, na spokojnie sobie kosi, ja talerzowka przerobię to, co zostawi. Ale trafiali się i starzy kombajnisci, co ściernisko takie zostawiali, że sobie nogi pod kolanami kaleczylem. 

Co zrobić? Opierdolic. Albo zmienić sprzęt uprawowy :)

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

U mnie kombajnista zostawia ściernisko na ok 23cm, co ja mam teraz z tym zrobić pługiem podorywkowym?

Pszenicę zmłócił mi na jakieś 25cm, a pszenżyto to i 40cm miejscami zostawił. Niby że sporo wilgoci nisko było😁

Rozsieję wapno przejadę agregatem i zostawiam do zimy żeby perz zniszczyć.  Chyba że zmienię zdanie i jęczmień będę siał

Opublikowano

Mulczer na ściernisko ale to koszty paliwa . Ja tak ciąlem słomę po kombajnie bo byl bez sieczkarni . W pszenżycie trochę ciezkawo było. Owies to mieli na wiór

Dnia 4.08.2021 o 21:49, Belaruss820 napisał:

Dzisiaj kosilem kolo dzialki takiego goscia co zawsze sieje owies co roku. Nigdy go nie kosi. Dzialka ponad hektar,a jak ktos chcial w dzierżawę wziac to nie da. I na jesien przetalerzuje pouprawia i na wiosne sieje i tak co roku. To sie dopiero do.gazety nadaje 

Dopłatea ma , pole niezarasta i niewielkie koszty ma . Owsa pewnie nie potrzebuje.

Opublikowano
32 minuty temu, mf362 napisał:

Mulczer na ściernisko ale to koszty paliwa . Ja tak ciąlem słomę po kombajnie bo byl bez sieczkarni . W pszenżycie trochę ciezkawo było. Owies to mieli na wiór

Dopłatea ma , pole niezarasta i niewielkie koszty ma . Owsa pewnie nie potrzebuje.

Owies by sprzedal z pola zeby ktoś sobie skosil i jakis pieniadz by byl. Ale to taki czlowiek ze w glowie troche nie za bardzo ma.

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

No niestety. Jak na koniec lipca było okienko, to byłem zawalony inną robota, a teraz co drugi dzień deszcz. Do tego jeszcze wk***iający, bo u mnie pada, a dwa km dalej kombajny kosza. Tak dziś z mechanikiem rozmawiałem i mówię, że dobrze że nie muszę z tego żyć, stres mniejszy. 

Jakbyś z tego żył , to byś pierdzielił inne roboty tylko korzystał z pogody i kosił 😉 tak to wygląda u "rolników"

9 godzin temu, krilan06 napisał:

Może talerzowka 

10 godzin temu, krilan06 napisał:

Takie pytanie: na ile cm zostawiacie ściernisko po pszenżycie lub życie?  

U siebie pola mam uorawione równe i zabieram duże kamienie to tak 8-10 cm , czasami nawet 5 🤭

Opublikowano
48 minut temu, Ursus932 napisał:

Jakbyś z tego żył , to byś pierdzielił inne roboty tylko korzystał z pogody i kosił 😉 tak to wygląda u "rolników"

a pokosiłeś już ? mi owsa ze 4 ha . zostało ale to czekam na silos bo ma być na dniach albo na przyczepach już poczeka na niego , ale leży od dawna przed wykłoszeniem poległ i raczej plonu nie ma .

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a pokosiłeś już ? mi owsa ze 4 ha . zostało ale to czekam na silos bo ma być na dniach albo na przyczepach już poczeka na niego , ale leży od dawna przed wykłoszeniem poległ i raczej plonu nie ma .

U mnie jare czeka , wjechałem w jęczmień ale masa zielonego i ości nie odlatują , później gołębiarze i drobiarze kręcą nosem , pszenica i owies też na polu 

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Porasta już u was ? tydzień leje nawet nie mam jak u siebie zobaczyć , jak tak dalej będzie to pszenżyto dla ryb tylko się nadawać będzie , LKR .

Dwa dni temu jak patrzyłem to było ok, odmiana Belcanto. Sprawdzę dzisiaj jak przestanie padać. Ja LJA 

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

I tak i nie. Bez sensu się głupio tłumaczyć. Przez obsuwę w jednej robocie przesunęła się kolejna i kolejna, w końcu nie można już było przesuwać i tak o wyszło. No i nie spodziewałem się, że pogoda będzie taka przepierdolona.

A jak to u "rolników" wygląda, to nie wiem, nigdy prawdziwym nie byłem, to nie będę się wypowiadał...

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

I tak i nie. Bez sensu się głupio tłumaczyć. Przez obsuwę w jednej robocie przesunęła się kolejna i kolejna, w końcu nie można już było przesuwać i tak o wyszło. No i nie spodziewałem się, że pogoda będzie taka przepierdolona.

A jak to u "rolników" wygląda, to nie wiem, nigdy prawdziwym nie byłem, to nie będę się wypowiadał...

Nie tylko twoje stoi zboże, a pogody nie przewidzidzisz...trudno trzeba czekać.