-
Podobna zawartość
-
Przez fioletowy
Witam, zwracam się do was z pytaniem. Być może to pytanie przewinęło się już przez to forum 100 razy, ale nie chce mi się szukać podobnego wątku. zamierzam hodować byki mięsne (myślę o ok 50 sztukach) luzem na głębokiej ściółce, jaka rasa byłaby najlepsza dla mnie, będą dostawały sianokiszonkę, siano i kiszonkę z kukurydzy do jedzenia, a trzymane będą w przebudowanej stodole (dwie ściany murowane, dwie drewniane, dach kryty blachą). Myślałem o rasie limousine ale nie jestem pewien. Która rasa będzie rosła w miarę dobrze na takiej diecie, a jednocześnie nie przeszkadzałyby im niskie temperatury? no i dobrze byłoby, gdyby były dość spokojne. wybieg też mam w planach
-
Przez Smitty
Witam!
Od przyszłego roku chciałbym rozpocząć hodowlę kur niosek aby dorobić sobie trochę. Chciałbym postawić kurnik około 50+ kur.
Moje pytanie to:
1.Ile kur przypada na 1m2?
2.Jakie wymiary kurnika na 50+ kur
3. Czy wystarczy kurnik 3x3m
4.Jakie są miej więcej koszty budowy kurnika?
5. Po jakiej cenie aktualnie wy sprzedajecie jajka?
6. Czy przy takiej ilości kur jestem w stanie wyjść chociaż na plus? Jeśli nie to przy jakiej ilości jest to opłacalne?
Wspomnę jeszcze że rynek zbytu już mam ponieważ posiadam już około 20 kur i drobną nadwyżkę sprzedaję.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
Przez Smitty
Witam
Co u was najlepiej schodzi z drobiu?(kury,kaczki,gęsi, czy coś innego)
Chciałbym zająć się narazie małą hodowlą aby sobie trochę dorobić.
Z góry dzięki za odp.
-
Przez agrofoto
Temat poświęcony żywieniu drobiu. Co należy dodawać do diety, czego unikać itp. Czekamy na Wasze opinie, sugestie i dobre rady, które mogą przydać się innym.
-
Przez Daniipeee
Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam DM
-
Rekomendowane odpowiedzi
Poplon pod pszenicę
Czytaj dalej »
Wymagająca hodowla zielononóżki kuropatwianej
Czytaj dalej »
Pierwszy pokos