Skocz do zawartości

Czym Zacielić jałówkę???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was pytanie. Spodziewam się za chwilę inseminatora do jałówki w wadze 350-400kg, Mam pytanie jaką rasą ją zacielić tak by poród był lekki bo z tym to różnie i jakie rasy polecacie tak by było lekkie wycielenie żeby cielak jeśli jałówka dawał dużo mleka jeśli byczek miał dobre przyrosty.. Co myślicie o Jerseyu jak jest u nich z mlekiem ???

Gość marekfarmer
Opublikowano

Simentalem chyba najlepiej ale z porodem nie wiem jak będzie ale cielaki super będą

Opublikowano

Kolego niestety jersey ani nie da bardzo dużo mleka, ani w przypadku byczków nie będzie miał dużych przyrostów. Chociaż jeżeli chodzi o mleko to może nie będzie go tak dużo jak od hf-ek, ale będzie miało dużo tłuszczu, a przy odpowiednim żywieniu też trochę udoisz, ale to jednak jersey.... . Do zacielenia jałówki polecałbym Ci rasę limousine. Cielak nie powinien być zbyt wielki, a jeśli trafi się byczek będzie miał dosyć dobre przyrosty, jałówka może iść na opas bądź na sprzedaż jako mamka.

Opublikowano

Jersey- cielęta malutkie i przyrosty słabe, ja mam simentale i polecam. Jeżeli boisz się trudnego wycielenia to poproś o buhaja z łatwymi wycieleniami( skrót myślowy) a tak ogólnie, to ciężkie porody po simentalskich buhajach, kiedy dochowywałam się stada w czystości rasy stanowiły ok. 5%

Opublikowano

ja dziś kryłem jałówki ok 300- 350 kg są to HF i były kryte Bykiem również HF o nazwie IDEAŁ he

ja dziś kryłem jałówki ok 300- 350 kg są to HF i były kryte Bykiem również HF o nazwie IDEAŁ he

Opublikowano

Zacieliłem Hf o nazwie Costa. Bałem się trochę tych wycieleń. Jeśli jałówka to na mleko a jeśli byk to sprzedam jako małego. Mam juz zacielone 4 inne krowy rasami Simental mleczny oraz 2 BBB zobaczymy co z tego będzie pierwsze wycielenie BBB na Wrzesień

Opublikowano

koleego proponuje tak jak na mieso to najlepszy jest angus cieleta maax do 35kg i jest to bardzo dobra rasa i przyrosty ladne wydajnosc rzezna ja sie nie myle to 75 procent.A jak na mleko to jersey i nawet hf z dobrym wskaznikieem latwosci wycielen bodajze kodak hf red ma 111 i na mleko luksio.Montebeliarde maja trudne porody bo ich glowa jest tzw.kwadratowa i to utrudnia porody

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

Mati to jest jałówka po NRF,matka HO,jest dość wysoka ale taka jakaś jakby to określić wyrzeżbiona???? Taka zgrabna jak modelka:) Poważnie,zupełnie inna od pozostałych.

Opublikowano

Ale ona już taka zawsze była?? Może ma ,,robaki,, i zdałoby się odrobaczyć ją?? Ma sierść gładką i krótką czy długą i szorstkawą?? Jeżeli jest to HOxNRF to powinna więcej ważyć.

Opublikowano

Jakieś 2 tyg. temu odrobaczane były.Sierść ma krótką i gładką,gnaty jej nie wystają ,wygląda ok tylko taka drobna jest.Zacielona norwegiem ,może nie będzie problemów przy wycieleniu.Kiedyś mieliśmy sytuacje,że krowa jak smok i cesarka była konieczna.