Skocz do zawartości

Jęczmień ozimy i jary

Miki7211

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Wiosenna ochrona jęczmienia ozimego

U mnie jary ma liść flagowy i niedługo będą pierwsze ości. Wysokość 25-30cm. Etefon chyba odpuszczę. To zboze nie wyglada na takie do regulacji. 

Trzy dni temu robione chwasty. Mogę dziś jechać z grzybem i siarczanem Mg? Chwasty lekko powiędły. Nie zmartwychwstaną po zabiegu?
Jeczmien nie ucierpi ze tak często go męczę? Wilgoci jest ok.  

W dniu 31.05.2022 o 11:36, Mariusz2903 napisał(a):

Zaorałem dziś 0,5 ha jęczmienia jarego bo musiałem oddać dzierżawę , pojawił się nabywca i zabronił mi wstępu na jego nowo nabytą własność ale mniejsza z tym chciałem wam powiedzieć że jest bardzo sucho  , wyorywał mi się popiołek i tu również bym upatrywał przyczynę słabego jęczmienia jarego , ostatnie deszcz tylko nawilżył górną warstwę gleby a w spodzie wszystko się sypie , pługi czyste , także jare w odwrocie nie będzie na bank plonu .

Rozwiń  

U mnie znajomy też kiedyś zabrał bambrowi pole i dał komuś innemu jakieś 0,5 ha,na którym rosła pszenica i to było przed żniwami.Bamber się chyba wkurzył i nawet tej pszenicy nie kosił

W dniu 3.06.2022 o 04:40, GABBER85 napisał(a):

ile dni odczekać od oprysku na dwuliścienne do oprysku Fenuxarem - Pumą, 5 godzin po oprysku 1 spadł spory deszcz

2 dni będzie?

Rozwiń  

Ja zazwyczaj robiłem pume/axial + dwuliścienne razem, jedynie w tym roku się bawiłem ze względu na sąsiedztwo grochu. Te 2 dni spokojnie wystarczą.

W dniu 31.05.2022 o 19:51, Agrest napisał(a):

W dniu 31.05.2022 o 19:48, FarmerDyzio napisał(a):

Sandra jest dwurzędowa ? Jakie odmiany polecacie do zasilania na gleby -4 klasy w miare dobrze utrzymane.ph ok 6

Rozwiń  

Tak , dwurzędowa.

W tym roku bardzo krótki kłos, choć wygląd łanu imponujący. 

Rozwiń  

od 4a klasy można ją siać ale poniżej to porażka nie zakrywa gleby i woda wyparowywuje... u mnie ładny kłos i spuszczony w dół już a na 5kl to krótkie kłosy i sterczą do góry max 3t tam odda o ile popada jeszcze

Większość mam na 3a do 4a i kłosy ucięte po 2 -3 piętra od dołu. Przeważnie 8 pięterek, bywa 12, ale i 5 czy 6 na pędach bocznych.

Ziarno nalewa,,gdzie mniej azotu i fungi, czyli na rogach pola to już ładnie nslane i kłosy ugięte.

A na 5 i 6 klasę któraś odmiana bardziej się nadaje?

Ja tez ostatni rok. Za duża wrażliwość na pH i wiosenne niedobory wody. Pola wapnowane ale i tak widać mozaiki gdzie jest gorsza gleba i odczyn. 
Mowa o jarym. 

Lepiej spiąć tyłek na jesień i wszystko obsiać czymś ozimym niż pchać się w jęczmień (i w sumie każdą uprawę jarą). 

Z jarych zostają u mnie tylko ziemniaki. 😁

W dniu 4.06.2022 o 06:30, Agrest napisał(a):

Większość mam na 3a do 4a i kłosy ucięte po 2 -3 piętra od dołu. Przeważnie 8 pięterek, bywa 12, ale i 5 czy 6 na pędach bocznych.

Ziarno nalewa,,gdzie mniej azotu i fungi, czyli na rogach pola to już ładnie nslane i kłosy ugięte.

A na 5 i 6 klasę któraś odmiana bardziej się nadaje?

Rozwiń  

@suffeks chyba kiedyś pisał, że na 5-6 klasie siał hybrydowego Wootana, może niech on się wypowie jak to wychodzi.

Na próbę hektar jęczmienia na takiej ziemi będę siał, w wynikach ze stacji pH ponad 6, powinien rosnąć. 

W dniu 4.06.2022 o 08:21, Agrest napisał(a):

Ja natomiast myślę czy nie zwiększyć areału jęczmienia bo jak inne ozime zaczynają kwitnąć, ten ma już nalane ziarno. Większym zagrożeniem jest mróz czy wahania temperatury niż susza

Rozwiń  

Ja schodzę z jęczmienia na klasie V i VI na koszt żyta,ostatnie lata jęczmień udawał się na takich polach lecz kwietniowo-majowa susza u mnie rozwiala wątpliwości. Areał postaram się utrzymać bo jednak u mnie jest to najbardziej dochodowa uprawa ze zbóż z ostatnich 3 lat.

Ja takiej typowej 6klasy nie mam. Są to łaty, górki w kawałkach z przewagą np 4b i dodatkiem 4a.

Pole ma dane wszystko oprócz wody. 

Mam na jednym takim polu pszenżyto i widzę że chyba siejąc jęczmień wyszedł bym tam lepiej bo z górek wypaliło pszenżyto.

Za rok to by facelia się tam udała i zmianowanie lux, cięcie kosztów, no ale roślina zawodna i ze zbytem może być licho.

W dniu 4.06.2022 o 08:07, tobago napisał(a):

Ja tez ostatni rok. Za duża wrażliwość na pH i wiosenne niedobory wody. Pola wapnowane ale i tak widać mozaiki gdzie jest gorsza gleba i odczyn. 
Mowa o jarym. 

Lepiej spiąć tyłek na jesień i wszystko obsiać czymś ozimym niż pchać się w jęczmień (i w sumie każdą uprawę jarą). 

Z jarych zostają u mnie tylko ziemniaki. 😁

Rozwiń  

Nigdy nie mów nigdy , miałem tak samo już nigdy jarego nie siać i posiałem i już nic od niego nie chcę aby nakład wraz kombajnem się zwrócił czyli 2000 zł z ha .

Tak jak piszesz jest strasznie czuły na ph , stosowałem 300 kg nawozu wapniowego , pieniądze darmo wyrzucone , żadnego efektu 

Soldo po zlikwidowanej wiosną łące. Chyba niepotrzebnie skracalem, bo ma 30-35 cm i flaga na wierzchu już. d*py nie urywa, ale żeby wyszło 4t to będzie ok, chociaż pole się doprawi. 0 NPK i wapna pod korzeń, jedynie azot. A tutaj Quadriga. Wymagająca odmiana jeśli chodzi o skracanie 🤭. 1,25kg medaxu, a i tak w dołku leży. Całe szczęście tylko w dołku. Już fajnie ziarno nalane, kłosy obwieszone. Idzie ku żniw. Póki co 0 grzyba. Ciekawe czy w miesiąc się wyrobi do koszenia. Były lata, że pod koniec czerwca już w okolicy jęczmienie były koszone.

IMG_20220604_120353.jpg

received_1439782899825999.jpeg