Skocz do zawartości

Jęczmień ozimy i jary

Miki7211

Rekomendowane odpowiedzi

O to chodzi że ja im sam powiedziałem że w razie sprzedaży chciałbym pierwszy wiedzieć, minęło trochę czasu a obcy ludzie do mnie dzwonią że ta ziemia jest wystawiona na sprzedaż. Dzwonię o co chodzi a oni że sobie tak orientacyjnie wystawili na sprzedaż. Ogólnie cena 90 tyś za 1ha, pole w sumie niewielkie bo 1,15ha. Ale sam fakt że uprawiam to 12 rok a pierwszy raz jak wjechałem z uprawką to był taki perz że nie szło kilku metrów ujechać 

14 minut temu, krilan06 napisał(a):

O to chodzi że ja im sam powiedziałem że w razie sprzedaży chciałbym pierwszy wiedzieć, minęło trochę czasu a obcy ludzie do mnie dzwonią że ta ziemia jest wystawiona na sprzedaż. Dzwonię o co chodzi a oni że sobie tak orientacyjnie wystawili na sprzedaż. Ogólnie cena 90 tyś za 1ha, pole w sumie niewielkie bo 1,15ha. Ale sam fakt że uprawiam to 12 rok a pierwszy raz jak wjechałem z uprawką to był taki perz że nie szło kilku metrów ujechać 

Podobnie miał kiedyś mój tato...wziął zaniedbane pole, kupa kasy i pracy przy odchwaszczanie, wyregulowaniu ph i doprowadzeniu do należytego stanu. Po chyba 8 latach przyszli młodzi i sprzedali obcemu... taka czasami jest rzeczywistość.

17 minut temu, krilan06 napisał(a):

jakby zrobić 100 za całość to ino brać, u mnie w rejonie ziemia chodzi po 140-170 więc nie najgorsza oferta, tym bardziej jeżeli pole wyprowadzone i coś tam rośnie 

• Haha 1
  • Confused 2

9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jakby zrobić 100 za całość to ino brać, u mnie w rejonie ziemia chodzi po 140-170 więc nie najgorsza oferta, tym bardziej jeżeli pole wyprowadzone i coś tam rośnie 

Dlatego właśnie już nigdy nie pojadę na strajki

Czysta głupota zysk 2 tys z hektara rocznie to 50 lat bedzie się to pole odrabiać doliczając amortyzację 

• Thanks 2

4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

mówimy o krowach, każdy może zacząć hodować 

Nie dziękuję jakoś łańcuch mi nie leży na szyi i chciałbym trochę żyć. Akurat ja mam etat a gospodarka to tylko drogie hobby ale te ceny co podajecie przerażają mnie ponad 100k za ziemię 

7 godzin temu, tommy66692 napisał(a):

Dlatego właśnie już nigdy nie pojadę na strajki

Czysta głupota zysk 2 tys z hektara rocznie to 50 lat bedzie się to pole odrabiać doliczając amortyzację 

a no niestety,  taki rejon

7 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

nie przyjeżdżają do ciebie z PKR jak taka cena? bo tam 180-200

przyjeżdżają i z dalszych regionów, tylko u mnie pola małe , bo średnia to 2-4 hh. Jak ktoś ma 7 czy więcej ha w kawałku to jakby wygrał w totka. Więc żeby warto mu było przyjechać 30 km w jedną stronę to musiałby mieć tu z 8-12 ha, a tyle naraz mało kto oddaje, albo jak już oddaje to po cenie 180 +. jak już pisałem w wiosce obok poszło 9ha w kawałku po 3800/ha więc opłacalność żadna, aktualnie nawet dokładka. Najważniejsze kto ma więcej i kto ile dał, czy się opłaca to już nie ważne.

17 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a no niestety,  taki rejon

przyjeżdżają i z dalszych regionów, tylko u mnie pola małe , bo średnia to 2-4 hh. Jak ktoś ma 7 czy więcej ha w kawałku to jakby wygrał w totka. Więc żeby warto mu było przyjechać 30 km w jedną stronę to musiałby mieć tu z 8-12 ha, a tyle naraz mało kto oddaje, albo jak już oddaje to po cenie 180 +. jak już pisałem w wiosce obok poszło 9ha w kawałku po 3800/ha więc opłacalność żadna, aktualnie nawet dokładka. Najważniejsze kto ma więcej i kto ile dał, czy się opłaca to już nie ważne.

Jeden ciul dać za dzierżawę 4 tys czy kupić pole za 200 tys. W jednym i drugim trzeba być nie poważnym żeby tyle dawać. Chyba że pod jakieś rośliny które dają spory zysk

1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

Jeden ciul dać za dzierżawę 4 tys czy kupić pole za 200 tys. W jednym i drugim trzeba być nie poważnym żeby tyle dawać. Chyba że pod jakieś rośliny które dają spory zysk

a no w pełni się z tym zgadzam, dlatego u mnie w rejonie nigdy nie pozyskam ziemii, bo dla mnie rozsądna stawka to by było dzisiaj 2500-2800 za 3 klasę, a dla nich rozsądne stawki zaczynają się od 3300- gdzie te 500-600 złoty różnicy to jest zysk na tej ziemii w dobrym roku oczywiście 😂

• Root Admin
4 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a no w pełni się z tym zgadzam, dlatego u mnie w rejonie nigdy nie pozyskam ziemii, bo dla mnie rozsądna stawka to by było dzisiaj 2500-2800 za 3 klasę, a dla nich rozsądne stawki zaczynają się od 3300- gdzie te 500-600 złoty różnicy to jest zysk na tej ziemii w dobrym roku oczywiście 😂

ile masz ha ze chcesz robić za 500zł z hektara? Chyba nie 50 czy 70

3 minuty temu, yacenty napisał(a):

ile masz ha ze chcesz robić za 500zł z hektara? Chyba nie 50 czy 70

nie muszę i nie chcę, hodowlę mam, roboty w polu nie brakuje, w robocie na pół etatu i powoli się rozwijam, sytuacja wygląda tak że albo ci więksi w okolicy padną i chociaż te średnie gospodarstwa odżyją, albo skończy się tak że ci więksi zdążą zjeść tych mniejszych, więc nie ma co inwestować, tylko małymi krokami.

wracając do teraźniejszości? jak u was wygląda sytuacja na polach, wielkopolska pływa, niektóre rzepaki się poddały, a jęczmień walczy

U mnie opady na poziomie 672mm.  Ładnie tylko zawsze rozkład kuleje.

Kwiecień 29 a maj 19. To były strategiczne miesiące w tym roku.

Kwiecień zawalił mrozami. Straty w gospodarstwie na historycznie wysokim poziomie.

Czerwiec już dolało 127mm a lipiec 150.

Najsuchszy listopad bo tylko 16mm

Tak. Jak ogarniesz dopłaty to plonu nie będzie. Bo o obornika może Jacek zapomnieć, o integrowanej zakładam też, djp również, dodatkowa również odpada bo ma 30 ha swojego... zostaje podstawa 540 zł plus ewentualnie bezorka za 240 i motylek za 700.

Jeśli chce produkować na rynek to nie dla dopłat. To się wyklucza

• Like 1

21 minut temu, yacenty napisał(a):

u nas 1000-1500, ale dopłata dla użytkownika pola. Ja w to nie wchodzę. Szkoda mi czasu na takie zabawy

dolnośląskie w ogóle jest dziwne, opłaci się stamtąd wozić słomę do wielkiej Polski bo nie wiem za pół darmo lubieją oddawać ale nie narzekam 🤭