Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam pod koniec lutego planuje podać 200 kg saletrosanu 26, to jest 52 N w czystym. Czy nie bedzie to za dużo jak na start bo według mnie jest dość dobrze rozkrzewiony. 

20250208_150252_HDR.jpg

20250208_150316.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Na martwą tkankę wchodzi jakiś grzyb, prawdopodobnie nie mający wpływu na stan zdrowotny roślin.

Olać go

no właśnie o to pytał -czym go olać ;-)))

Opublikowano
14 godzin temu, Wpaw napisał(a):

No niestety wieje zimny, wczoraj na pogodzie gość mówił że może i być -20 przez ten wyż syberyjski, może ale nie musi być. Jak bez śniegu co to będzie?

Jak z wiatrem będzie to będzie wypadać wszystko pokoli prócz żyta. 

• Like 1
Opublikowano

Tak się składa że w tym roku mam tylko jęczmień, pszenżyto i pszenicę. Żyta nie siałem pierwszy raz od bardzo dawna. Ale jeszcze nie panikujmy. Widzę że te prognozy szybko się zmieniają, a poza tym nie wierzę że oni potrafią przewidzieć jaka pogoda będzie za dwa tygodnie

Opublikowano

nie no co wy panowie piszecie, jakie -20? Nie rozumiem czemu jeszcze nie macie azotu w polu? zdajecie sobie sprawę z tego że z każdym dniem spada wam przez to plon? 😉

Znając dzisiejsze prognozy i ich skuteczność to pogodą na więcej niż 7 dni nie ma się co sugerować.

Opublikowano

A wiesz ile czasu wyż syberyjski może się utrzymywać? A wiesz że zbliża się pełnia?

A pełnia w lutym i wyż syberyjski u bram to duże prawdopodobieństwo przewietrzenia magazynów.

Opublikowano
2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Rok temu też było w styczniu były duże mrozy bez śniegu i nic nie było 

Duże to znaczy ile? 

Może być - 20 bez wiatru i nic nie będzie, a może być - 12 z silnym wiatrem i się robi odczuwalna bliżej - 30.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Już dokładnie nie pamiętam ale grubo powyżej 10 i też wiało to pamiętam dobrze 

Rok temu przynajmniej u mnie były 3 noce z rzędu po -18 ale była lekka warstwa śniegu. U niektórych nie było tego śniegu

Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 17:31, STIG13 napisał(a):

Aktualnie bardziej mi się sprawdzają temperatury z GFS. Opady z ECMWF. ICON na dwoje babka wróciła 

Później na GFS widziałem nawet powyżej 5⁰ na plusie 7-8 i noce 0 i wyżej

TT_GFS_LAGGED_TEMP.png

Te modele na teraz to bardzo nieaktualne , bo trzeba od nich odjąć po 10 stopni 

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Rok temu też było w styczniu były duże mrozy bez śniegu i nic nie było 

Rok temu w styczniu przynajmniej u nas faktycznie były duże mrozy , bo przez 3 dni przekraczało minus 25 stopni , ale jednak śniegu w tym czasie było opór , że ten mróz nawet się nie przebił przez ten śnieg , tylko jak się śnieg odgrzebało to ziemia wcale nie była zmarznięta 

Opublikowano

Wypada mi posiać po dwóch latach przerwy jeden kawałek jęczmienia. Wcześniej przez kilka lat siałem odmianę Ella i dawała 5-7t. Ktoś poleci jakąś nowszą odmianę? Podkarpackie, klasa ziemi II/III przedplon soja.

W ozimym rok temu T1: 150g protio, 150g azoksy i 8g cyflu. W tym myślę podobnie tylko chyba bez cyflu