Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycek933
Opublikowano

To wujek będzie mógł sobie na wakacie w lato wyjechać :D

hehe mowi ze jak sie wku.. to zasadzi na calym polu ziemniaki ale mowi ze chyba sie posra nimi pszy takiej cienie:p:p bo ta cena ziemniaka moim zdaniem jeszcze z dwa lata nie spadnie bo jest tego nadmiar

a ja dzisiaj zaczalem obornik weozic na piasku:D i planuje zasadzic ziemniaki zeby miec sadzoki z suchego pola a nie ciagle z blota. bo raczej na tym piasku wieksze jak sadzonki nie urosna hehe::D:D

Opublikowano

U mnie sprawdza się to, że ziemniaki na piasku są lepsze niż na glinie. Zresztą na glinie lepiej jakiś rzepak albo bobik zasiać niż ziemniaki sadzić. Dzisiaj złożyłem siewnik teraz myślę, że do piątku przygotowania zboża do siewu mi zejdą. Chcę w sobotę coś już uprawić i nawozu posiać bo potem urlopu w robocie nie dostane.

Gość cycek933
Opublikowano

tak tylko mowimy albo o piasku 5-6 klasa albo o ziemi torfowej 4-5 klasa gdzie w ostatnich 5 latach tylko raz tam wyszly ziemniaki. zeby tam sie udaly ziemniaki to caly rok misi byc sucho a do siania to jedynie zyto lub przenzyto bo cos wiecej tez ma ciezko urosnac w miare ladnie jedynie jara mieszanka jakis owies z jeczmieniem

Opublikowano

Ziemia torfowa moim zdaniem jest najgorsza na ziemniaki. Naciągają dużo wilgoci potem gniją na polu albo w piwnicy. Korci mnie już jak 150 żeby wyjechać ale muszę wytrzymać, żeby nie wtopić potem.

Opublikowano

Ja w pszenżyto wjechałem z saletra w sobote .Jeczmien czekał ale chyba dzis sie doczeka bo wczoraj wieczorem byłem na polu i jak pociagne za suche uschniete liscie to korzenie zostaja w ziemi a łodyzka w srodku sie zieleni takze jest nadzieja ;-)

Opublikowano

Wczoraj byłem na przeglądzie w polu i wszędzie można wjechać, nie jest mokro.

Dziś ruszam z obornikiem pod jęczmień a jutro z rana agregat i uprawa pod mieszankę i w sobotę sieje oczywiście jak pogoda dopisze. :)

Opublikowano (edytowane)

Z rana posiałem saletrę na pszenżyto 200kg/ha. Dobrze się siało ziemia zmarznięta, na weekend nadają 16 stopni także wegetacja powinna ruszyć woj podlaskie. Jutro posieje owies na V kl. w ramach eksperymentu.

Edytowane przez marcinboniek
Opublikowano

Właśnie wróciłem do domu po bronowaniu łąk ( niedużo było tylko 1,5ha ) Zrobiłem próbę w polu po oranym. Szło całkiem dobrze. Jutro wożę gnojówkę a w sobotę uprawiam pod łubin i pszenżyto jare. Po niedzieli ruszam z obornikiem i orką a pod koniec tygodnia zacznę siać jęczmień. Nie mam na co czekać bo znowu susza się zbliża.

Opublikowano

U mnie dziś rozsiewaliśmy nawozy i uprawialiśmy agregatem. Rano było uprawione a teraz ziemia już ładnie przeschła. Jutro zakładanie tuneli a sobota sadzenie bobu pod wlukline :D Także wiosna pełna para :)

Opublikowano

U mnie też jeszcze nikogo na polach nie widać jedynie nawozy na ozime rozsiali tak to cisza ale ja w przyszłym tyg. będę chciał owies zasiać nie ma na co czekać już koniec marca przecież będzie ale to jeszcze cały tydz. ;) POZDRAWIAM

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj startowaliśmy popołudniu, na początek 1 ha kultywatorem przejechane, dzisiaj o 9:30 już byliśmy na polach w 3 ciągniki, 60 z kultywatorem 3011 z cyklopem i 80 z rozrzutnikiem, jutro wujostwo skończy wozić obornik, a w sobotę od rana biorę 914 i jadę orać tam gdzie się da :D :lol:a w tygodniu zasiew owsa i żyta jarego

Edytowane przez Filipoo
Gość cycek933
Opublikowano

u mnie tak samo gluch i cicho moze temu ze jeszcze buty sie topia. ja jutro na piasku bede orke pod ziemniaki robic dzisiaj rozwiozlem obornik takze

Opublikowano

Ale co wam powiem to wam powiem, ale jak pamiętam, za mojego krótkiego żywota i jak z tego co mi opowiadano to nigdy u nas na wsi nie było ciągnika na bliźniakach, to wychodzi na to ze ja jako pierwszy w tej wiosce wyjadę na drogi i pola na bliźniakach :lol: ale wiece co jeżeli ja jestem zmuszony jeździć ciągnikiem na 4 kołach na tyle to już jest naprawdę źle ale to naprawdę źle -_-

Gość cycek933
Opublikowano

dziasiaj robilem orke pod ziemniaki ale kiedy zasiac? planuje pod koniec marca poczatek kwietnia. nie za szybko?

Opublikowano

Ja w tamtym tygodniu posiałem nawozy (zostało mi 5ha jęczmienia ale jeszcze za mokro). W tym tygodniu zaorałem 6ha pod łubin. Dzisiaj uprawiałem, jutro chce siać. W przysżłym tygodniu obornik i chce posiać pszenżyta.