Skocz do zawartości

Jaki ciągnik pomocniczy do opryskiwacza 2000L i rozsiewacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, i tak jak pisałem w temacie planuję kupno nowego ciągnika do opryskiwacza 2000L, siewnika 1,5t oraz siania QQ. Pewne jest to że przydał by się aby prześwit dolny był większy, rewers, cena jaka była by najlepsza jak dla mnie to tak do 120tyś netto chyba ze nic w tym przedziale ciekawego nie znajdę to wtedy do 150 tyś podciągnę.

Opublikowano

Witam, i tak jak pisałem w temacie planuję kupno nowego ciągnika do opryskiwacza 2000L, siewnika 1,5t oraz siania QQ. Pewne jest to że przydał by się aby prześwit dolny był większy, rewers, cena jaka była by najlepsza jak dla mnie to tak do 120tyś netto chyba ze nic w tym przedziale ciekawego nie znajdę to wtedy do 150 tyś podciągnę.

Z nowych to poleciłbym ci coś z rodziny Farmtraca :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W tej cenie to NH t4020 deluxe a jak nie to t4.55 :)

Albo tak jak kolega wyżej Farmtrac :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A może Forterre 95 km

Z rozsiewaczem sobie poradzi z opryskiwaczem to będzie fruwać tylko nie wiem z jakim ogumieniem ona występuje.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A o jakiej wadze jest siewnik do qq ile km potrzebuje i rozsiewacz jest zawieszany czy ciągany??

Opublikowano (edytowane)

Siewnik do QQ ma wagę 900kg +500kg nawozu, rozsiewacz nawozu do 1500kg łącznie

Mama JD 6630P, lecz do prac ciężkich to pierwsza liga jak dla mnie ale mniejsze to lubią przy lekkich dużo paliwa z tego co poczytałem.

Edytowane przez franko
Opublikowano (edytowane)

w życiu do takich pierdół nie kupił bym nowego a tym bardziej zetora a o ursusie i ifarmtraku nie wspomnę!!!!! wolał bym jakąś normalną markę typu CNH (NH,case, steyer) CLAAS, DEUTZ FAHR MF lub w najgorszym przypadku VALTRA i john deere.!!! doświadczenie nic innego nie podpowiada i nie chce mi się tłumaczyć dlaczego... po prostu doświadczenie

Edytowane przez Ginterpol
Opublikowano

A może Nh td5010, 5020; t4020. Jak znalazł do takich prac. Nh t4.55 ma słaby podnośnik.

Moim zdaniem traktory ponad 80km do takich prac to przesada.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Ginterpol Ale w tych pieniążkach co on podał nic innego nie kupi sam bym brał do takich prac porównanie NH Case

Opublikowano (edytowane)

Cóż, ale ja chcę właśnie nowy ciągnik.

A co do tego zetora to sam nie wiem, musiał bym podjechać i pooglądać.

Co do NH to pewnie myślicie o modelu T4000.

Edytowane przez franko
Opublikowano (edytowane)

Co te male hn i case maja takiego do zaoferowania,

proxima ma lepszy udzwig, jest wieksza, kabina przestronna, mocniejsza no i tansza, wiekszy przeswit

nie widze plusow dla cnh

Edytowane przez mfmf
Opublikowano

Popieram Ginterpola :)

No chyba że unia daje kase to bierz nowego, zawsze masz gwarancje i te sprawy.

Wynalazi typu Farmtrac i Farmer sobie odpuść odrazu. Jeśli miałbyś trochę więcej kasy, a większy JD nie zawodzi to bierz jakieś 80km tej marki. U dealera pewnie dostaniesz większy upust jak brałeś już tam większego. Jeśli nie no to w tych 120 netto to Forterra 95 była by pewnie dobrym wyborem. Nie jest to to co JD albo DF, ale cena też jest od nich niższa, a robote zrobią tą samą.

Opublikowano

1600Kg z tyłu więc albo Case JXU ale to cena już za duża, więc jednak ten zetor może być rozsądną alternatywą, ew Df agrofarm mechaniczny, prosty ciągnik, do nawozów najpewniejszy bo wszelkie EHR jednak nie przepadają za nawozami...

Opublikowano (edytowane)

DFy są dość ciekawe.

A co do Proximy to na pewno nie zapomnę odwiedzić dilera (3km) raczej specjalizującego się w sprzedaży niż naprawach bo nie widzę warsztatu.

Zastanawia mnie to czy kabina w Proximie jest szczelna i posiada filtr powietrza celem zastosowania wkładów węglowych do oprysków.

Edytowane przez franko
Opublikowano

W sumie duzo sie zabiegow robi od wiosny do zniw ja opryskiwacz HARDI 2.5 tys litrow i rozsiewacz sipma ładownosc 1 tona ciagam zetorem 8145 w zupełnosci wystarcza 80 km sasiad ma opryskiwacz lemkena ponad 3 tys litrow 30m szerokosci ciaga to casem jakims malym 80-90 km pracownik mowil ze spala mu jakies 8-9 litrow ale case nie dostaniesz za 120 netto

Opublikowano

Popieram Ginterpola :)

No chyba że unia daje kase to bierz nowego, zawsze masz gwarancje i te sprawy.

Wynalazi typu Farmtrac i Farmer sobie odpuść odrazu. Jeśli miałbyś trochę więcej kasy, a większy JD nie zawodzi to bierz jakieś 80km tej marki. U dealera pewnie dostaniesz większy upust jak brałeś już tam większego. Jeśli nie no to w tych 120 netto to Forterra 95 była by pewnie dobrym wyborem. Nie jest to to co JD albo DF, ale cena też jest od nich niższa, a robote zrobią tą samą.

Co ty nie powiesz ? Masz chociaż ten "wynalazek" na podwórku ? Pracowałeś tym ciągnikiem ? A czy w ogóle go widziałeś ? Jeśli nie to zamilcz, naprawdę denerwują takie posty, jak ktoś pisze negatywnie o ciągniku z którym w ogóle nie miał do czynienia. Wytłumacz czemu ma sobie odpuścić ?

Opublikowano

Specjaliste od Farmera mamy tutaj jednego na forum, który może powiedzieć jak u niego się on spisywał.

Farmtraka i Farmera oglądałem na Agrotechu, siedziałem, macałem i stwierdziłem że nie kupiłbym go na 100%. Jak dla mnie odpadają w przedbiegach. Za zetorem przemawia przedewszystkim renoma i trwałość którą sobie wyrobił swoimi produktami przed tyle lat. Także wykonanie w środku jest o wiele lepsze w zetorach. A myślę że cena nie różni się tak bardzo na korzyść F i F.

Opublikowano

ja od czasu do czasu pracuję zetorem... najbardziej wku==ia mnie przedni napęd i blokada mechanizmu różnicowego.. ostatnio wyciągana przyczepa załadowana pod góreczkę i ciągniczek zaczyna grzebać.. to buch szybko przedni napęd i co się stało?? gó=no się nie załączyło więc aby drogi nie ryć stop. Ponowna próba (napęd zaskoczył) i już nie ruszył :(. trzeba było wołać pomoc!!! a z blokadą orząc i wyjeżdżając na uwrociu, skręcać nie idzie i zaś kombinujesz aby się rozłączyła blokada.

moim zdaniem są normalniejsze traktory!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mnie jeszcze denerwuje skrzynia na wstęcznym 18 biegów kiedy 4 polową używa się do orki to ta mniema że przełączysz ją na wsteczny.

Ginter Jakiego zetora masz ??